Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αυθαίρετο είναι το γενικό ξεπούλημα

Να γιατί πήγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για να τα ξεπουλήσει όλα, μα όλα, σε ιδιώτες! Και μάλιστα έναντι πινακίου φακής. Καταστρέφοντας το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία. Ιδιώτες παντού είναι το σύνθημα του υπουργού «δώστα όλα».
Στη ΔΕΗ προωθούν πώληση μονάδων και κοιτασμάτων λιγνίτη και «στρατηγικό επενδυτή» που θα ελέγξει την επιχείρηση. Ιδιώτες και στο κτηματολόγιο και ειδικά στην κτηματογράφηση, όπως πιέζουν από καιρό μεγάλοι όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι. Εκεί λεφτά υπάρχουν, καθώς η δημόσια Κτηματολόγιο ΑΕ έχει προίκα 240 εκατ. ευρώ από τα τέλη κτηματογράφησης των πολιτών. Ιδιώτες όμως θα βάλουν χέρι και στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο έχει ήδη 600 εκατ. ευρώ (και υπολογίζεται να φτάσει το ένα δισ.) από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα φέρει διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ως συμβούλους για την αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου, όταν προορίζεται για την επέκταση του πράσινου, με απαλλοτριώσεις οικοπέδων που έχουν ήδη προγραμματίσει οι δήμοι. Φανταστείτε πλιάτσικο που ετοιμάζουν οι «ξένοι οίκοι»…

Ο υπουργός ξεπουλήματος του περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα γίνει ακόμα πιο εύκολη η περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων (έτσι ώστε να γεμίσουμε παντού Ασωπούς) και πως θα προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θάλασσα, πριν διαμορφωθεί το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο. Τι τα θέλουμε τα σχέδια τώρα, ας μπουν όπου θέλουν οι εταιρείες. Το ίδιο θα συμβεί και με το Ρυθμιστικό της Αττικής, που θα ανακοινωθεί βιαστικά για να προβλέπει την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και όχι μόνο.

Από το όργιο αυτό της αρπαχτής δεν μπορούσαν να λείψουν τα αυθαίρετα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα «τακτοποιηθούν» (όπως οι ημιυπαίθριοι), αρκεί να πληρώσουν. Πρόκειται για νομιμοποίηση από το παράθυρο, από την οποία δήθεν εξαιρούνται όσα είναι σε δάσος και αιγιαλό. Ποιος θα το ελέγξει άραγε; Το μήνυμα είναι σαφές. Όποιος έχει λεφτά, μπορεί να καταστρέφει. Η κυβέρνηση του αίσχους φιλοδοξεί όχι μόνο να μαζέψει χρήματα αλλά και ψήφους. Να μην προλάβει!