Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χριστούγεννα…1941!

Μαύρη, κατάμαυρη η χρονιά που πέρασε για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους περισσότερους μικρομεσαίους εξαιτίας της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου, της πιο επιθετικής κυβέρνησης του κεφαλαίου που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα μέχρι τώρα. Εφιαλτική αναμένεται η χρονιά που έρχεται. Τηρουμένων των αναλογιών, τα φετεινά Χριστούγεννα μοιάζουν με εκείνα του 1941, της πιο εφιαλτικής περιόδου της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ποιόν συμφέρει ο πόλεμος στην επαναστατική Αριστερά;


Επίθεση ΚΚΕ σε ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ   

O Ριζοσπάστης της περασμένης Τρίτης ήταν εντυπωσιακός. Μπαράζ επιθέσεων ενάντια στην κινηματική και πολιτική παρέμβαση της επαναστατικής Αριστεράς. Άρθρο από μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ (Δ. Γόντικας). Δύο σχόλια της εφημερίδας και τέσσερις(!) ανακοινώσεις καταγγελίας: Από Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και ΜΑΣ. Για να υπογραμμιστεί μάλιστα η σπουδαιότητά τους, συνοδεύονται από δεκάδες ψηφίσματα καρμπόν. Ποιοι είναι στο εδώλιο; Η ΕΑΑΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και φυσικά, το ΝΑΡ.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

Νέες δυνατότητες – νέες απαιτήσεις

ΠΡΟΣ ΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΡ



Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μαζικού πολιτικού κινήματος εργαζομένων, ανέργων και νέων, για την ανατροπή της «χούντας» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, υπογράμμισε η Πολιτική Επιτροπή του Νέου Αριστερού Ρεύματος, που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.



Φόβοι για επέκταση της κρίσης και για γενική αστάθεια

 Σχέδια σωτηρίας του ευρώ, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται

Η  ανάκαμψη από την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη είναι αμφίβολη και ενέχεται κίνδυνος για νέο γύρο κρίσης», τονίζει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας στο Αμβούργο. Σύμφωνα μάλιστα με το διευθυντή του, αν ένα κράτος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, θα επακολουθήσει και νέα χρηματοπιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση.
Καθώς λοιπόν ο πολιτικός χρόνος συμπυκνώνεται και τα γεγονότα τρέχουν πλέον με ασυνήθιστες ταχύτητες, η πραγματικότητα, οικονομική, πολιτική και κοινωνική, παρουσιάζεται πλέον όπως πράγματι είναι.



ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Δικηγόρος απεργών πείνας: Να πληρώσουν οι ένοχοι της σφαγής

Βεχτίτς Αστζί, δικηγόρος απεργών πείνας
Κατ’εντολήν του ΔΝΤ η επίθεση στα λευκά κελιά της Τουρκίας

Δέκα χρόνια από την αιματηρή καταστολή

Συνέντευξη στην Κατερίνα Σταυρούλα


Στα τέλη του 2000 η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να μεταφέρει τους πολιτικούς κρατούμενους από τις φυλακές στα ειδικά διαμορφωμένα λευκά κελιά ή κελιά τύπου F. Την απόφαση αυτή ακολούθησε μια απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, μια πλατεία επιτροπή τούρκων διανοουμένων προσπάθησε να παίξει ρόλο μεσολαβητή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων. Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου του 2000 ο τουρκικός στρατός επενέβη για την καταστολή των κινητοποιήσεων των πολιτικών κρατουμένων σε 20 φυλακές ταυτοχρόνως. Η επέμβαση έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Επιστροφή στη Ζωή» και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτώθούν 28 κρατούμενοι, οι 12 στη φυλακή Μπαϊράμ Μπασά. Για τις δολοφονίες στη Μπαϊράμ Μπασά, και μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών ξεκίνησε επιτέλους στις 23 Νοέμβρη δίκη 30 συμμετεχόντων στην επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό.
Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο Πριν ο Βεχτίτς Αστζί, μέλος του DHKP-C (Επαναστατικό Μέτωπο – Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης), μέλος των Σύγχρονων Δικηγόρων, πρόεδρος της Ένωσης Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας των οικογενειών των κρατουμένων, πολιτικός κρατούμενος και απεργός πείνας και ο ίδιος.



Φατάχ, Ισραήλ και ΗΠΑ κατά Χαμάς

«Διαμάντια» φέρνουν στο φως τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, καθώς με τη βοήθειά τους αποδεικνύεται με αδιαμφισβήτητο πλέον τρόπο η προδοτική συνεργασία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και της οργάνωσής του Φατάχ, με τον ισραηλινό στρατό κα τους Αμερικάνους για να ανατρέψουν τη Χαμάς από τη Γάζα.





ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ 

Χαφιεδισμός σε ΗΠΑ


Δίκτυο παρακολούθησης πολιτών που θα έκανε τους πράκτορες της Στάζι να θυμίζουν ερασιτέχνες ωτακουστές έχει θέσει σε λειτουργία η αμερικανική κυβέρνηση. Συνεχίζοντας την εξαιρετική τους έρευνα, που διεκδικεί το βραβείο πούλιτζερ, δημοσιογράφοι της Ουάσινγκτον Ποστ έφεραν στο φως νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το οργουελιανό κράτος του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα.



Αγώνας για τη ζωή στην Κερατέα

  
Κάπου 40 λεπτά από την Αθήνα, δια μέσω της Αττικής Οδού, βρίσκεται ένα… γαλατικό χωριό. Το όνομα του είναι Κερατέα και οι λίγες χιλιάδες κάτοικοί του (14.000), εδώ και δύο εβδομάδες (από τις 11/12), έχουν υψώσει σημαία ανυπακοής, απέναντι στην αδίστακτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των εργολάβων. Ο αγώνας τους ηρωικός, διδάσκει μαθήματα αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα. Οι… Γαλάτες της Κερατέας δίνουν τη «μητέρα των μαχών» αντιστεκόμενοι στην… εκπόρθηση του Οβριόκαστρου, και τη μετατροπή του σε χωματερή. Αν και «πολιορκημένοι» από 20 λεγεώνες (βλ. διμοιρίες) και 600 πραιτοριανούς (βλ. δυνάμεις καταστολής) αρνούνται να το βάλουν κάτω. Αντίθετα δίνουν κάθε μέρα ραντεβού στο μπλόκο και τα οδοφράγματα, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων τους.




Ρεπορτάζ: ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Γιορτές υπό το Μνημόνιο. Να είναι οι τελευταίες!


Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον προϋπολογισμό σφαγείο, ο λαός όχι!  

Αναμφίβολα τα πιο μαύρα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών περνούν φέτος οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ευρύτερα ο λαός. Εκατοντάδες χιλιάδες, στρατιά ολόκληρη, οι άνεργοι και οι απολυμένοι. Χωρίς δώρο οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με μεγάλες περικοπές στις αποδοχές οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με την αγωνία της απόλυσης ή της επιβολής άθλιας επιχειρησιακής σύμβασης. Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, υλοποιώντας πιστά τις εντολές του ελληνικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, με τα αλλεπάλληλα μνημόνια - μνημόσυνα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, εφαρμόζει αναμφισβήτητα την πιο άγρια ταξική πολιτική. Υποτίθεται ότι το κάνει για να σώσει τη χώρα από την πτώχευση, αλλά και η πτώχευση της λαϊκής οικογένειας πραγματοποιείται και το «πρόγραμμα σωτηρίας» (με τη βούλα ΣΕΒ - ΕΕ - ΔΝΤ) οδηγείται σε αποτυχία. Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο προϋπολογισμός - σφαγείο που ψηφίστηκε προχθές είναι ανεφάρμοστος. Όλοι γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν και νέα, ακόμα πιο αιματηρά, μέτρα. Απ’ αυτή την άποψη, μπορεί ο ολοένα και μικρότερος «κοινοβουλευτικός λόχος» πρωτοκόλλησης αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ να ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού του 2011, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στο λαό. Ο απόηχος της μεγαλειώδους κινητοποίησης της 15ης Δεκέμβρη είναι ακόμα πολύ ισχυρός και όλοι συνειδητοποιούν ότι ο λαϊκός παράγοντας θα είναι παρών. Καθώς βαδίζουμε σε μεγάλες αναστατώσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αστοί φοβούνται παροξυσμό της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, τα υπό εκμετάλλευση κοινωνικά στρώματα δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από την κυρίαρχη πολιτική. Μπορούν να την ανατρέψουν, μπορούν να βάλουν τέλος στο χειμώνα του μνημονίου και της κοινωνικής αντεπανάστασης, με ένα ανατρεπτικό πολιτικό κίνημα και μια άλλη Αριστερά, αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική. Με μια αντεπίθεση διαρκείας, μετατρέποντας τους αγώνες που θα ξεσπάσουν από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σε «γιορτή» της συλλογικότητας, εκεί όπου θα γεννηθεί η νέα ελπίδα της ανατροπής, μπορούμε να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα, πρώτα και τελευταία του μνημονίου. 

Η Βόρεια Κορέα δεν θα γίνει νέο Αφγανιστάν




H νέα πρόκληση της Νότιας Κορέας να πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά και με τη συμμετοχή 300.000 στρατιωτών σε απόσταση μόλις 6 μιλίων από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας έμεινε ευτυχώς αναπάντητη. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να απαντήσει τελικά στις «ριψοκίνδυνες» νοτιο-κορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις, αποφεύγοντας μία μετωπική σύγκρουση που θα πυροδοτούσε απρόβλεπτων διαστάσεων έκρηξη στη χερσόνησο της Κορέας. Για ευνόητους λόγους, η Βόρεια Κορέα κατέστησε πάντως σαφές ότι διατηρεί το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης σε οποιαδήποτε κίνηση της Σεούλ θεωρήσει «προκλητική».

ΜΙΧΑΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ