Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Νέο ηχηρό μήνυμα των τουρκοκυπρίων

Αποστολή στα κατεχόμενα: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Το μαζικότερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στην ιστορία των τουρκοκυπρίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ούτε οι ίδιοι οι διοργανωτές δεν πίστευαν στα μάτια τους πόσοι πολλοί έσπευσαν στην πορεία και πόσοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ινονού. Χωρίς υπερβολές οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50.000 τουρκοκύπριους που εναντιώνονται στο νεοφιλελεύθερο πακέτο που τους επιβάλει η Άγκυρα και τον επικοισμό, δίνοντας απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την προηγούμενη διαδήλωση στις 28/1 και η οποία είχε συγκεντρώσει 40.000. Με βάση το περιεχόμενο των συνθημάτων που ακούστηκαν διαφαίνεται ότι το κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα έχει εξισωθεί με το εθνικό. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία βαθύτατη πολιτική πράξη με μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά και προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όπου η πολιτική ηγεσία της σφυρίζει αδιάφορα περιμένοντας μία συμφωνημένη λύση από τρίτους…





Πριν πάρουν το λόγο οι συνδικαλιστές ακούστηκε από τα μεγάφωνα οι στίχοι ποιήματος του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ: «Δεν θα σωθείς μόνος σου. Ή όλοι μαζί, ή κανείς μας». Από το βήμα του συλλαλητηρίου ο επικεφαλής της «Συντεχνίας» των Τ/κ καθηγητών (ΚΤΟΕΟS) Αντνάν Ερασλάν δήλωσε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι Τ/κ να ακουστεί σε όσους κρατούν τα αυτιά τους κλειστά, εννοώντας την Άγκυρα και την ψευδοκυβέρνηση τονίζοντας ότι «Χέρι με χέρι όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό». Σημείωσε, επίσης, ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διοικεί τον εαυτό του και να ζει ελεύθερος. Καταδίκασε τις προκλητικές δηλώσεις του Έρντογάν κατά των Τ/κ. Στην συνέχεια, ο δεξιός πρόεδρος της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων KAMU-SEN, Μεχμέτ Οζκαρντάς τόνισε ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας των Έρογλου-Κιουτσούκ εξαπάτησε του Τ/κ για να ανέλθουν στην εξουσία και την κάλεσε να παραιτηθεί. Απαίτησε να γίνει έλεγχος στο δημογραφικό, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε Τ/κ και εποίκους… Επέκρινε και την ΕΕ γιατί όπως είπε τους αναγκάζει να έχουν εξάρτηση από την Τουρκία.

Κυπριακές Σημαίες ανέμιζαν στην πλατεία Ινονού

Η παρουσία της «ψευδοαστυνομίας» ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στις 28 Ιανουαρίου. Κάτω από δρακόντεια μέτρα η «ψευδοαστυνομία» συγκρούστηκε με το μπλοκ του Κινήματος Γιασεμί που πρόσκειται στην εφημερίδα Αφρίκα αρπάζοντας δεκάδες σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές όμως ανέμιζαν κατά εκατοντάδες στο σημείο που κατέληξε η πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς τα μέλη της Κίνησης «Γιασεμί» και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αφρίκα» είχαν μαζευτεί κάτω από το κτίριο της που στεγάζεται κρατώντας σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με συνθήματα όπως «Και αυτή είναι η σημαία μας», «Στο σύνταγμα της Κύπρου του 1960 υπάρχουν και δικαιώματα, και η ταυτότητά μου, και το διαβατήριο μου – η Τουρκία αυτά τα πήρε όπως και τα λεφτά μας». Επίσης, υπήρχαν και πανό που έγραφαν, «Δεν θα σιωπήσουμε» ως απάντηση στην επίθεση της περασμένη παρασκευής, «Σωθήκαμε; Μάνα μου-μάνα μου»! και «Σωθήκαμε; Ο Ανάν ντε…! (για το σχέδιο Ανάν).

Πολιτικές διαφοροποιήσεις

Όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις έφεραν διαφορετικά πανό. Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα: «Φτάνει πια! Θέλουμε να αυτοδιοικούμαστε!». «Οι λαοί της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι αδέλφια!». Δημοκρατικό Κόμμα: «Ο κάθε αφέντης στο σπίτι του. Αυτό θέλουμε». «Η κυριαρχία άνευ όρων ανήκει στο έθνος». Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: «Αναζητούμε το δίκαιο, εξειγειρόμαστε!». Σοσιαλιστικό Κόμμα: «Όχι στην αποικιοκρατική διοίκηση, ζήτω η ανεξάρτητη ενωμένη Κύπρος». Αντικατοχικό περιεχόμενο είχαν και τα πανό των υπόλοιπων οργανώσεων. Συγκεκριμένα, στο Κίνημα Γιασεμί και σε άλλες είχαν πανό με περιεχόμενο: «Ταξική πάλη ενάντια στην κατοχή και την αποικιοκρατία», «Γενική απεργία για την εργασία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη», «Ο αγώνας είναι πολιτικός ενάντια στην κατοχή, «Η Κύπρος δεν είναι ούτε τουρκική, ούτε ελληνική, ούτε αγγλική». «Ξένες δυνάμεις έξω, η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους». Στο μπλοκ του δεξιού ΔΚ του Σερντάρ Ντεκτάς είχαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, όπου υπήρχαν επίσης και φωτογραφίες με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Στην κεντρική εξέδρα του συλλαλητηρίου βρίσκονταν οι ηγέτες της «αντιπολίτευσης». Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μεχμέτ Τσακιτζί, ο γγ του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος και ο γραμματέα του Κόμματος Νέα Κύπρος Μουράτ Κανατλί. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και αντιπροσωπεία του αριστερού τουρκικού Κόμματος Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης (ODP) με τις σημαίες του κόμματος.