Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Ειδικός λογαριασμός» ευρωεκμετάλλευσης


Μια από ιδέες που συζητιούνται ευρέως τελευταία –με διάφορες παραλλαγές– είναι η πρόταση των Μέρκελ-Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Στο λογαριασμό αυτό θα δεσμεύονται μέρος των φορολογικών εσόδων του ελληνικού Δημοσίου, οι εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις και ίσως τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης. Έτσι, λένε, θα υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις ότι θα αποπληρώνεται το χρέος ή έστω θα καταβάλλονται οι τόκοι, μιας και τα κονδύλια του λογαριασμού θα χρησιμοποιούνται μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.



«Ένας ειδικός λογαριασμός καλείται να τιθασεύσει τους Έλληνες», υπογραμμίζει η σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Ρουντσάου: «Μέρκελ και Σαρκοζί θέλουν να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πίεση προς την Ελλάδα, έτσι ώστε η κοινή γνώμη Γαλλίας και Γερμανίας να αποδεχθεί ευκολότερα μια μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα». Εξαιρετικά αποκαλυπτικό και το σχόλιο και η πρόταση.

Καταρχάς, δηλώνει πολύ καθαρά ότι τα 130 δισ. της νέας δανειακής σύμβασης δεν έρχονται για να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού, να διασφαλίσουν μισθούς και συντάξεις, να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Έρχονται μόνο και μόνο για να καλύψουν τους λεγόμενους πιστωτές. Ο ελληνικός λαός δεν θα δει ευρώ τσακιστό από αυτά τα χρήματα. Κι όχι μόνο αυτό, θα κληθεί και να τα χρυσοπληρώσει, όπως και τα προηγούμενα δάνεια. Εύλογο, λοιπόν, το ερώτημα: Tότε γιατί να πάρουμε αυτό το δάνειο; Ποιος ο λόγος να φεσωθεί ο ελληνικός λαός ακόμη πιο πολύ για δύο και τρεις γενιές; Απολύτως κανένας. Γι’ αυτό, συμφέρον του είναι να μην πάρουμε αυτό το δάνειο, να μην εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τη λειτουργία που έχει ο μηχανισμός του χρέους και των δανειακών συμβάσεων: Χρέος ίσον συμπυκνωμένος μηχανισμός ταξικής και ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης. Συμπυκνωμένη άρα πρέπει να είναι και η απάντηση: Aντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική. Διαγραφή του χρέους, όχι στη νέα δανειακή σύμβαση.