Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τσεκούρι στην ΕΡΤ, υπέρ καναλαρχών


Φωτιά και τσεκούρι συνεπάγεται για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Ηλία Μόσιαλου. Κι αυτό, βεβαίως, χωρίς να δίνεται η παραμικρή εγγύηση (το αντίθετο, μάλιστα) ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα πάψει να είναι ένα κέντρο στυγνής προπαγάνδας και εξυπηρέτησης των πάσης φύσης «ημετέρων» που κινούνται στην αυλή της εξουσίας. Έτσι, οι έλληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να μην έχουν κανέναν απολύτως λόγο για ένα «προϊόν» το οποίο πληρώνουν αδρά – κι όμως, τελικά, αποδεικνύεται απολύτως εχθρικό απέναντί τους.





Πρακτικά, το νέο πλαίσιο σημαίνει ότι στους μήνες που θα ακολουθήσουν και με το κλείσιμο της ΕΤ 1, των περισσότερων περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών και της Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και με τις συγχωνεύσεις και τη συρρίκνωση του ΑΠΕ/ΜΠΕ, εκατοντάδες εργαζόμενοι (από σύνολο 3.900) θα δουν την πόρτα της εξόδου, με πρώτους και καλύτερους τους συμβασιούχους (περίπου 700). Στη συνέχεια, όσο κι αν αυτό δεν ομολογείται δημοσίως, θα ακολουθήσουν αρκετοί μόνιμοι, αφού πρώτα περάσουν από το ταπεινωτικό στάδιο της εργασιακής εφεδρείας και της επαναξιολόγησης – όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλο το δημόσιο τομέα. Όσο για το χρύσωμα του χαπιού που επιχειρείται με την υπόσχεση για μετάταξη στις διαδικτυακές υπηρεσίες, είναι τουλάχιστον αστείο – ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις ανάλογες «δεσμεύσεις» που κατά καιρούς έχουν αναλάβει τα ιδιωτικά ΜΜΕ τα οποία, για την ώρα αντιμετωπίζουν το ίντερνετ ως ένα μέσο για τον παροπλισμό και την ευκολότερη (μελλοντικά) απόλυση των ανεπιθύμητων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίστηκε πως η «αναδιάρθρωση» της ΕΡΤ δεν αποτελεί απαίτηση της τρόικας, αλλά επιλογή της κυβέρνησης. Ξέχασε(;) όμως να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να συρρικνωθεί ένας οργανισμός ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα κλείσει το 2011 με κερδοφορία άνω των 50 εκατ. ευρώ. Μήπως επειδή πρέπει να δοθεί και άλλος ζωτικός χώρος στους… ταλαιπωρημένους από την κρίση μεγαλοεκδότες οι οποίοι, παρά τα λουκέτα και τις χιλιάδες απολύσεις, συνεχίζουν να παραμένουν ψυχή τε και σώματι κρατικοδίαιτοι; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το νέο τοπίο στα ΜΜΕ που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.