Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Έληξε η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, ο αγώνας συνεχίζεται

Κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ψυχική υγεία - ειδική αγωγή που είχαν καταλάβει για 15 μέρες το υπουργείο Υγείας με την 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, 22, 23 Φεβρουαρίου. Στη 48ωρη απεργία καλούσαν και στήριζαν τα κλαδικά σωματεία ψυχικής υγείας ΣΕΨΑΕΚΟ και ειδικής αγωγής ΣΕΜΙΣΕΑ, τα σωματεία εργαζομένων στο Περιβολάκι και την ΠΕΨΑΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία «Θριάσιο», «Άγιος Σάββας», «Αττικό», Γενικό Κρατικό Νίκαιας και «Δαφνί», η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας που είχαν καταλάβει και αυτοί το υπουργείο για 10 μέρες. Παράλληλα, ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Βόνταφον - Πάναφον.

της Άννας Γαϊτανίδου

Θέατρο: Το Σημείο της Προδοσίας

Ο Χάρολντ Πίντερ γράφει το 1978 την Προδοσία βλέποντας να ανθεί ένας συγκεκριμένα τακτοποιημένος τρόπος ζωής. Γύρω από το σπίτι, την καριέρα, την οικογένεια, η «μεσαία τάξη» οικοδομεί την ευρύτερη εστία της που περιλαμβάνει ανίσχυρες φιλίες, κρυφούς έρωτες και έναν ατομικισμό έτοιμο να σαρώσει στο διάβα του τα πάντα.




του Παναγιώτη Φραντζή

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επαγγελιών της εποχής μας



Βγαίνοντας από τη φόρτιση και το μύθο των ημερών, που προκάλεσε ο απροσδόκητος, αλλά όχι αταίριαστος, θάνατος του Θ. Αγγελόπουλου, ας προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε ψύχραιμα το διαχρονικό μύθο του δημιουργού, του έργου και της εποχής του. Είναι αλήθεια πως στις αγιογραφίες των ημερών που πέρασαν, κυρίως των πρώτων και πιο «λαϊκών», απουσίασε γενικά η Αριστερά, ως πρωταγωνιστικό τοπίο στις ταινίες του, ενώ προβλήθηκε από την άλλη η ιδέα της Επανάστασης, σε μια μη τοξική εκδοχή της. Πρόκειται για μια έντεχνη επιδίωξη των «μηχανισμών της εξουσίας», στις πολλές μορφές και τα είδη τους; Ή πρόκειται για μια ερμηνεία αγγελοπουλικής προέλευσης, όπου σε ένα μακρινό πλάνο, χάνεται η μία (η Αριστερά) και περνάει στο βάθος η άλλη (η Επανάσταση), σαν συμβολισμός ή σαν ουτοπία; Που δεν απειλεί κανέναν;


του Θανάση Σκαμνάκη

Δύο πολιτισμοί σε ενότητα και αντίθεση

 
Ως προς το ουσιαστικό του περιεχόμενο, ο πολιτισμός αντανακλά ιστορικά τη σχέση ανθρώπου - φύσης σ’ όλα τα επίπεδα ανάπτυξής της. Από τη χειρονομία της καθημερινής στιγμής έως τις μεγάλες ώρες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τους υλικούς όρους παραγωγής και αναπαραγωγής της ανθρώπινης δραστηριότητας έως τις αναζητήσεις, τις κατακτήσεις, τις εκφράσεις της επιστημονικής έρευνας και των αναπτυγμένων τεχνολογικών εφαρμογών. Όλες αυτές οι ιστορικά συγκεκριμένες αποτυπώσεις της ανθρώπινης πράξης συγκροτούν την έκταση και το βάθος του πολιτισμού. Μια παρατήρηση είναι απαραίτητη. Αφορά τη διάκριση μεταξύ πολιτισμού και κουλτούρας (και των αντίστοιχων νεολογικών καταχρηστικών επιθέτων «πολιτιστικός» και «πολιτισμικός»). Διάκριση που, σε τελευταία ανάλυση, εκφράζει τον ιστορικό καταμερισμό εργασίας σε χειρωνακτική και διανοητική, κυρίως στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Επομένως, η διάκριση αυτή δεν είναι απλά φιλολογική. Εμπεριέχει ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις μεγάλης σημασίας. 



του Γιώργου Μανιάτη

Η βάρκιζα των αστών

Το έργο του Θ. Αγγελόπουλου δεν ήταν νοσταλγικό έπος

Μέσα στις νεκρολογίες και τα αφιερώματα για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο την περασμένη εβδομάδα, εντύπωση προκάλεσε η αμετροεπής θρηνολογία των social media αλλά και οι έντυπες εκφράσεις μιας δήθεν απομυθοποίησης εν είδει ψύχραιμης αποτίμησης. Κι αν ο ΔΟΛιος Δανίκας εξωτερίκευσε για άλλη μια φορά τη συνέπεια της εμπάθειας και αμάθειάς του, εντελώς άκομψα και ασεβώς –ενώ ακόμα κι ο νεκρός ήταν άταφος– οι νηφάλιες φωνές της αστικής γραφής και ανάγνωσης, διατύπωσαν πιο περίτεχνα και ευγενικά την απόστασή τους από το έργο του δημιουργού.



του Κωστή Ζουλιάτη

Η παραπληροφόρηση στην υπηρεσία του Μνημονίου



Με υστερικές κραυγές για «άδεια ράφια» και «λεηλατημένα φαρμακεία» προσπάθησαν οι τηλεοράσεις μαζί με το πολιτικό σύστημα να εμφανίσουν την ψήφιση του νέου Μνημονίου και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων ως μονόδρομο.



Δημήτρης Αστερίου*

Η φάρμα των μνημονιακών


Στο εμβληματικό έργο του Τζορτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων, οι καθιερωμένες 7 εντολές που διέπουν τη συμβίωση τροποποιούνται από τα γουρούνια σταδιακά και απροειδοποίητα, σπρώχνοντας την κάποτε επαναστατημένη κοινότητα σε μια αυταρχική και καταπιεστική παραζάλη. Όπως στο βιβλίο του Όργουελ η ολοκλήρωση της αντιδραστικής μετάλλαξης γίνεται όταν τα γουρούνια συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις με αφέντες σε γειτονικές φάρμες, ανάλογα και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα του δεύτερου Μνημονίου φτάνει σε ένα αντιδημοκρατικό κρεσέντο την ώρα που οι τύχες της χώρας και του λαού της βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στα «ανακτοβούλια της Ευρώπης», όπως λεγόταν κάποτε. Η ίδια η ψήφιση των μέτρων αλλά και η μέθοδος επιβολής τους αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το τέλος της αστικής δημοκρατίας όπως τη γνωρίζαμε.





του Γιώργου Λαουτάρη

Εφαρμοστικό «τσεκούρι» κατά συντάξεων, μισθών

Στη φάση σαρώματος των μισθών και συντάξεων περνά η κοινοβουλευτική συμμορία που στήριξε το δεύτερο Mνημόνιο, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το PSI από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ντόρα και την έναρξη της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη με εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα. Τον εφαρμοστικό στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που υποκρίθηκε την …επιφυλακτική, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα προσχήματα δεν έσωσε φυσικά ούτε η τροπολογία Κουτρουμάνη που αποσυνέδεσε από τη μείωση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και τις παροχές που θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, αφού ...εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, που κατακρημνίζεται στα 351 ευρώ!




του Δημήτρη Σταμούλη

Πλησιάζει η επίθεση στο Ιράν

Αποφασισμένο φαίνεται το Ισραήλ, με την ανοχή του Λευκού Οίκου να επιτεθεί στο Ιράν, επικαλούμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα και λόγους εθνικής ασφάλειας. Εντός του αμερικανικού κατεστημένου δεν λείπουν και οι πιο συνετές φωνές που ζητούν συγκράτηση λόγω των πιθανών αντιποίνων.



της Κατερίνας Κιτίδη

Οι «Φίλοι της Συρίας» δείχνουν τα δόντια τους...

Ανοιχτή διπλωματική επίθεση εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον ύστερα από τη σύνοδο των «φίλων της Συρίας» που πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία. Σχολιάζοντας το βέτο του Πεκίνου και της Μόσχας στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η Χίλαρι Κλίντον παρουσίασε τις δυο χώρες σαν «εχθρούς» του συριακού λαού που σφαγιάζεται από το καθεστώς.

του Άρη Χατζηστεφάνου

ΠΕΡΙσκόπιο

Ισπανική …επίθεση

Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην κεντρική πλατεία της Βαλένθια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική βία και την καταστολή φοιτητών και μαθητών σε κινητοποίηση της προηγούμενης μέρας. Δεκάδες συγκεντρωμένοι τραυματίστηκαν από αστυνομική επίθεση, ενώ έγινε προσαγωγή 25 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων αρκετοί ανήλικοι. Εκπρόσωποι των φοιτητών κατήγγειλαν την αστυνομική βία που είχε θύματα ακόμα και ανήλικα παιδιά, τα οποία ξυλοκοπήθηκαν. Οι αστυνομικοί απάντησαν ότι προκλήθηκαν από διαδηλωτές. Αστυνομικός διευθυντής είχε μάλιστα το θράσος να αποκαλέσει τους φοιτητές «εχθρούς»... Φοιτητές και μαθητές διαμαρτύρονται για τις περικοπές των δαπανών για την παιδεία που αποφάσισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια.

Ένας αντιδραστικός πρόεδρος για το Τέταρτο Ράιχ

 Επαίνεσε τη γερμανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Χαρακτήρισε «θαρραλέες» τις αντι-ισλαμικές απόψεις του ρατσιστή τραπεζίτη και πρώην μέλους του ΔΣ της Μπούντεσμπανκ, Τίλο Σαράτσιν, ότι η διαφορετικότητα και το «χαμηλό» διανοητικό επίπεδο των μουσουλμάνων οφείλονται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Συκοφάντησε το γερμανικό κράτος πρόνοιας και χαρακτήρισε «ανόητους» τους διαδηλωτές που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια. Και τώρα ήρθε η ώρα της ανταμοιβής του από το Τέταρτο Ράιχ. Ο 72χρονος ανατολικογερμανός Γιόαχιμ Γκάουκ επελέγη από όλα τα κόμματα –πλην της Αριστεράς– ως ο νέος πρόεδρος της Γερμανίας, μετά την παραίτηση του Κρίστιαν Bουλφ. Η εφημερίδα Ταγκεσπίγκελ έγραψε ότι «ο Γκάουκ είναι το κορυφαίο επίτευγμα της Μέρκελ. Με την ενεργό στήριξη του SPD και των Πρασίνων θα εκλεγεί σύντομα ο πιο συντηρητικός πρόεδρος που είχε ποτέ η Γερμανία».

του Μιχάλη Ψύλου

ΣΥΡΙΖΑ : Αριστερά των ρηχών νερών

Αντιμνημονιακή εκλογική συνεργασία, χωρίς ανατρεπτική και αντιΕΕ προοπτική

Πλούσια σε διαδικασίες ήταν η προηγούμενη βδομάδα για Συνασπισμό και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις 17-18 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η ΚΠΕ του Συνασπισμού και αμέσως μετά το πανελλαδικό συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Στην πρώτη διαδικασία η ηγεσία του Συνασπισμού πήρε το «πράσινο φως» για να καταθέσει ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του αντιμνημονιακού συνασπισμού εξουσίας. 



του Γιώργου Κρεασίδη 

Πόρτο Αλέγκρε: ¨Ενας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος


                         Ελληνική αποστολή στο Θεματικό Φόρουμ 


Eνας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε το 2001 το πρώτο «Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ» στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας. Ηταν η εποχή όπου το «κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης», ερχόμενο με ορμή από τη «μάχη του Σιάτλ» και της Ουάσινγκτον, όπως αποκαλούνταν και οι διαδηλώσεις ενάντια στους G7, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Παγκόσμια Τράπεζα, εμφανιζόταν  δυναμικά στο προσκήνιο.
Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, ως κατεξοχήν εκφραστής του ρεύματος ενάντια στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό και την κυριαρχία των αγορών εμφανιζόταν ως ένας ανοιχτός χώρος «αποκεντρωμένος, πληθυντικός, εκτός κομμάτων και κυβερνήσεων» που προωθούσε την «ανταλλαγή εμπειριών και διαλόγου, τη δημιουργία προτάσεων και συμμαχιών ανάμεσα σε κινήματα και οργανισμούς».




 Αποστολή: Τ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ,
                    Γ. ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ,
                    Α. ΠΟΛΙΤΗ

Το παρόν του παρόντος


Έχουμε ήδη μπει στη νέα εποχή της νέας εποχής. Παραδοξότητα ακούγεται, αλλά πριν περίπου τριάντα χρόνια άνοιξε ο δρόμος σε εκείνο που ονομάσαμε νεοφιλελεύθερο μοντέλο και που σημάδεψε βαθειά ολόκληρη την κοινωνία.



του Θανάση Σκαμνάκη

Μαθητές και κτηνοτρόφοι


Αίσθηση προκάλεσε το φασκέλωμα των επισήμων στα Γιάννενα, στη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Αντίθετα, το μαύρο μιντιακό σκοτάδι καταπίνει εδώ και μήνες τους αγώνες των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη Δωδώνη, μιας υπό ιδιωτικοποίηση κερδοφόρας επιχείρησης. Μόνο τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και κάποια έντυπα και ιστότοποι της Aριστεράς ασχολούνται με τη μοίρα της Δωδώνης και του ρόλου της στην τοπική (και όχι μόνο) οικονομία και απασχόληση.

                               
Oύτε χυμένο γάλα, ούτε γελάδια, ούτε αποαγοητευμένοι κτηνοτρόφοι στους δρόμους των Ιωαννίνων. (Φωτογραφία: στο Παρίσι, στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, κοπάδια οδηγούνται στο σφαγείο για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τροφίμων.)

της Μαριάννας Τζιαντζή

Όταν οι «κανίβαλοι» γίνονται καρνάβαλοι...

Παντελή, πες μου ειλικρινά, θεωρείς καλή την ιδέα του Παπαδήμου;». Καταφατικά γνέφει ο Καψής και απαντά στον αδελφό του: «Τίποτε δεν έχουμε να χάσουμε, Μανώλη. Μια καρναβαλική παρέλαση πολιτικών του εθνικού κορμού, όπως ζήτησε ο Λουκάς, αν μη τι άλλο θα δείξει στον κόσμο ότι πρόκειται για ανθρώπους γήινους. Απλούς, καθημερινούς. Θα δείξει ότι έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που ξέρει ακόμη και να αυτοσαρκάζεται». Ο Μανώλης ξύνει το κεφάλι του και διατυπώνει δεύτερο ερώτημα: «Ποιοι είπαμε ότι θα είμαστε στην επιτροπή αξιολόγησης των αμφιέσεων και των τραγουδιών που θα λένε “α καπέλα” οι διαγωνιζόμενοι;». Με βαριεστημένο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν επιπλήττει τον Μανώλη.

                                                                                         
του Διονύση Ελευθεράτου

Οι χαλυβουργοί μπορούν να νικήσουν!


Ο αγώνας των εργατών στη Χαλυβουργία Eλλάδος μπήκε σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Συντονισμένες οι δυνάμεις της εργοδοσίας, του κράτους και των συνεργατών τους, μέσα κι έξω από το εργοστάσιο, περίμεναν υπομονετικά να περάσουν πάνω από 100 ημέρες, ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση για να σπάσουν το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των εργατών για το δίκιο του αγώνα τους. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται, όπως σωστά καταγγέλλει και το σωματείο των εργατών, η προβοκάτσια της νεοναζιστικής και ρατσιστικής Χρυσής Αυγής, που ενώ τάχθηκε κατά των εργατών και υπέρ του Μάνεση, τώρα φόρεσε τη φιλεργατική προβιά της δήθεν αλληλεγγύης, με επιπρόσθετο στόχο να εξευτελίσει ειδικά το πανεργατικό και παλλαϊκό κύμα αλληλεγγύης. Η προβοκάτσια δεν πρέπει και δεν θα περάσει. Η αλληλεγγύη πρέπει και μπορεί να δυναμώσει πολύ περισσότερο.



του Δημήτρη Τσίτκανου

Σαμαράς σε διαγραφέντες: «Ελάτε στα τέσσερα»

Απαιτεί «ναι» στους εφαρμοστικούς

Ενόψει εκλογών και υπολογίζοντας το αναγγελθέν κόμμα Καμμένου, ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, την περασμένη Τετάρτη, άλλαξε την αρχικά άκαμπτη στάση του απέναντι στους 22 διεγραμμένους βουλευτές του, οι οποίοι ψήφισαν «όχι» στο νέο Mνημόνιο. Αφού κάλεσε σε «πανστρατιά» για την εκλογική νίκη, απευθυνόμενος στους «22», είπε: «Θα χαρούμε να ξαναγυρίσουν κοντά μας, εφόσον βέβαια, έμπρακτα αποδείξουν τις κρίσιμες επόμενες μέρες ότι συστρατεύονται με την παράταξη». Τι σημαίνει αυτό;


                                                        Η νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ

«Με τη βοήθεια της Παναγίας» για καθεστωτική σταθερότητα

Πλησιάζει το ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών, για «κοινωνική εκτόνωση»

Οι παλιοί θα θυμούνται ακόμη τα στολισμένα από τους ιδιοκτήτες τους φορτηγά που πριν από δεκαετίες αγκομαχούσαν στις επικίνδυνες στροφές του Αχλαδόκαμπου ή της Κατάρας, με την επιγραφή «Η Παναγιά μαζί σου». Αυτή την ευχή «κρέμασε» στο «φορτηγό» του νέου κόμματος, που ταξιδεύει από προχθές στην Κατάρα της αστικής πολιτικής, ακόμη ένας «οδηγός - εθνοσωτήρας», ο βουλευτής Π. Καμμένος, ενσαρκώνοντας όλους τους φόβους της μικρομεσαίας αστικής μας τάξης, αλλά και ολόκληρου του υπηρετικού πολιτικού προσωπικού για τις επερχόμενες οξύτατες κοινωνικές συγκρούσεις.

του Κώστα Μάρκου

Δημοκρατία ή ευρωκατοχή;


Δεν κρύβουν λόγια οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου: «Η πρώτη αποικία της ευρωζώνης» αποκαλούν την Ελλάδα! Έχουν φυσικά απόλυτο δίκιο. Έτσι κατάντησαν τη χώρα οι «γερμανοτσολιάδες» ηγέτες και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παράλληλα, ο βρετανικός και ο αμερικανικός Tύπος θέτουν ωμά –για τους δικούς βεβαίως λόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δίκιο– το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται ο ελληνικός λαός και για το οποίο θα ψηφίσει όταν γίνουν εκλογές: Τι προτιμάει, δημοκρατία και χρεοκοπία ή παραμονή στο ευρώ και ευρωκατοχή;

του Γιώργου Δελαστίκ

Σοφία Σακοράφα: Καμία θυσία για το ευρώ


Κοινή δράση στους δρόμους και τη δουλειά, κατά τα πρότυπα του ΕΑΜ, αλλά και μια μεταβατική κυβέρνηση που θα ισχυροποιήσει το λαό προετοιμάζοντας το δρόμο ενός σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, προτείνει η Σοφία Σακοράφα. Επιπρόσθετα, ενθαρρύνει την Αριστερά να επεξεργαστεί μια σύγχρονη και επιστημονική πρόταση διεξόδου, μέσα από διάλογο.





Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη

ΘEMΑ: Καταρρέει το κομματικό σύστημα

«Κι όσο πονάω, τόσο μεγαλώνει το μίσος» (Κώστας Βάρναλης, Το φως που καίει).

Τη δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων, στη θέση των μονοκομματικών που κυριάρχησαν από το 1974 και μετά, φαίνεται να προκρίνει η ελληνική και ευρωπαϊκή αστική τάξη. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στροφή παίζει το «κόντεμα» των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων λόγω της φιλο-μνημονιακής πολιτικής τους.

Όσο εντείνεται η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και θεριεύει η επίθεση στην εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα, τόσο οξύνεται και η κρίση του πολιτικού συστήματος και του κομματικού συστήματος ως πυλώνα του πρώτου.



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Χρονική μετάθεση της χρεοκοπίας με το Δημόσιο σε χειρότερη θέση


Από ανεδαφικές μέχρι αστείες είναι οι υποθέσεις επί των οποίων στηρίζεται η πρόβλεψη μείωσης του δημόσιου χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η συμφωνία ανταλλαγής στρέφεται ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα σχετίζεται με το νέο Μνημόνιο που τη συνοδεύει, τους όρους δηλαδή που απαίτησαν οι πιστωτές.



του Λεωνίδα Βατικιώτη

Θέατρο με το «βουλευτή του ενός εκατομμυρίου»


Απίστευτα καραγκιοζιλίκια συμβαίνουν στη χώρα μας με πρόσχημα το υποτιθέμενο «κυνήγι αποκάλυψης» του ονόματος κάποιου βουλευτή που νομίμως ή νομοτύπως έβγαζε σε τράπεζες του εξωτερικού ένα εκατομμύριο ευρώ από τις καταθέσεις του σε ελληνικές τράπεζες, μόλις είδε να οξύνεται η κρίση και κινδυνεύει είτε να χάσει τα λεφτά του είτε να του τα φάνε τα λαμόγια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσω «έκτακτης φορολόγησης».

Εχθρική χώρα η Γερμανία


Κατηγορηματική και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης είναι η γνώμη του ελληνικού λαού για τη Γερμανία και την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα. Εχθρική χώρα χαρακτήρισε τη Γερμανία το 76% των ερωτηθέντων! Μόνο το 8% τη χαρακτήρισε φιλική.

Νεοναζί σε ρόλο εργοδοτικό στη Χαλυβουργία


Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται ο ηρωικός απεργιακός αγώνας που δίνουν σχεδόν τέσσερις μήνες τώρα, οι εργάτες της Χαλυβουργίας Eλλάδος. Η εργοδοσία παραμένει αδιάλλακτη, ενώ ενθαρρύνεται από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Σε αυτό το πλαίσιο εντείνει τις πιέσεις της προς τους εργαζόμενους, ενώ αξιοποιεί και την προβοκατόρικη και από κάθε πλευρά απαράδεκτη «επίσκεψη» ξυρισμένων νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής στο κατειλημμένο εργοστάσιο.




του Μάκη Βάσιλα

Η ΔΗΜΑΡ και η υπογραφή


«Προς το παρόν, δεν δημοσιεύτηκε ακόμη κείμενο στελεχών με τίτλο Yπογράψτε κύριε Κουβέλη!»


Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα που απεχθάνεται τα διλήμματα. «Ίσως υπάρχουν εκατό αποχρώσεις της αλήθειας, ένα φάσμα από το φως ως το σκοτάδι. Τα πράγματα δεν είναι πάντα ακέραια, συμπαγή, δεν είναι άσπρα ή μαύρα», λένε οι Ινδοί πρωταγωνιστές στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της Πρίθι Ναΐρ Οι εκατό αποχρώσεις του άσπρου και αυτή η πολιτική φιλοσοφία ταιριάζει στα στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, ίσως ακόμη περισσότερο και από τις αρχές του μεταρρυθμισμού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η χειρότερη δοκιμασία στην οποία μπορεί να υποβάλει κανείς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι το μαρτύριο της υπογραφής. Ναι ή όχι;



                                                         Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου από την Αυγή
                                                         
της Ντίνας Χαριτάτου

Σώζουν τις τράπεζες αλυσοδένουν το λαό

Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει από το περιβόητο νέο δάνειο για τον ελληνικό λαό. Όλο το πακέτο προορίζεται για τη σωτηρία των τραπεζών, ξένων και ελληνικών, καθώς και για την αποπληρωμή των τοκογλύφων - δανειστών. Γι’ αυτό και όλες οι δόσεις θα φυλάσσονται αυστηρά σε ειδικό Ταμείο, υπό την άγρυπνη φύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να πληρώνονται οι «υποχρεώσεις» της Ελλάδας.


Οι τρεις «ταφές» του Πέτρου Κωστόπουλου

Mέχρι κι ένα χρόνο πριν την αποκαθήλωσή του, ο βασιλιάς του λάιφ στάιλ υποκινούσε τους εργαζόμενούς του να γίνουν απεργοσπάστες, να προσπεράσουν τα απεργιακά μπλόκα, ελπίζοντας οι ίδιοι να τη βολέψουν κι ας μην πληρώθηκαν ποτέ ακόμη και γι’ αυτό το μεροκάματο.



της Αφροδίτης Πολίτη