Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στον αγώνα και οι μεταπτυχιακοί

Κυβερνητική ΠΟΣΔΕΠ

Η μάχη φουντώνει και περισσότερα κομμάτια εντός του πανεπιστημίου παίρνουν θέση σε αυτήν. Το θέμα έχει τεθεί. Ή θα είσαι με τον αγωνιζόμενο λαό, θα παλεύεις για μια εκπαίδευση για τις κοινωνικές ανάγκες, για πρόσβαση όλων στη γνώση και την έρευνα και για συνθήκες αξιοπρέπειας εντός των ιδρυμάτων ή θα παίζεις το ρόλο του λακέ, του υποστηρικτή και του «θινκ τανκ» της σύγχρονης χούντας. Η συντριπτική πλειονότητα προφανώς επιλέγει τον πρώτο δρόμο.
Για πρώτη φορά λαμβάνονται δεκάδες αποφάσεις από συλλόγους μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων που στηρίζουν ενεργά τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μετά από γενικές συνελεύσεις. 



Χαρακτηριστικά, οι μεταπτυχιακοί στο Χημικό Αθήνας «με την πεποίθηση ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο ίσως να αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια της ελεύθερης, δημόσιας, δωρεάν παιδείας και με σκοπό την προάσπισή του» προχωρούν σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και μια σειρά από άλλες συλλογικές δράσεις. Στην Αρχιτεκτονική Αθήνας οι μεταπτυχιακοί εξέδωσαν κάλεσμα αγώνα: «Ο αγώνας της εκπαίδευσης είναι και δικός μας αγώνας. Καλούμε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της χώρας να συντονιστούμε και να συμμαχήσουμε με τους προπτυχιακούς για μια νικηφόρα έκβαση. Η μάχη χρειάζεται τη μέγιστη συσπείρωση και εντός των πανεπιστημίων αλλά και ευρύτερα σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης και της εργασίας». Στο πλαίσιο του συντονισμού ξεχωριστή σημασία έχει η πρωτοβουλία που πήραν οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΜΠ, την προηγούμενη Δευτέρα, στην οποία παρευρέθηκαν προπτυχιακοί, ερευνητές και προσωπικό του ιδρύματος. Ο στόχος είναι να καθιερωθεί μια τέτοια συνάντηση που να καταπιάνεται με κρίσιμα θέματα της παιδείας και της έρευνας.

Ενώ όλοι κινούνται έτσι, βρέθηκε αυτός που θα αναλάβει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και δεν είναι άλλος από την ΠΟΣΔΕΠ. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της «οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οφείλουμε μέσα από την εφαρμογή του νόμου, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών και της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ συγχρόνως να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα αρνητικά σημεία των ρυθμίσεων με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΠΟΣΔΕΠ». Όχι απλά δεν κινείται σε αγωνιστικές δράσεις, αλλά τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της εφαρμογής του νόμου. Πάλι καλά που δεν την έχει πια κανείς σε υπόληψη.