Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οι Ιρλανδοί τιμώρησαν τα κόμματα του Μνημονίου


Ηχηρό ήταν το χαστούκι των ιρλανδών ψηφοφόρων στο μέχρι πριν μια εβδομάδα κυβερνητικό κόμμα Φίανα Φάλ, που από το ποσοστό 42% των προηγούμενων εκλογών βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, αποσπώντας μόνο ένα 17,4 % και την τρίτη θέση. Πρώτο στην προτίμηση των ιρλανδών ψηφοφόρων το έτερο κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκεέλ, με ποσοστό 36,1% που καλείται τώρα να καταλήξει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το Εργατικό Κόμμα που ήρθε δεύτερο με 19,4%. Τα αποτελέσματα των εκλογών άφησαν έξω από το ιρλανδικό κοινοβούλιο τους Πράσινους, που πλήρωσαν τη συνεργασία τους με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για πρώτη φορά αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα ποσοστά του Σιν Φέιν που πήρε το 10% των ψήφων και υπερτριπλασίασε τις βουλευτικές του έδρες σε 17. Η νεοσύστατη Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία κατάφερε να πάρει 5 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, μετά από μέρες καταμετρήσεων στο πολύπλοκο ιρλανδικό εκλογικό σύστημα, ενώ πολλές έδρες μοιράστηκαν και σε ανεξάρτητους βουλευτές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ






Ο εξοστρακισμός από την εξουσία του κεντροδεξιού Φίανα Φαλ, που πρωτοκυβέρνησε στην Ιρλανδία το 1932 και έκτοτε κυβερνά για περίπου 60 από τα τελευταία 80 χρόνια, ήταν η απάντηση των Ιρλανδών στην πτώση του Κέλτικου Τίγρη. Από την εντυπωσιακή άνοδο που ήθελε την Ιρλανδία από το 1993 ως το 2000 να αυξάνει το ΑΕΠ της 9% μέσο όρο κάθε χρόνο και να εμφανίζει σχεδόν μηδενική ανεργία, η κρίση έφερε μαζί της την ανεργία στο 13%, με βουτιά του ΑΕΠ κατά 7% το 2009, και το ιρλανδικό Μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το εκλογικό αποτέλεσμα βέβαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η μετατροπή του Κέλτικου Τίγρη σε Κέλτικη Στρουθοκάμηλο μιας και η νέα κυβέρνηση φέρνει μαζί της άλλη μία κεντροδεξιά πρόταση, που μπορεί να κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση του ιρλανδικού Μνημονίου αλλά παράλληλα επαναφέρει στις προτάσεις της τον «εκσυγχρονισμό» και την «αναμόρφωση» του δημόσιου τομέα, τη συζήτηση για το ασφαλιστικό αλλά και τις μεγάλες δαπάνες του Δημοσίου για κοινωνικές παροχές, όπως και την «αναμόρφωση» της φορολογίας.

Τα εκλογικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αναταραχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έντα Κέννυ, πρόεδρος του Φίνε Γκεέλ και επικεφαλής της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, ήδη κάνει κρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου «διάσωσης» που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον Μ. Μπαρόζο την τελευταία εβδομάδα. Όμως και ενόψει της συνόδου της 25ης Μαρτίου η Ευρώπη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ετοιμάζονται για σκληρό παιχνίδι προτάσσοντας την άρνησή τους σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη ο επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλώντ Τρισέ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα στο όνομα της συγκράτησης του πληθωρισμού, κάτι που θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση την Ιρλανδία.

Σε αυτό το περιβάλλον η θεαματική άνοδος του Σιν Φέιν αλλά και η είσοδος στο κοινοβούλιο της πρωτοεμφανιζόμενης Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία που προήλθε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το πολιτικό σχήμα «Άνθρωποι πάνω από τα κέρδη - People before Profit», την «Ομάδα δράσης εργαζομένων και ανέργων - Workers and Unemployed Action Group» και ανένταχτους συνδικαλιστές και πολίτες που ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς, δίνουν έναν άλλο πολιτικό τόνο στο αποτέλεσμα. Απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας που προκύπτει γίνεται λόγος για λύσεις έξω από τη λογική της καπιταλιστικής αγοράς προτείνοντας δημόσιο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολόγηση των επιχειρήσεων, υπεράσπιση των κοινωνικών παροχών, και για μια μαζική αριστερή εναλλακτική για τον κόσμο της εργασίας. Παίρνει λοιπόν μορφή ένα ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι σε μια πολιτική που εμφανίζεται ως μονόδρομος. Αλλά το δήθεν τετελεσμένο έχει ήδη ανατραπεί μία φορά στις ιρλανδικές κάλπες και το ζητούμενο είναι αυτό το πνεύμα της ανατροπής να γίνει αδήριτη πραγματικότητα.