Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Καταιγισμός νέων μέτρων βαθαίνει ύφεση και φτώχεια επισπεύδει τη χρεοκοπία


Μάννα εξ ουρανού αποδείχθηκαν για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις οικονομικής κατοχής (ΕΕ, ΔΝΤ) τα νέα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Γιουροστάτ, στις αρχές της εβδομάδας. Ειδικότερα, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος με το οποίο έκλεισε το 2010 από 9,4% σε 10,5% αξιοποιήθηκε έτσι ώστε ο νέος καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να εμφανιστούν ως κάτι περισσότερο από αναγκαία. Κάτι σαν βάλσαμο...



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ



Στην πραγματικότητα, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος συνιστά ακόμη μια απόδειξη για τον καταστροφικό χαρακτήρα της ακολουθούμενης πολιτικής, καθώς κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της προήλθε από τα ίδια τα μέτρα της κυβέρνησης! Με βάση ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η απόκλιση που ανέρχεται σε 2,2 δισ. οφείλεται πρώτα και κύρια στη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία λόγω της οικονομικής ύφεσης. Όσο πιο πιστά δηλαδή εφαρμόζεται η πολιτική τους, τόσο περισσότερο οξύνονται και δεν επουλώνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αυτό μάλιστα δεν συμβαίνει μόνο μακροπρόθεσμα (όπως βεβαιώνει η αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ για όσα χρόνια θα εφαρμόζεται το Μνημόνιο) αλλά και άμεσα, όπως δείχνει η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αποδεικνύεται με βάση τα παραπάνω ότι ζητούμενο της προσφυγής δεν ήταν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αν ήταν, τουλάχιστον θα τις μετρίαζαν, ενώ αυτοί οδηγούν την κρίση σε παροξυσμό. Μάρτυρας η εκτίναξη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ, έναν ακριβώς χρόνο μετά την προσφυγή στο σφαγείο ΔΝΤ και ΕΕ, που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε ριζικά το πρόβλημα αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου, αποτρέποντας τη χρεοκοπία. Ένα χρόνο μετά, τα στοιχήματα έχουν πάρει φωτιά για το σενάριο της χρεοκοπίας που θα εφαρμοστεί και όχι αν αυτή θα γίνει.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες το λάδι στη φωτιά πέφτει από το Βερολίνο, με τα σενάρια της αναδιάρθρωσης να υποστηρίζονται από τους πιο στενούς συνεργάτες της Μέρκελ. Η αλλαγή στάσης τους οφείλεται στην μία και μοναδική επιτυχία του Μνημονίου, που έπρεπε να δώσει τα στοιχεία η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η μητέρα όλων των κεντρικών τραπεζών για να την διακρίνουμε: Το ότι μέσα σε αυτό τον χρόνο οι ξένες και δη οι γερμανο-γαλλικές τράπεζες μπόρεσαν και ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα. Οπότε τώρα το κόστος από μια πιθανή χρεοκοπία για το γερμανικό ιμπεριαλισμό έχει μειωθεί αισθητά, σε σχέση με το τι συνέβαινε πέρυσι.

Πέραν του χρόνου που ήθελαν να αγοράσουν οι γερμανοί και γάλλοι τραπεζίτες, ζητούμενο επιπλέον από την εφαρμογή του Μνημονίου ήταν μια θεραπεία σοκ κατά παραγγελία «εγχώριων» βιομηχάνων και τραπεζιτών που θα κατακρεουργήσει μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις και θα ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία στους απατεώνες που καραδοκούν να την αγοράσουν έναντι πινακίου φακής.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Μαΐου, στοχεύοντας στην είσπραξη 76 δισ. ευρώ, σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, της πλήρους ιδιωτικοποίησης κάθε δημόσιας περιουσίας, στρέφεται. Και όχι μόνο. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη το επόμενο διάστημα να βάλει ακόμη πιο βαθιά το μαχαίρι με νέα φοροεπιδρομή (από νέο σώμα φορολογικής αστυνομίας, ενώ συζητιέται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων), άγριες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα (που η χορήγησή τους θα συνδέεται στο εξής με περιουσιακά κριτήρια) και κατάργηση εκατοντάδων φορέων του δημόσιου τομέα (που θα σημάνει κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων και ενεδεοχμένως απολύσεις).

Για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην ψήφιση του νέου αυτού προγράμματος που θα έχει ως στόχο τη συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιδίδεται στο αγαπημένο της σπορ: Καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινδυνεύουν οι συντάξεις. Τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης εδώ και εβδομάδες εμφανίζουν την τρόικα εξοργισμένη με την ατολμία της κυβέρνησης και την ίδια την κυβέρνηση αναποφάσιστη να επιβάλει τα αναγκαία μέτρα. Αν είναι δυνατόν! Η πιο ανάλγητη κυβέρνηση της μεταπολεμικής Ελλάδας που δεν έχει πει ούτε ένα «όχι» στις απαιτήσεις βιομηχάνων, ΔΝΤ και ΕΕ παρουσιάζεται στα πρόθυρα της διάλυσης, μόνο και μόνο για να μας πείσουν ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας, χωρίς αντιρρήσεις.

Στην πραγματικότητα, ετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα τύμπανα κοινωνικού πολέμου που θα ηχήσουν με αφορμή την έλευση του κλιμακίου της τρόικας από βδομάδα και των επικεφαλής της στις 9-10 Μαΐου στην Αθήνα για να εγκρίνουν την πέμπτη δόση του δανείου. Καιρός να ακούσουν και τα δικά μας...