Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κλεμμένη πιατέλα, κλεμμένη ζωή

Της Μαριάννας Τζιαντζή

Από εδώ κι εμπρός δεν θα λέμε ότι η ζωή μιμείται την τέχνη, αλλά ότι η ζωή μιμείται την επιθεώρηση ή μάλλον το Ράδιο Αρβύλα.

Πριν από μια εβδομάδα, δεκάδες μπλογκ αναπαρήγαγαν μια είδηση περί της απαγωγής της πιατέλας με τα ψάρια του Παγκάλου. Ο κ. αντιπρόεδρος πήγε με την παρέα του σε μια ψαροταβέρνα στον Πειραιά, έδωσαν παραγγελία, αλλά όταν ο σερβιτόρος έφερε την πιατέλα με τα ψάρια, ένας καλοντυμένος 35χρονος από ένα διπλανό τραπέζι σηκώθηκε και την απαλλοτρίωσε. «Αφού μαζί τα φάγαμε, κύριε Πάγκαλε, επιτρέψτε μας να τα φάμε και τώρα». Κύριος ο Πάγκαλος, δεν έφερε αντίρρηση κι έμεινε νηστικός.


Με άλλα λόγια, είχαμε άλλη μια περίπτωση προπηλακισμού, άλλη μια έκφραση του «αντικοινοβουλευτισμού». Όμως η είδηση δεν ήταν αληθινή. Αμέσως η αντιπροεδρία εξέδωσε ανακοίνωση που με ακλόνητα επιχειρήματα διαψεύδει τη φήμη περί πιατέλας. Πρώτον, αναφέρεται ότι ο κ. Πάγκαλος έχει πολύ καιρό να επισκεφθεί τον Πειραιά και δεύτερον, επισημαίνεται ότι το συμβάν δεν έχει βιντεοσκοπηθεί από κάποιο κινητό τηλέφωνο, όπως θα ήταν φυσικό. Επομένως, δίχως οπτικό τεκμήριο, η είδηση είναι ψευδο-είδηση.

Ίσως η διάψευση της είδησης (η επίσημη ανακοίνωση φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της αντιπροεδρίας) να είναι πιο αστεία από την ίδια την είδηση. Όχι, κανείς δεν έφαγε τα ψάρια μου! Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι νηπιαγωγείο.

Όμως καθόλου αστεία δεν είναι η πρόσφατη ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο: «Οι βιαιοπραγίες, οι επιθέσεις, οι λοιδορίες κατά βουλευτών… παροτρύνονται και υποκινούνται και από ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που σιτίζονται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Δηλαδή αυτοί οι «διαμορφωτές» δεν είναι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, αλλά αργόσχολοι που «σιτίζονται» από τα ΜΜΕ μόνο και μόνο για να υποδαυλίζουν τα πολιτικά πάθη.

Είναι ντροπή και αναλγησία την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν και πνίγηκαν στα χημικά, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος που έμεινε ανάπηρος, αφού έχασε την ακοή του από οβίδα κρότου-λάμψης, την ώρα που δημοσιογράφοι απολύονται δέκα-δέκα λόγω της συνδικαλιστικής δράσης τους, ο πρωθυπουργός να μιλά για «σιτιζόμενους».

Κανείς δεν έκλεψε την πιατέλα του Θ. Πάγκαλου, όμως η κυβέρνηση μας κλέβει κάθε μέρα, λίγο λίγο, τη ζωή.