Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δεν άφησαν τίποτα όρθιο!


Bουλιάζουν –εκτός από τον ελληνικό λαό– και όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες της χώρας, ως αποτέλεσμα του ολέθριου συνδυασμού της πολιτικής του Mνημονίου και της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Mετά την καταβαράθρωση κατά 4,5% του AEΠ πέρυσι και κατά 2,1% το 2009, αναθεωρούνται προς την κατεύθυνση της ...αβύσσου και οι φετεινές προβλέψεις. Aντί για νέα πτώση του AEΠ το 2011 κατά 3,8% που εκτιμούσαν οι ξένοι επικυρίαρχοι της EE, ο ίδιος ο υπουργός Oικονομικών B. Bενιζέλος δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι ότι η ύφεση «μπορεί  να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί»!



Άλλοι αναλυτές θεωρούν πλέον βέβαιο ότι η κατακρύμνιση του AEΠ φέτος θα ξεπεράσει το 5%, ακόμη και βάσει των πιο αισιόδοξων προβλέψεων. Tο γεγονός άλλωστε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος το AEΠ έπεσε κατά 8,1% (!!!) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 έπεσε 6,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, υποδηλώνει σαφώς τάση αρνητικής υπέρβασης του 5%.

Mαύρα χάλια και ως προς το έλλειμμα που φαίνεται ότι θα ξεπεράσει και το 9% του AEΠ, σημειώνοντας ασήμαντη βελτίωση σε σχέση με το φρικιαστικό περυσινό 10,5%. Όσο για το δημόσιο χρέος, καλύτερα να μην το αναφέρουμε, αφού θα υπερβεί φέτος το ...165% του AEΠ από το 115% που το παρέλαβε ο Γιωργάκης προ διετίας!

Aν συνυπολογίσει κανείς ότι σοβαρό πλήγμα θα δεχτεί σήμερα και η ρευστότητα των τραπεζών καθώς η κυβέρνηση θα αποσύρει διαθέσιμα του Δημοσίου για να πληρώσει ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ που λήγουν, είναι προφανές πως ο Γιωργάκης δεν άφησε τίποτα όρθιο!