Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Πολλά δόγματα για το ίδιο σοκ»

Άρθρο του Eρίκ Tουσέν



Στη νέα έκθεση, με τίτλο “πολλά δόγματα για το ίδιο σοκ”, της βελγικής οργάνωσης CADTM, που πρωταγωνιστεί στην πάλη για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους o Ερίκ Τουσσέν εξηγεί ότι κατά την πρώτη φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2007-2009), οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση έλαβαν ισχυρά μέτρα τα οποία βασίστηκαν στα αντίστοιχα του Οκτωβρίου του 1929. Προκειμένου οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις ομοιότητες με εκείνη την εποχή, ελήφθησαν στο Βορρά ορισμένα μέτρα, όπως μαζικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, αυξήσεις στην προσφορά χρήματος για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη ζήτηση και μειώσεις των επιτοκίων. Η πρώτη που τα εφάρμοσε ήταν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και μετά ακολούθησαν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεσοπρόθεσμα τα μέτρα αυτά διάβρωσαν το εισόδημα και την κατανάλωση των εργαζομένων.



ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ



Κατά τον Τουσσέν, πολλοί οικονομολόγοι ενόψει της κρίσης προέβλεψαν λανθασμένα ότι οι κυβερνήσεις του Βορρά ακόμη και της Μέρκελ και του Μπερλουσκόνι θα έκαναν μια κεϋνσιανή στροφή μέσω των αυξήσεων στις δημόσιες δαπάνες, των παραχωρήσεων στους μισθωτούς, των επιβολών αυστηρότερων κανόνων στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, και των μακροπρόθεσμων κρατικοποιήσεων.

Στη συνέχεια ο Τουσσέν πραγματοποιεί μία σύντομη ιστορική αναδρομή αρχίζοντας από το 2008 όταν τα κόμματα της εξουσίας και αρκετοί οικονομικοί αναλυτές μεγάλων ΜΜΕ θορυβήθηκαν ότι μία αφύπνιση της κοινής γνώμης θα αποτυπωνόταν σε μία ριζοσπαστική κριτική του καπιταλισμού, που θα οδηγούσε σε ξέσπασμα κοινωνικών εκρήξεων προς την κατεύθυνση της επαναστατικής αλλαγής. Στο σημείο αυτό ο Ερίκ Τουσσέν χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας, όταν η αντίδραση της ΝΔ ήταν τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν την κοινωνική έκρηξη του Δεκεμβρίου του 2008 οδηγώντας τη Δεξιά σε συντριπτική εκλογική ήττα στις πρόωρες εκλογές του 2009. Στην Ισλανδία, το δόγμα σοκ που εφαρμόστηκε είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη της εξόφλησης των χρεών σε ξένους πιστωτές μέσω δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τον Τουσσέν, το 2010 εφαρμόστηκε στην ευρωπεριφέρεια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) το δόγμα σοκ στον τομέα της εργασίας, με την επιβολή ολοένα και πιο βάναυσης λιτότητας υπό τη μορφή θεραπείας σοκ, ενισχύοντας σημαντικά την αστική τάξη με αποτέλεσμα το κόστος της κρίσης του κεφαλαίου να μεταβιβαστεί στις εργαζόμενες κοινωνικές τάξεις.

Ο Ερίκ Τουσσέν θα παρεβρεθεί και θα μιλήσει στο διεθνές συνέδριο που οργανώνει η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου στη Νομική από Παρασκευή έως Κυριακή 6 - 8 Μαΐου.