Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το Mνημόνιο «ληστεύει» τον πολιτισμό


Πριν από ένα περίπου μήνα ήταν η ληστεία ενός πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη. Τώρα δεκάδες αντικείμενα κλάπηκαν από το Μουσείο της Ολυμπίας. Ποιο μουσείο έχει σειρά;

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει το υπουργείο: «Αναρωτιόμαστε αλήθεια πώς είναι δυνατόν εδώ και ενάμιση χρόνο να επιδιώκουμε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για να συζητήσουμε αυτά ακριβώς τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας και η πολιτική ηγεσία να μη δίνει καμία σημασία. Έχοντας ξεχαρβαλώσει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου με κυριότερο από όλα το φυλακτικό προσωπικό, δεν υπάρχει όχι μόνο νυχτοφύλακας αλλά και σε πολλές περιπτώσεις Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης και ημερήσιων αρχαιοφυλάκων».


Ο υπουργός παραιτήθηκε σε ένδειξη ευαισθησίας, αλλά η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή.
Αλλά, δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά. Πίσω από τις πρόσφατες ληστείες, κρύβεται και κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από το ζήτημα της φύλαξης. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τέτοιες ληστείες είναι πολύ βολικές για τη μνημονιακή πολιτική της «αξιοποίησης» κάθε εθνικής και κρατικής κληρονομιάς. Όταν το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο να φυλάξει τα αρχαία και τα μουσεία, γιατί άραγε να μην πουληθούν ή να μην ενοικιασθούν για 99 χρόνια (όπως π.χ., το στάδιο Καραϊσκάκη) σε ιδιώτες; Και η Ακρόπολη σε ιδιώτες και η Ολυμπία και η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα πάντα!
Εξάλλου, το έχει ήδη ζητήσει η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ αλλά και σοβαροί οικονομολόγοι, σύμβουλοι της κ. Μέρκελ. Εξάλλου, μια χαρά δεν πάει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι ιδιωτικό;

Δεν υπονοούμε τίποτε προσχεδιασμένο. Έτσι κι αλλιώς, λόγω της κρίσης, η «επένδυση» σε έργα τέχνης και σε αρχαία αντικείμενα είναι απολύτως συμφέρουσα. Γι’ αυτό αυξάνονται τα κρούσματα ληστειών σε Μουσεία καθώς και η αρχαιοκαπηλεία σε όλο τον κόσμο.