Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αριστερά: Εμφύλιος την ώρα της μάχης

Του Κωστή Νάγια

Η όξυνση του κοινωνικού προβλήματος, η πολιτική της βίαιης απώθησης στην εξαθλίωση, φέρνει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της κρατικής βίας και καταστολής του κινήματος από το νεοολιγαρχικό κράτος. Τα δικαστήρια λειτουργούν ως διαρκή απεργοδικεία, που κηρύσσουν παράνομη και καταχρηστική κάθε απεργία που τείνει να υπερβεί τα χασμουρητά μιας τυπικής λιτανείας της ΓΣΕΕ. Με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, πλαστικές σφαίρες, καρκινογόνα χημικά αέρια και κλομπ, διαλύουν τα εργατικά συλλαλητήρια.

Ειδικό σχεδιασμένο ρόλο παίζουν οι προσχεδιασμένες προβοκατόρικες ενέργειες και προκλητική παρουσία εκατοντάδων κατάλληλα ντυμένων και μεταμφιεσμένων χαφιέδων. Πολιτικός τους στόχος είναι να φορτωθεί το εργατικό κίνημα ενέργειες που διχάζουν, τρομοκρατούν, συκοφαντούν το ίδιο το εργατικό κίνημα, ώστε να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα, να σπαρθεί η διχόνοια, να καλλιεργηθεί ο φόβος και η δυσπιστία ανάμεσα στους αγωνιζόμενους.

Αυτή καθαυτή η δράση των κατασταλτικών μηχανισμών και των προβοκατόρων έχει αποτέλεσμα. Διχάζει αντί να ενώνει την Αριστερά. Ενισχύει στο εσωτερικό της έναν απαράδεκτο πολιτικό πολιτισμό που τεχνηέντως και κολπατζίδικα επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για τη μη αντιμετώπιση του προβλήματος ο ένας στον άλλο. Εκτρέφει ταυτόχρονα τη συνωμοσιολογία που αναγορεύει σε προβοκάτσια, κατοπτρικό είδωλο της αναρχίζουσας αποθέωσης της χουλιγκάνικης βίας που εκδηλώνεται «όπου και όποτε γουστάρει το παλικάρι», κάθε αυθόρμητη έκρηξη των μαζών. Οδηγεί δε από διαφορετικούς δρόμους, κυρίως το ΚΚΕ και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στο να εξαντλούνται ώστε να περιφρουρήσουν τελικά το κόμμα και όχι το κίνημα από τη προβοκάτσια, στην περιφρούρηση τελικά του κόμματος από το ίδιο το κίνημα που το κόμμα δεν ελέγχει. Και εντέλει στο διχασμό της Αριστεράς.

Διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη της Τρίτης 5/7 κριτικάροντας την Αυγή: «Αλλά τι να περιμένεις από αυτούς που αλλάζουν προσωπείο ανάλογα με το πού φυσάνε τον άνεμο οι γνωστοί μηχανισμοί του συστήματος. Από αυτούς που το Δεκέμβρη του 2008 βάφτιζαν εξέγερση τη δράση των 500 με τις κουκούλες, τις μολότοφ και τις λεηλασίες. Τώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κρύψουν και να συμπλεύσουν στο όνομα του ακομμάτιστου με τις ακροδεξιές - εθνικιστικές ομάδες, τους φουσκωτούς και ανθρώπους της νύχτας... Ο πυρήνας του οπορτουνισμού σε όλες τις εκφράσεις του, είναι ίδιος. Εχθρός το οργανωμένο ταξικό κίνημα, φίλος όποιος το μισεί, το προβοκάρει, του στήνει παγίδες»! Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει με τις ακροδεξιές ομάδες και είναι φίλος με όποιον μισεί και προβοκάρει το ταξικό κίνημα. Αυτή είναι η κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ του οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 7/7 η Αυγή απαντά: «Αριστερός ψάλτης της κυβέρνησης και πάλι το ΚΚΕ». Και συνεχίζει: «Το ρόλο του αριστερού ψάλτη της κυβέρνησης αναλαμβάνει να κάνει για άλλη μια φορά το ΚΚΕ, προσφέροντας έτσι τις καλύτερες υπηρεσίες στο αστικό σύστημα, που περνάει κρίση».

Πριν λίγες ημέρες ο Α. Τσίπρας, με βάση την κοινή πολιτική ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ διεξόδου από την κρίση διά των εκλογών, πρότεινε και στο ΚΚΕ ...κοινή εκλογική κάθοδο. Αδιέξοδα...