Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο


Επίθεση κατά ΡΚΚ

Επιθέσεις κατά πόλεων και θέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ έχει εξαπολύσει η Τουρκία σε μία σπασμωδική προσπάθεια να αντιδράσει στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται από τους Κούρδους. Συγκεκριμένα, στις 17/8 πραγματοποιήθηκε ενέδρα ανταρτών του ΡΚΚ κατά τουρκικής φάλαγγας στην ανατολική επαρχία Χάκαρι με αποτέλεσμα ένας ταγματάρχης και εννέα στρατιώτες να σκοτωθούν. Για αντίποινα 14 μαχητικά της αεροπορίας της Τουρκίας χτύπησαν θέσεις ανταρτών του PKK μεταξύ του νότιου Κουρδιστάν και του Βόρειου Ιράκ. Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε και πόλεις όπως η Βαρτέ και η Κουασρέ, ενώ η διείσδυση των μαχητικών της Άγκυρας σε κουρδικό και ιρακινό έδαφος έφτασε τα 40 χιλιόμετρα, χτυπώντας περιοχές που ανήκουν στο «τριεθνές» μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ-Ιράν.






 Σκουντ στη Λιβύη

Μετρημένες είναι οι ημέρες του Καντάφι εκτιμούν οι ΗΠΑ. «Η πρόσφατη αποστασία του υπουργού Εσωτερικών Νάσερ αλ Μάμπρουκ Αμπντάλα, που κατέφυγε στην Αίγυπτο, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του πόσο αδύναμοι έχουν γίνει. Νομίζω ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα. Παράλληλα, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί διέψευσαν τις πληροφορίες ότι διεξάγουν συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας, την ώρα που οι δύο πλευρές κλιμακώνουν τη στρατιωτική αντιπαράθεση, με το καθεστώς Καντάφι να εξαπολύει πύραυλο κατά των αντικαθεστωτικών. Με αφορμή την αντεπίθεση με πύραυλο τύπου Σκουντ σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της πόλης Μπρέγκα από τους καθεστωτικούς του Καντάφι, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Ρολάντ Λαβουά, δήλωσε ότι «η χρήση ενός τέτοιου πυραύλου αποτελεί άμεση απειλή κατά αθώων ανθρώπων», χαρακτηρίζοντας τον πύραυλο «τρομοκρατικό όπλο». Άπειρα λοιπόν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ…





Συνεχίζει την απεργία ο Χαζάρε
Ο αυτόκλητος Iνδός ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Aνά Χαζάρε αποδέχθηκε πρόταση της αστυνομίας να απελευθερωθεί και να του επιτραπεί να αρχίσει απεργία πείνας σε δημόσιο πάρκο για 15 ημέρες, όπως δήλωσε σύντροφός του. Η σύλληψή του οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδία και κύμα επικρίσεων κατά της κυβέρνησης. Ο αγώνας των εξεγερμένων στέφθηκε με επιτυχία, αφού η ινδική κυβέρνηση υποχώρησε μπροστά στις μεγάλες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη τη χώρα. Ο ακτιβιστής Χαζάρε είχε αρνηθεί να βγει από τη φυλακή μέχρι η κυβέρνηση να του επιτρέψει να πραγματοποιήσει δημοσίως την απεργία του με αίτημα να καταστεί αυστηρότερο ένα νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς που βρίσκεται υπό εξέταση. Η είδηση της συμφωνίας προκάλεσε ευφορία στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη φυλακή του Νέου Δελχί, όπου τον είχαν φυλακίσει. Ο Aνά Χαζάρε, 74 ετών, συνεχίζει σήμερα τη δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας σε πάρκο στο κέντρο του Νέου Δελχί.

Παρίας το Ισραήλ

Ο Ερντογάν απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ. Όπως υπογράμμισε, «εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία, δεν προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων και δεν άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, η εξομάλυνση των σχέσεων είναι αδύνατη». Είναι γνωστό ότι το κράτος - παρίας του Ισραήλ αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για να μην εκθέσει τους στρατιώτες του σε δικαστικές διώξεις. Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν κατηγόρησε χθες τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν ότι θέλει «να πλήξει τη νομιμότητα του Ισραήλ». Ο ισραηλινός Λίμπερμαν δήλωσε επίσης ότι η έκθεση του ΟΗΕ για την υπόθεση αυτή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, «χαρακτηρίζει παράνομο τον αποκλεισμό της Γάζας βάσει του διεθνούς δικαίου». «Για το λόγο αυτόν η Τουρκία άσκησε πιέσεις ώστε να καθυστερήσει η δημοσιοποίησή του». Σύμφωνα με τούρκους διπλωμάτες, η Άγκυρα που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ μετά την ισραηλινή επίθεση, είναι πιθανό να μη συμφωνήσει στην αντικατάσταση του σημερινού ισραηλινού πρεσβευτή στην Άγκυρα Γκάμπι Λεβί, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.