Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φτύνουν τους δούλους του

Τέτοιο καθολικό φτύσιμο από όλους τους ξένους αφέντες που υπηρετεί, σίγουρα δεν το περίμενε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όχι φυσικά ότι πρόκειται να θυμώσει και να αλλάξει πολιτική – αυτό αποκλείεται! Όσο εθελόδουλος και αν είναι όμως κανείς, όσο πιστός υπηρέτης των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου, θα περίμενε στην πρώτη επέτειο της υπογραφής του επαίσχυντου Μνημονίου της υποτέλειας να ακούσει και κάποιο καλό λόγο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Άλλωστε, αυτό θα ήταν και μια πρώτη ένδειξη αν θα ευοδωθούν τα προσωπικά του επαγγελματικά του σχέδια για μια καλή θέση σε διεθνή οργανισμό μόλις τελειώσει τη μία και μοναδική πρωθυπουργική θητεία του στην Ελλάδα.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 



Τίποτα όμως. Ούτε μια κουβέντα παρηγοριάς από κανένα! «Η κατάσταση του προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι καταστροφή... Τίποτα ορατό δεν προσέφεραν στη χώρα το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και η βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ... Η κατάσταση όχι μόνο δεν καλυτέρευσε, αλλά χειροτέρευσε παραπέρα... Παρόλες τις προσπάθειες λιτότητας, η Ελλάδα βρίσκεται κολλημένη σε ένα διέξοδο» έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ. «Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση σαρωτικών μέτρων λιτότητας ως προϋπόθεση ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα απέτυχε να αποκτήσει τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών της, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν (σ.σ. από τη Γιούροστατ) την Τρίτη, αυξάνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το τεράστιο βουνό του χρέους της» έγραψαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας τώρα πια βρίσκεται τόσο βαθιά στο έδαφος της υποεπένδυσης ώστε είναι δύσκολο να δει κανείς τυπικούς αγοραστές κυβερνητικών ομολόγων να αγοράζουν καινούργιο ελληνικό χρέος. Μια τεράστια και πολιτικά απαράδεκτη δημοσιονομική μεταφορά πόρων από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα θα μπορούσε να επαναφέρει την ισορροπία στα οικονομικά της. Αν αυτή αποκλειστεί, μια αναδιάρθρωση φαίνεται αναπότρεπτη», υπογράμμιζαν και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου.

Αξιοποιώντας την πολιτική του Παπανδρέου, οι διεθνείς κερδοσκόποι έχουν μετατρέψει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κουρελόχαρτα ισότιμα με εκείνα της... Ζιμπάμπουε και ίσως χειρότερα των ομολόγων της Μπουρκίνα Φάσο: Το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε στη δευτερογενή αγορά το... 15%, όταν τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν επιτόκιο γύρω στο 3%! Όσο για τα διετή ελληνικά ομόλογα, το επιτόκιό τους εκτοξεύθηκε μέχρι και πάνω από... 25%!!! Όλοι έχουν στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας του Παπανδρέου και μαζί με τις τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου, των περιβόητων CDS, τα οποία όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ ήταν γύρω στο 2% και τώρα έχουν εκτοξευθεί στο 13%(!), όλα δείχνουν ότι οι κερδοσκόποι έχουν προεξοφλήσει ότι η χρεοκοπία θα εμπεριέχει οπωσδήποτε και «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων τουλάχιστον κατά 40% έως 50%. Με δεδομένο δε ότι οι ξένες τράπεζες ξεφορτώνονται με ταχύτατους ρυθμούς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η αναδιάρθρωση που θα κάνει στο τέλος ο Παπανδρέου θα ρημάξει τελικά τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και θα οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό τον πλήρη έλεγχο των Γερμανών, των Γάλλων και των Αμερικανών.

Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων αφήνει φυσικά αδιάφορη την κυβέρνηση και μάλιστα ευνοεί τα σχέδιά της για νέα μείωση των συντάξεων και προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Πολλά επικουρικά ταμεία, τα οποία άλλωστε ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα καταρρεύσουν ολοσχερώς. Αλλά και οι κύριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, πώς θα πληρώνουν συντάξεις ίσες με τις σημερινές αφού θα βρεθούν ξαφνικά σχεδόν με τα μισά λεφτά λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά; Μια χαρά βολεύει την κυβέρνηση το μεγάλο κόλπο μιας τέτοιας χρεοκοπίας. Όσο για την εξαγορά κοψοχρονιάς των ελληνικών τραπεζών από τις ξένες, λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών τραπεζών μετά τη δραματική μείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια ευρώ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα πάρουν ως μίζες υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις για να επηρεάσουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων ως προς το ποιος παίρνει ποια ελληνική τράπεζα και με ποιους όρους. Χρυσωρυχείο θα αποβεί η κρατική χρεοκοπία για τα ΠΑΣΟΚικά λαμόγια της κυβέρνησης! Ζάπλουτοι θα βγουν από αυτή την ιστορία, την ίδια ώρα που θα κόβουν τη σύνταξη των 300 και των 500 ευρώ από τον κοσμάκη και τους φουκαράδες.

Αν απορεί κανείς δε γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λυσσάξει να αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, η απάντηση είναι απλούστατη. Παρόλο που οι αριθμοί είναι απόρρητοι, εκτιμάται ότι έχει φορτωθεί γύρω στα 40-50 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα (κάποιοι μιλούν ακόμη και για 70-80 δισ.), οπότε αν χάσει τα μισά με «κούρεμα» 50% της δημιουργείται μια αξιοσέβαστη «τρύπα» αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χώρια τη ζημιά δεκάδων δισ. που μπορεί να πάθει από τα λεφτά που έχει δανείσει σε ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας...