Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δίκαιο Αγγλίας για τους πιστωτές, μισθοί Αλβανίας για τους εργαζόμενους

Δανειακή Σύμβαση

Ψεκάστε την Παρασκευή, σκουπίστε το Σάββατο, τελειώσατε την Κυριακή! Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, της πιο πουλημένης και ξενόδούλης κυβέρνησης που έχει περάσει ποτέ από τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ματιά να ρίξει κανεις στα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα τα χαράματα του Σαββάτου, πλημμυρίζει από οργή και μίσος. Ούτε η χούντα δεν επιχείρησε να περάσει τοσο βίαια, τόσο γρήγορα τέτοια αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, διαλύουν ακόμη κι αυτό το υποτυπώδες σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, προωθούν τις πιο βάρβαρες ιδιωτικοποιήσεις και στέλνουν στην ανεργία 150.000 δημοσίους υπάλληλους. 

                                         Το σκίτσο της The Independent που έκανε το γύρο του κόσμου

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Πρωτοβουλία κατά ευρώ-ΕΕ: Πολύμορφη ενότητα με σταθερό πλαίσιο


Το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ» είχε από τη γένεσή του και σχεδόν εξορισμού να αντιμετωπίσει μια σύμφυτη δυσκολία, μια πρωτότυπη εσωτερική αντίφαση. Από τη μια διεκδικούσε να γίνει ένα ειδικό πολιτικό μέτωπο και από την άλλη το θέμα του και η στόχευσή του ήταν και είναι ένα γενικό και στρατηγικής σημασίας πολιτικό ζήτημα, που είναι η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Δεν είναι ένα ειδικό μετωπικό εγχείρημα, όπως θα ήταν π.χ. μια μετωπική πολιτική κίνηση για τα ζητήματα χώρου, πόλης, περιβάλλοντος. Ούτε είναι μια πολιτική μετωπική κίνηση πάνω σε ένα συγκυριακό ζήτημα, όπως συνέβη για παράδειγμα με την «Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη 2003», με αφορμή την τότε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 



του Θοδωρή Βουρεκά

ΘEMA: Το σύγχρονο πρόσωπο της εξαθλίωσης

 Κρίση κεϋνσιανισμού και νεοφιλελευθερισμού

Σειρά από νέους όρους που εμφανίζονται, επιχειρεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο της εξαθλίωσης της σύγχρονης εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: «πρεκαριάτο», «επισφάλεια», «νεόπτωχοι». Στην ουσία, έρχεται στο προσκήνιο μία βαθιά μαρξιστική ανάλυση. Η ζωή της εργατικής τάξης, κάτω από την καπιταλιστική κυριαρχία, κινείται ανάμεσα στη Σκύλλα της «σχετικής εξαθλίωσης» και στη Χάρυβδη της «απόλυτης εξαθλίωσης».



 του Δημήτρη Γρηγορόπουλου 

Στα περίπτερα σήμερα το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας





 Παρά τις μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες, τα εκβιαστικά διλήμματα, το μαστίγιο και το καρότο, τα εξώδικα και τις προσωπικές απειλές από την εργοδοσία κυκλοφόρησε τελικά σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας των εργαζομένων με τίτλο Οι εργαζόμενοι.  Η ιδιοκτησία με μανία απαγόρεψε τη χρήση του ονόματος Ελευθεροτυπία, αλλά και κάθε παράγωγου όρου!

Ο ηλεκτρισμός στα αρπακτικά!

Στα αρπακτικά των αγορών παραδίδονται οι βασικότερες στρατηγικές υποδομές της χώρας. Με ένα ακόμα νομοθετικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση των εκποιητών δρομολογεί το ξεπούλημα και την κατάργηση κάθε υποχρέωσης δημόσιου ελέγχου στα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

της Φλώρας Παπαδέδε

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΔΕΗ: Κυβερνητική υποχώρηση


Πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί το το κύμα ανυπακοής που παρατηρείται με το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί οι οποίοι περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων έχουν ξεπεράσει πλέον το μισό εκατομμύριο και φυσικά μιλάμε για όσους λογαριασμούς έχουν μείνει ανεξόφλητοι και έχουν ξεπεράσει και την προθεσμία των 80 ημερών. Η πίεση από το συνεχώς διογκούμενο κίνημα κίνημα αντίστασης στα χαράτσια, αλλά και η τεράστια αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, είχαν ως αποτέλεσμα την κυβερνητική υπαναχώρηση.

του Μάκη Γεωργιάδη

Τ. Σταυρόπουλος, Συντονιστής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Ενότητα στον αγώνα, όχι στην κάλπη

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δεν θα παρέμβει στις εκλογές, παρά μόνο αν η Αριστερά συμπαραταχτεί  σε ένα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, ξεκαθαρίζει ο συντονιστής του, Τάσος Σταυρόπουλος. Την ίδια στιγμή αποκλείει συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ του αντιμνημονιακού μετώπου και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, σημειώνοντας πως η συμμαχία με τους ΠΑΣΟΚογενείς θα αποβεί σε βάρος της Aριστεράς.



Συνέντευξη στο Γιώργο Λαουτάρη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Μεγάλη εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο

Πρόταση ΝΑΡ προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή:  Tώρα είναι η ώρα για αγωνιστικό μέτωπο!


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνει στις ιστορικού χαρακτήρα κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις με μια πολιτική εξόρμηση, η οποία συνεχίστηκε τις προηγούμενες ημέρες και θα κορυφωθεί με μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα, το ερχόμενο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ, στο σινέ Κεραμεικός.

Αρκεί μια κάλπη για την ανατροπή;

Πλώρη για εκλογές έχουν βάλει οι δύο κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, σε βαθμό που η επιλογή αυτή να επισκιάζει κάθε άλλη αγωνιστική πλευρά στην αντίδραση κατά του νέου Μνημονίου. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ζητά πιο καθαρά εκλογές για «μια νέα πολιτική αντιμνημονιακή αντινεοφιλελεύθερη πλειοψηφία», το δε ΚΚΕ συνδέει την ανατροπή της κυβέρνησης με τη διεξαγωγή των εκλογών και την ενίσχυση του κόμματος.

Χούντα των ξένων δανειστών


Ξεβρακώθηκε» τελείως από πολιτική σκοπιά τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στην αρχή αυτογελοιοποιήθηκε, όταν η δήθεν ανυποχώρητη αντίστασή του σε μια σειρά θέματα, οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές», αποδείχθηκαν ...«κόκκινες κορδέλες», όπως πολύ εύστοχα επισημάνθηκε μετά την πλήρη και άνευ όρων υποχώρησή του σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του κατώτατου μισθού. Αυτή η «πολιτική κωλοτούμπα» του αρχηγού της Δεξιάς προκάλεσε την απογοήτευση των οπαδών του και τη χλεύη των υπολοίπων Ελλήνων.

του Γιώργου Δελαστίκ 

Μπορούμε να ζήσουμε λεύτερα χωρίς δάνεια, χρέος και ΕΕ

H EE μας κάνει Αλβανία


Καυτές αναβλύζουν από το πληγωμένο σώμα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των ανέργων, οι αντιδράσεις στην κανιβαλική επίθεση της νέας Δανειακής Σύμβασης. Παρά το τσουχτερό κρύο, οι εργαζόμενοι επέβαλλαν δύο απεργιακές κινητοποιήσεις (η ΓΣΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτύχουν), ξεκίνησαν καταλήψεις υπουργείων, δημαρχείων, περιφερειών κ.λπ., ενώ σήμερα, (σ.σ την Κυριακή), αναμένεται να γίνει μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα. 


του Γιάννη Ελαφρού

«Ειδικός λογαριασμός» ευρωεκμετάλλευσης


Μια από ιδέες που συζητιούνται ευρέως τελευταία –με διάφορες παραλλαγές– είναι η πρόταση των Μέρκελ-Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Στο λογαριασμό αυτό θα δεσμεύονται μέρος των φορολογικών εσόδων του ελληνικού Δημοσίου, οι εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις και ίσως τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης. Έτσι, λένε, θα υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις ότι θα αποπληρώνεται το χρέος ή έστω θα καταβάλλονται οι τόκοι, μιας και τα κονδύλια του λογαριασμού θα χρησιμοποιούνται μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.

Τους φτύνουν οι δυνάστες


Εξευτελισμό ασυνήθιστων διαστάσεων υπέστη ο «μουσολινικός» υπουργός Οικονομικών Bαγγέλης Βενιζέλος την Πέμπτη το βράδυ κατά τη συνεδρίαση των ομολόγων του της ευρωζώνης. Τον φώναξαν στις Βρυξέλλες έχοντάς τον προειδοποιήσει να μην τολμήσει να πάει, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση του νέου Μνημονίου από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δοσίλογων του Παπαδήμου. Τον ξενύχτησαν οι πολιτικοί καραγκιόζηδες Σαμαράς, Καρατζαφέρης και Παπανδρέου παίζοντας πολιτικό θέατρο για να γλιτώσουν τις φάπες από τον κόσμο και φυσικά είπαν το «ναι σε όλα», όπως ήταν εξαρχής βέβαιο.