Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Καταργούν την απεξάρτηση οι ντίλερ της κυβέρνησης

Θυσία στο βωμό των περικοπών και του Μνημονίου τα κέντρα απεξάρτησης


Στο περιθώριο, το μόνιμο κοινωνικό αποκλεισμό και στις «εύκολες λύσεις» οδηγεί συστηματικά τις πλέον ευάλωτες ομάδες, αυτές των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών.



του Μάκη Γεωργιάδη

Mάχη ύπαρξης του Πριν

Υπαρξιακό αγώνα δίνει το Πριν – και την πρώτη καθοριστική για την επιβίωσή του μάχη τη δίνει τώρα το Σεπτέμβρη! Το εννοούμε κυριολεκτικά, με αυστηρό ημερολογιακό προσδιορισμό. Η συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας μας κρέμεται από μια κλωστή και η κλωστή αυτή είναι βέβαιο ότι θα κοπεί χωρίς τη βοήθεια, την οικονομική βοήθεια των αναγνωστών, φίλων και συντρόφων. Θα το πούμε χωρίς περιστροφές: Το Πριν θα υποχρεωθεί να κλείσει στο τέλος Σεπτέμβρη, αν με τη βοήθειά σας δεν κατορθώσει να καλύψει τα χρέη του που αρχίζουν να δημιουργούνται.






του Γιώργου Δελαστίκ 

Περισσότερο και πραγματικό Δημόσιο

  
Αραγε πότε λέει η κυβέρνηση την αλήθεια για τους δημοσίους υπαλλήλους; Όταν ο Γ. Παπανδρέου δικαιολογεί τα Μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο ως αναγκαία για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μαζί με τις συντάξεις, οπότε αφού αξίζει να καταστραφεί η χώρα για τους μισθούς τους, μάλλον είναι απαραίτητοι για όλους μας; Ή όταν ο Θ. Πάγκαλος τους εγκαλεί γιατί κάνουν απεργίες και κλείνουν τους δρόμους υπερασπιζόμενοι τα 1.000 ευρώ που αδίκως παίρνουν;
Πόσοι είναι τελικά οι δημόσιοι υπάλληλοι; Είναι στα αλήθεια 1.000.000, όπως επιμένει να λέει ο Λοβέρδος, ένα χρόνο μετά την πολυδάπανη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που τους έβγαλε 768.009; Και γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί ο μυστηριώδης αριθμός με την αξιοποίηση των στοιχείων της μισθοδοσίας από τις δημόσιες υπηρεσίες;




γράφουν: 
Γιώργος Κρεασίδης
Γιάννης Ελαφρός

Ο Όλιβερ Τουίστ ζητάει κι άλλη σούπα

Λιγότερο κράτος, αλλά και λιγότερες (και πιο κακοπληρωμένες) θέσεις εργασίας φαίνεται ότι είναι η συνταγή για τη σωτηρία της Ελλάδας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος του σήμερα είναι «να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα».



της Μαριάννας Τζιαντζή

Η «εργασιακή εφεδρεία» όχημα για χιλιάδες απολύσεις

Πρώτο βήμα για αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου

Συνεπής με την εξαγγελία του – απειλή προς τους εργαζόμενους – ότι θα κάνει «ντου» για την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, φάνηκε ο B. Βενιζέλος από τις αρχές της εβδομάδας. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε τη Δευτέρα, έγινε γνωστή η πρώτη ομάδα οργανισμών και φορέων του Δημοσίου (151 συνολικά) οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει μέχρι τις 26/9 να καταρτίσουν τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα απολυθούν ή σύμφωνα με την κυβερνητική ορολογία, θα ενταχθούν σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας».



του Στράτου Βουραζέρη

Απολύσεις στις συμπληγάδες Wind και Vodafone

Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο αν ολοκληρωθεί η συμφωνία

Σε πλήρη εξέλιξη αλλά και άκρα μυστικότητα από τους εργαζόμενους βρίσκεται το σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Βόνταφον και Γουίντ. Στο «πίσω μέρος» των σκέψεων των διοικούντων βρίσκεται η ραγδαία επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων των δύο εταιρειών και η απόλυση ακόμα και εκατοντάδων εξ αυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αίτημα των δύο επιχειρησιακών σωματείων να υπάρξει ενημέρωση για τις προθέσεις των δύο εταιρειών, αυτές αρνήθηκαν απαντώντας τους ότι «δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω». Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόνταφον και Γουίντ και μάλιστα το σχέδιο συνένωσής τους έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ προς έγκριση.



του Δημήτρη Σταμούλη 

Συντονιστικό: 'Ολοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε

Κάλεσμα σε νεολαία και λαό από το Συντονιστικό των φοιτητών

Σε κάλεσμα κοινού αγώνα προς όλη τη νεολαία (μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι) στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους και το λαό, σε Έλληνες και ξένους, προχώρησε το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων της Αθήνας, που συνεδρίασε την Πέμπτη, μετά τη μεγάλη φοιτητική πορεία.


Αντοχή και αποφασιστικά δημοκρατικά βήματα


Μαζικό και με μεγάλο παλμό ήταν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν πάνω από 30 κατειλημμένες σχολές την Πέμπτη στα Προπύλαια. Τουλάχιστον 5.000 φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας τη συνέχιση του αγώνα μέχρι να ανατραπεί ο νόμος - έκτρωμα Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που χτυπά συνολικά την παιδεία, την εργασία και κάθε δημόσιο αγαθό στην κατεύθυνση που βάζουν και ΕΕ και ΔΝΤ.



του Τάσου Πανταζόπουλου 

Μιντιακή λάσπη και δημοκρατία του facebook

«Ανοιχτές σχολές»-κλειστά μυαλά 

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές συζητούν στις συνελεύσεις και αποφασίζουν αγώνα
  
Tη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα εισέρχεται σε ένα νέο γύρο έντονης κινηματικής δυναμικής, στα κυβερνητικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός. Καταλαβαίνουν πως έχει πυροδοτηθεί μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση. Για το λόγο αυτό και αμόλησαν τα «κατοικίδιά» τους στα συγκροτήματα των ΜΜΕ ώστε να συκοφαντήσουν τον φοιτητικό αγώνα.





του Θάνου Ανδρίτσου

Τραμπούκικη επίθεση σε κατάληψη

Υπηρεσίες στην κυβέρνηση


Την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, τη μέρα που πραγματοποιήθηκε ακόμη ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και η συνεδρίαση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας, επέλεξε συγκεκριμένη ομάδα αναρχικών για να πραγματοποιήσει τραμπούκικη, φασιστικού τύπου επίθεση ενάντια σε φοιτητές που περιφρουρούσαν τις καταλήψεις τους στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.



Πανεπιστήμιο για την κοινωνία: Η κρίση ως ευκαιρία για την παιδεία

 Για να τσακιστεί και να μετατραπεί σε μπίζνες το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει πρώτα να τσακιστεί η ταυτότητα, η μνήμη και η ηθική ραχοκοκκαλιά του. Αυτός ήταν ο στόχος των «αποκαλύψεων» για την οικογενειοκρατία και  της προσπάθειας απαξίωσής του.




του Γιάγκου Ανδρεάδη

Οδοστρωτήρας ΟΟΣΑ στα σχολεία

Σχολείο του άκρατου ανταγωνισμού, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και με διευθυντές - μάνατζερ που θα βγαίνουν στη γύρα για εύρεση χρηματοδοτών οραματίζεται ο ΟΟΣΑ, με βάση πρόσφατη έκθεσή του. Αυτό στην πραγματικότητα είναι το σχολείο που αργά και μεθοδικά οικοδομεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.




του Γιώργου Καλημερίδη

Όσκαρ Ολιβέιρα: Αγώνας για νερό και δημοκρατία

Ο Ολιβέιρα  για τον «πόλεμο του νερού»

Στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στις αρχές του 2000 οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του νερού της περιοχής. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη χώρα μας ο Όσκαρ Ολιβέιρα, εκ των πρωταγωνιστών αυτού του κινήματος, καλεσμένος στο φεστιβάλ «Άμεσης Δημοκρατίας» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 5 έως 7 Σεπτέμβρη. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με το σωματείο των εργαζομένων στην Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), της οποίας η ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται άμεσα από την κυβέρνηση.


του Στράτου Βουραζέρη 

Το μετέωρο βήμα του παλαιστινιακού κράτους

Γεμάτη αβεβαιότητα είναι η επόμενη μέρα για τους Παλαστίνιους, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ, είτε προβάλλουν δηλαδή βέτο (που θεωρείται σίγουρο) είτε όχι στο αίτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Η αβεβαιότητα δημιουργείται από την απροθυμία της Παλαιστινιακής Αρχής
να διεκδικήσει με μαχητικό τρόπο τα δικαιώματά της.




της Κατερίνας Κιτίδη 

Στον αγώνα και οι μεταπτυχιακοί

Κυβερνητική ΠΟΣΔΕΠ

Η μάχη φουντώνει και περισσότερα κομμάτια εντός του πανεπιστημίου παίρνουν θέση σε αυτήν. Το θέμα έχει τεθεί. Ή θα είσαι με τον αγωνιζόμενο λαό, θα παλεύεις για μια εκπαίδευση για τις κοινωνικές ανάγκες, για πρόσβαση όλων στη γνώση και την έρευνα και για συνθήκες αξιοπρέπειας εντός των ιδρυμάτων ή θα παίζεις το ρόλο του λακέ, του υποστηρικτή και του «θινκ τανκ» της σύγχρονης χούντας. Η συντριπτική πλειονότητα προφανώς επιλέγει τον πρώτο δρόμο.
Για πρώτη φορά λαμβάνονται δεκάδες αποφάσεις από συλλόγους μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων που στηρίζουν ενεργά τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μετά από γενικές συνελεύσεις. 

Νίκη της σοσιαλδημοκρατίας στη Δανία


Η Χέλε Τόρινγκ - Σμιτ, ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών, είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας μετά από την νίκη που σημείωσε στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης. Μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης κεντροδεξιάς συμμαχίας, ο ηγέτης του Κόμματος των Φιλελευθέρων και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της χώρας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας «προσωρινά» όπως δήλωσε. «Τα καταφέραμε, γράψαμε ιστορία», ήταν τα λόγια με τα οποία υποδέχτηκε τη νίκη της η Τόρινγκ - Σμιτ, παρά το γεγονός ότι η νίκη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ουσιαστικά δική της.



της Κατερίνας Σταυρούλα

ΠΕΡΙσκόπιο

Πλημμύρες στο Πακιστάν

Οι πλημμύρες που σάρωσαν την προηγούμενη χρονιά το Πακιστάν αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες χωρίς κατοικία επέστρεψαν σαν εφιαλτικό σενάριο την εβδομάδα που πέρασε, όταν καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την πρωτεύουσα της χώρας, Καράτσι, και πολλές περιοχές. Οι βροχές έχουν γίνει αιτία θανάτου τουλάχιστον 230 ανθρώπων, έχουν καταστρέψει 1,2 εκατομμύρια σπίτια και έχουν πλυμμηρίσει 4,5 εκατομμύρια εκτάρια τον τελευταίο μήνα. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διέσωσε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους και προμήθευσε σε απομονωμένα χωριά τόνους βοήθειας. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Οι κάτοικοι της χώρας κατηγορούν ήδη την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μεγάλο κίνδυνο επιδημιών.
Οι ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν πλέον γίνει συνώνυμο του καπιταλισμού και τα 5,3 εκατομμύρια κατοίκων του Πακιστάν που ζουν τον εφιάλτη δεινοπαθούν στις συμπληγάδες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του ντόπιου φεουδαλικού καπιταλισμού.

Μόνο για τις αμερικανικές τράπεζες νοιάζεται ο «φιλέλλην» Ομπάμα

   
Οργίασαν τα φιλο-αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τη δήθεν φιλελληνική στάση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασαν στο σημείο να λένε ότι ο Ομπάμα έστειλε τον υπουργό του των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην άτυπη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στην Πολωνία την Παρασκευή για να βοηθήσει την …Ελλάδα έναντι των κακών Γερμανών και λοιπών δορυφόρων του Βερολίνου.


του Μιχάλη Ψύλου 

Εργάτες του κόσμου


Στο πόδι τα βρετανικά συνδικάτα

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Oμπζέρβερ κάλεσε τους βρετανούς εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργίες, ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας για να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Λεν Μακλάσκι, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, είπε πως οι 6,5 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία που είναι μέλη συνδικάτων –περίπου το 25% του εγχώριου εργατικού δυναμικού– οφείλουν να «δώσουν μάχη».