Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η ΕΚΤ σώζει

Του Γιώργου Λαουτάρη

Πλήρης απουσία ανατρεπτικής πνοής και αδυναμία διατύπωσης πραγματικής εναλλακτικής λύσης για την κρίση χαρακτηρίζει τις τελευταίες παρεμβάσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη Γερμανία, όπου βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του Κόμματος της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε «τη μόνη ρεαλιστική λύση», όπως χαρακτηριστικά είπε. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε πως αυτή δεν είναι άλλη για τη χώρα από τη «διάσωση» με «κεντρικό ρόλο της ΕΚΤ». Πρότεινε «το 60% του χρέους να περάσει υπό την εποπτεία της ΕΚΤ», «να εκδοθούν ευρωομόλογα και να γίνει μια επιλεκτική διαδικασία κουρέματος του χρέους». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ρόλο του «σωτήρα» της χώρας, προτείνοντας να αναλάβει την αναπτυξιακή της ανασυγκρότηση: Είπε λοιπόν πως η ΕΚΤ θα μπορούσε καταστρώσει «ένα αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα», με το οποίο «θα μπορούσε να πνεύσει ένας άλλος άνεμος, όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλες τις χώρες της περιφέρειας».

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει συστηματικά την κριτική στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα και την ΕΕ. «Η μόνη προοπτική λύσης μπορεί να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη, αναπαράγοντας τις αυταπάτες για τον προοδευτικό υποτίθεται ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ένας από τους τρεις δανειστές της χώρας. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, παρά τη φραστική εξύμνηση του κινήματος των πλατειών, στην ουσία δεν δίνει στο λαϊκό παράγοντα το ρόλο του καταλύτη εξελίξεων. «Δυστυχώς οι ηγέτες της Ευρώπης είναι κατώτεροι των περιστάσεων», τόνισε από το Βερολίνο.

Οι παραπάνω θέσεις βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την τοποθέτηση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο με ανακοίνωσή του για την Ελλάδα ζητά μια «διαφορετική αντιμετώπιση του χρέους»: Διαγραφή μεγάλου μέρους του και ανάληψη από την ΕΚΤ των επενδύσεων για την κοινωνική ανάπτυξη. Επουδενί όμως στάση πληρωμών και έξοδο από την ευρωζώνη.

Η επιλογή αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι χωρίς επιπτώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η 11μελής Γραμματεία του συμμαχικού σχήματος αποφάσισε την Τετάρτη η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η αναβολή μιας εβδομάδας από τον αρχικό σχεδιασμό αποδόθηκε στη διευκόλυνση των συνελεύσεων, ωστόσο αντανακλά και τα ρήγματα που έχει επιφέρει το τελευταίο διάστημα η εμφανής διάσταση απόψεων για το χαρακτήρα του εν εξελίξει κινήματος. Με την απόφαση για διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης διαφώνησε δημοσίως το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, Στάθης Λεουτσάκος.