Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κτηματικές μπίζνες στο χακί

Προχωρά η αντιδραστική μετάλλαξη του ελληντικού στρατού

   
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταρτίζει λίστα των 1.767 προς αξιοποίηση ακινήτων του, εκτάσεων και κτιρίων, στο πλαίσιο απόφασης της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η εποπτευόµενη από το ΥΠΕΘΑ εταιρεία προβλέπει την άµεση ίδρυση θυγατρικής ρίαλ εστέιτ, που θα αξιοποιήσει την περιουσία και περιλαμβάνει εκτάσεις σε Ελευσίνα, Μαρτίνο (από 500 στρεµµ.), Σύρο (30 στρεµµ.), Πατήσια (10 στρεµµ.) κ.ά. Επίσης: Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, πρώην οχυρό ΓΕΝ, 328 στρέμματα. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρώην αμερικανική βάση 738 στρέμματα. Μίκρα Θεσσαλονίκης 600 στρ. Δήμος Ξάνθης, πρώην αμερικανική βάση Φωνή της Αμερικής 175 στρ. Δήμος Αιγάλεω Αττικής 380 στρέμματα, πρώην «Μπαρουτάδικο». Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 300 στρ. Πρώην στρατόπεδο «Κόδρα».





ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ




Η τρομοκρατία των ελλειμμάτων χρησιμοποιείται και για την κλοπή του δημόσιου πλούτου. Το κόλπο με τις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ που ενορχηστρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάστηκε από τους μηχανισμούς χειραγώγησης ως διέξοδος από την απειλή πτώχευσης και αντάλλαγμα έναντι της γαλαντομίας των Μέρκελ-Σαρκοζί-ΕΕ-ΔΝΤ-αγορών, αποτελεί στρατηγική επιλογή και υπόσχεση προς το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο που οραματίζονται νέες πηγές απίστευτης κερδοφορίας. Αποτελεί μυστική κυβερνητική ατζέντα, υλοποιώντας σχέδια που καταστρώνονται από το 1999!

Το χακί ρίαλ εστέιτ εντάσσεται οργανικά στην αντιδραστικότερη μετάλλαξη των Ενόπλων Δυνάμεων με βασική αποστολή τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, την εξυπηρέτηση των αναγκών του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και τις επιχειρήσεις καταστολής κοινωνικών αγώνων. Απαιτούνται μικρότερες Διακλαδικές Ένοπλες Δυνάμεις, τεράστιες αγορές όπλων 23 δισ. ευρώ, περισσότεροι - φθηνότεροι Μισθοφόροι (ΕΕΦΟΠ). Χρειάζονται λιγότερα στρατόπεδα, ανοίγοντας δρόμους λαμπρούς για τις επενδύσεις σε γη, καθώς πολλά από αυτά αποτελούν «φιλέτα» αστικών κέντρων ή τόπους μοναδικής ομορφιάς.
Το δημοσιογραφικό «παπαγαλάκι» αποκάλυπτε: «Ενδεικτικό της οικονομικής αιμορραγίας, που συνεπάγεται η παράταση λειτουργίας εκατοντάδων μικρής δυναμικότητας στρατοπέδων, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το 74% των αμυντικών δαπανών για λειτουργικές ανάγκες και είναι η χώρα με την υψηλότερη αναλογία εντός του ΝΑΤΟ». Συνέχιζε: «Μεταξύ άλλων στοιχείων που εξετάζει το ΥΠΕΘΑ είναι μέρος της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων να χρηματοδοτηθεί από πώληση χώρων στρατοπέδων που είτε είναι ήδη κλειστά, είτε θα κλείσουν με τη νέα δομή». Η προβολή των «εθνικών κινδύνων» απλώς δικαιολογεί τα παραπάνω…

Τα διόδια είναι εδώ! Στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη με στόχο την πιλοτική δημιουργία «πράσινων στρατοπέδων» διευκρινίζεται «το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, χωρίς να αποκλείεται τμήμα του προγράμματος να γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου κι Ιδιωτικού Τομέα)»! Ο κατασκευαστής αναλαμβάνει να χτίσει το νέο στρατόπεδο και αντί για αμοιβή θα του παραχωρείται για εμπορική εκμετάλλευση το παλιό στρατόπεδο, πανάκριβο «φιλέτο» γης.

Παράπλευρη απώλεια ο καυγάς μεταξύ Βενιζέλου-Μπεγλίτη-Πετσάλνικου-Τζήμα κ.λπ. για το αν θα κλείσουν τα στρατόπεδα των εκλογικών τους περιφερειών καθώς οι πελατειακές σχέσεις θεριεύουν, ενώ δήμοι, Εκκλησία και ιδιώτες καιροφυλακτούν. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου στις πολλές επισκέψεις που πραγματοποίησε στο Πεντάγωνο (2004-2005) είχε προτείνει την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου και «Καρατάσιου» (700 στρεμ.) στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης με ανταλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας της Βιστωνίδας! Για το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι, ο νόμος 2745/1999, προβλέπει την πολεοδόμησή του σε ποσοστό 50% και τη διάθεση του υπολοίπου 50% για πράσινο και κοινωφελείς σκοπούς. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε καταγραφή της περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άρα από τότε μπαίνει το νερό στο αυλάκι για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του στρατού που νομικά έχει κατοχυρωθεί από το 1999.

Εν μέσω θέρους του 2010, το ΥΠΕΘΑ είχε διαρρεύσει σχετικές πληροφορίες για την πρόθεση εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου (περιλαμβάνεται η ακίνητη περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, οικόπεδα συνολικής έκτασης 250.000.000 τ.μ.). Ο Ευ.Βενιζέλος ήλπιζε να εξοικονομήσει 6 δισ. ευρώ από την πώληση ή ενοικίαση των ακινήτων για αγορά όπλων, φέρνοντας νομοσχέδιο στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2010. Βασικοί του στόχοι η καταγραφή και αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διοίκηση της περιουσίας και της εκμετάλλευσής της. Ανάλογη απόπειρα επιχειρήθηκε από τον πρώην υφυπουργό Άμυνας της ΝΔ, Γ. Λαμπρόπουλο, χωρίς ευτυχώς να προχωρήσει.

 Πρέπει να ληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο τεράστιο ξεπούλημα που απειλεί με εμπορευματοποίηση-τσιμεντοποίηση από Δήμους, κράτος, Στρατό. Η γη και η φύση συνολικά ανήκουν στην κοινωνική πλειοψηφία. Να αποτελέσουν χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και αναζωογόνησης.