Απειλούνται πλέον ζωές μεταναστών που συμπλήρωσαν 40 μέρες απεργίας πείνας
Οι απεργοί πείνας σε συνέλευση τους μετά τη συνάντηση αρνήθηκαν τα ψίχουλα που τους «προσέφερε» η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τη μάχη αξιοπρέπειας «πριν τους μετρήσει η ζυγαριά να αργοσβήνουν, πολεμώντας».
Το ότι κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου ο Γ. Ραγκούσης δεν θα πρέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πλέον κρατά πιο διαλλακτική στάση. Μην ξεχνάμε ότι όλη την εβδομάδα σφυροκοπούσε τον αγώνα με σειρά εμπρηστικών δηλώσεων, μιλώντας για «πολιτικούς καθοδηγητές» των απεργών πείνας που «απαγόρευσαν στην κυβέρνηση να έρθει σε επαφή με τους μετανάστες»! Φυσικά κάτι τέτοιο είναι ψέμα. «Εμείς ζητάμε επανειλημμένα από την κυβέρνηση να συναντηθούμε όμως κανείς δεν μας έχεις καλέσει» δήλωσε ο απεργός πείνας Χασάν, την Πέμπτη. Ενώ για το εξάμηνο καθεστώς ανοχής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δρόμο για το Αλλοδαπών τον ξέρουμε. Με ένα παράβολο των 50 ευρώ μπορούμε να το βγάλουμε και μόνοι μας».
Συμπαραστάτη στο… έργο του βρήκε ο Γ. Ραγκούσης, και στο πρόσωπο της εισαγγελέως Ε. Ράικου που κάλεσε σε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί «ποια μέλη της επιτροπής αλληλεγγύης εμπόδισαν την είσοδο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο της Υπατίας, συμφώνα με δημοσιεύματα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει ευθέως γιατρούς κι αλληλέγγυους ότι ευθύνονται για την απεργία πείνας των μεταναστών, επειδή… εμποδίζουν τους απεργούς πείνας να φάνε. Τη… σκυτάλη των κατασκευασμένων σεναρίων πήρε η εφημερίδα τα Νέα, όπου την Παρασκευή σε άρθρο ανέφερε «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι (σ.σ. απεργοί πείνας) εμποδίζονται να εκδηλώσουν τη βούλησή τους. Υπάρχει π.χ. δήλωση αξιωματούχου του ΕΣΥ που αναφέρει ότι συνοδοί απεργών πείνας στο νοσοκομείο εµπόδισαν να ικανοποιηθούν επιθυμίες τους». Θέλουν να παρουσιάσουν τους αγωνιζόμενους μετανάστες ως πιόνια που καθοδηγούνται, σπιλώνοντας έτσι τον αγώνα τους αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης, νομιμοποιώντας έτσι στις συνειδήσεις της κοινωνίας την αδιαλλαξία τους. «Να πάψει η κυβέρνηση να παίζει με όσους μας συμπαραστέκονται. Κάθε απόφασή μας για κλιμάκωση του αγώνα μας, (..) έχει να κάνει μόνο με δικές μας αποφάσεις» δηλώνουν ξεκάθαρα οι απεργοί πείνας.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση που κάλεσε ο Γ. Ραγκούσης την Παρασκευή δείχνει και τον πανικό τους, καθώς το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, μπαίνοντας στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Αυτό έχει συμβεί κατ’ αρχήν γιατί η κυβερνητική αδιαλλαξία, τείνει να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. Η εικόνα λιπόθυμων και αποστεωμένων απεργών πείνας στα φορεία των ασθενοφόρων, τα λέει όλα. Περίπου 100 απεργοί πείνας οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία σε πέντε μέρες: «Οι περισσότεροι με βαρεία αφυδάτωση και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η κατάσταση τους επιδεινώθηκε εξαιτίας της απεργίας δίψας που έκαναν για πάνω από δύο μέρες, με αποτέλεσμα στους περισσότερους να έχει σταματήσει η νεφρική λειτουργία για 24 ώρες, με κίνδυνο για τα νεφρά και για τη ζωή τους» επισημαίνει στο Πριν ο Θανάσης Καραμπέλης, μέλος της Ομάδας Ιατρικής Υποστήριξης. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, η οδύσσεια των απεργών πείνας συνεχίστηκε και μέσα στα νοσοκομεία, όπου πραγματοποιήθηκε διακομιδή φαγητού στους μετανάστες (κατόπιν εντολής του διευθυντή του νοσοκομείου), παρά τις διευκρινίσεις ότι αρνούνται τη σίτιση. Ενώ στον Ερυθρό Σταυρό, η κυβέρνηση έστειλε αστυνομικούς για να τους φακελώσουν, κι όταν οι γιατροί αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματα των απεργών πείνας ζητήθηκε να δώσουν τα δικά τους!
Επιπλέον, ενώ η κυβέρνηση πόνταρε στο ότι δεν θα κουνηθεί φύλλο, το ενδεχόμενο απώλειας ζωών εντείνει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ενώ φουντώνει και το κίνημα αλληλεγγύης, που έχει διάφορες εκφάνσεις: από τις μεγάλες πορείες της Πέμπτης και Παρασκευής σε Θεσσαλονίκη - Αθήνα μέχρι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων - ραδιοφωνικών σταθμών, από τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης ως τη συνέντευξη Τύπου των δημοσιογράφων και την επίδοση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής την Πέμπτη, από τις συσκέψεις φορέων στη Θεσσαλονίκη (δήμαρχος, πρύτανης του ΑΠΘ, οι πρόεδροι των ΕΔΟΘ, ΕΚΘ κ.ά.). Παρέμβαση υπέρ των μεταναστών πραγματοποίησε και η Α. Παπαρήγα, σε συνάντησή της –γι’ αυτό το θέμα– με τον Κ. Παπούλια. «Την ύστατη αυτή ώρα η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας μεταναστών! Καμιά ζωή δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό του κυβερνητικού αυταρχισμού», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας στην πορεία της Παρασκευής.
Όλη αυτή η κινητικότητα δημιουργεί τριγμούς ακόμα και στο κυβερνητικό μέτωπο, με δημόσιες διαφοροποιήσεις υπουργών. «Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας ανθρώπινης ζωής. Θα ασκήσω την όποια πίεση μπορώ στους αρμόδιους συναδέρφους μου για να αποτραπεί πάση θυσία αυτό το ενδεχόμενο» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Ενώ ο Χ. Καστανίδης διαβεβαίωσε ότι «δεν θα απελαθεί κανένας από τους απεργούς πεινάς για ένα χρόνο» και όχι για 6 μήνες που πρότεινε ο Γ. Ραγκούσης. Ταυτόχρονα η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα εξήγγειλε μείωση ενσήμων (από 150 ένσημα σε 120) για την έκδοση κάρτας παραμονής και εργασίας στη χώρα.
Μη γελιόμαστε όμως, πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που χτίζει τείχος στον Έβρο, που γκρεμίζει κατακτήσεις ενός αιώνα, που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, που οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους. Αυτούς έχουμε απέναντί μας! Αν όμως ο αγώνας αυτός γίνει αγώνας όλων μας, αν τελικά νικήσει, με την αποδοχή όλων των δίκαιων αιτημάτων των απεργών πείνας, θα δημιουργηθεί η πρώτη ρωγμή στο τείχος που έχει χτίσει η κυβέρνηση γύρω από τα δικαιώματα και τη ζωή όχι μόνο των μεταναστών, αλλά και όλων των εργαζομένων και της νεολαίας.