Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ένα βήμα μπρος σε Αίγυπτο, δύο βήματα πίσω σε Συρία

Της Κατερίνας Σταυρούλα

Σε διαρκή κατάσταση αναταραχής που όμως συνοδεύεται από στασιμότητα φαίνεται να βρίσκεται ο αραβικός κόσμος μετά την άνοιξη των ιστορικών αλλαγών. Με τα μέτωπα να βρίσκονται ακόμα ανοιχτά, οι μέρες που διακρίνονται από δυστοκία εξελίξεων έχουν διαδεχθεί τις εβδομάδες των σαρωτικών αλλαγών. Από την Αίγυπτο που ξαναγεμίζει την πλατεία Ταχρίχ, στη Συρία της αιματηρής διαμάχης με το καθεστώς Άσαντ και τη Λιβύη των διπλωματικών παιχνιδιών στο φόντο αυτού που καταλήγει σε εμφύλιο, το πρώτο σαρωτικό κύμα λαϊκών κατακτήσεων βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα της αιγυπτιακής εξέγερσης, με το στρατό στα ηνία της μετάβασης της χώρας, επαναφέρει τους διαδηλωτές στους δρόμους. Η ολιγωρία των κρατούντων αλλά και της δικαιοσύνης έχει επαναφέρει στη συζήτηση την προάσπιση των αιτημάτων που έδωσαν χαρακτήρα στην αιγυπτιακή άνοιξη. Η απόφαση του δικαστηρίου του Καΐρου να απελευθερώσει 10 αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, οδήγησε σε άμεση απάντηση με συγκρούσεις και διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται έξω από το κτίριο. Η αίσθηση της μη απονομής δικαιοσύνης συμπληρώθηκε με την απαλλαγή από το δικαστήριο τριών πρώην υπουργών του καθεστώτος Μουμπάρακ που κατηγορούνταν για σπατάλη εκατομμυρίων από τους δημόσιους πόρους. Aν και μπροστά στο εύρος των συγκρούσεων ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου επικαλούμενος την απονομή δικαιοσύνης τουλάχιστον για τις οικογένειες των θυμάτων της εξέγερσης ανέτρεψε την απόφαση του δικαστηρίου για τους αστυνομικούς, για άλλη μια φορά ο αιγυπτιακός λαός καλείται να διασφαλίσει το δίκαιο του αγώνα του.
Έτσι η Παρασκευή της «διαδήλωσης του εκατομμυρίου» στην Ταχρίρ ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, με τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, όπως η Συμμαχία της Νεολαίας της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου, αυτή τη φορά να συνοδεύονται και από τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη σημειώθηκε για τρίτη φορά περιστατικό έκρηξης και μεγάλης πυρκαγιάς σε αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Ιορδανία, περιστατικό που υποδεικνύει με έναν ακόμη τρόπο τη συνεχή αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας.
Στη Συρία η συνεχιζόμενη εξέγερση φέρνει μαζί της την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς και την αύξηση του αριθμού των νεκρών. Την εβδομάδα που πέρασε η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έχουν διαπράξει εγκλήματα που στοιχειοθετούνται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει την ηγεσία της χώρας στο Διεθνές δικαστήριο. Οι μαρτυρίες από την κατασταλτική επιχείρηση στην πόλη Ταλκαλάκ στα σύνορα με το Λίβανο, που έγινε το Μάιο και διήρκεσε λιγότερο από μια εβδομάδα, αναφέρουν δολοφονίες ανθρώπων υπό κράτηση, βασανισμούς αλλά και αυθαιρεσίες. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη κάνει λόγο για επιθέσεις που «φαίνεται να είναι μέρος μια ευρείας και συστηματικής επίθεσης ενάντια στους πολίτες της χώρας». Ακτιβιστές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 36 και παραθέτουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι συριακές δυνάμεις πυροβολούσαν μέχρι και οικογένειες ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες.
Οι νεκροί της εξέγερσης υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 1.400 με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «ένοπλους κακοποιούς» και τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει ότι έχει μαρτυρίες οικογενειών που κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα νεκρά σώματα των συγγενών τους και αναγκάστηκαν να υπογράψουν δήλωση ότι ο θάνατος τους προήλθε από ένοπλες συμμορίες.
Κι ενώ η διάρκειας 14 εβδομάδων εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ αποδεικνύεται ανθεκτική, τεράστιες διαδηλώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα, με εξέχουσα αυτή των 250.000 της πόλης Χάμα που μετατρέπεται σε σύμβολο. Το καθεστώς Ασάντ καταγγέλλει ξένο δάκτυλο, δείχνοντας τον πρέσβη των ΗΠΑ τη στιγμή που ο λαός πληρώνει το αιματηρό τίμημα.
Το δυσκίνητο των εξελίξεων κλείνει με τη Λιβύη όπου μαίνεται το διπλωματικό παιχνίδι μαζί με το πολεμικό σκηνικό.