Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εν όψει θερμών ημερών


Κι αφού σταδιακά ο Αύγουστος αποσύρεται, με όσα αφόπλισε και όσα προετοίμασε, και αφού από Σεπτέμβρη προβλέπεται πως αρχίζουν τα πραγματικά θερμά, ας επιστρέψουμε σιγά-σιγά σε όσα δεν μας εγκατέλειψαν, ακόμα κι όταν εμείς κάναμε πως δεν τα βλέπαμε. Καθώς όταν εμείς ψηνόμαστε, όσοι ψηνόμαστε τέλος πάντων, στις παραλίες και ρεμβάζαμε σε «ακρογιαλιές δειλινά», οι άλλοι προετοιμάζονταν πυρετωδώς.

του Θανάση Σκαμνάκη



Στη μια πλευρά εκχύνονταν καταρρακτωδώς τα νέα οικονομικά μέτρα με τη γνωστή κατεύθυνση και το γνωστό παραλήπτη. Και στην άλλη συσκέψεις επί συσκέψεων και παραγγελίες και σχέδια, ετοίμαζαν το αστυνομικό καθεστώς της νέας σεζόν. Με γυάλινους φράχτες, εκτοξευτήρες νερού, πλαστικές σφαίρες και στρατηγικές εγκλωβισμού, διάλυσης διαδηλώσεων, σχέδια ελέγχου των μπλόγκς, ελέγχου της σκέψης, καταδίκης των προθέσεων, και άλλα σχετικά.
(Από τη γηραιά Αλβιώνα ήρθε και το μήνυμα της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης που καταδίκασε σε βαριές ποινές μπλόγκερς οι οποίοι παρότρυναν σε διαδηλώσεις, παρ’ ότι το κάλεσμα δεν βρήκε απήχηση και στις συγκεκριμένες πόλεις δεν έγινε καμία διαδήλωση).

Το λοιπό μπαράζ του θερινού πυροβολικού είχε στόχους βαθύτερους. Σχεδόν δεν έλειψε μέρα που να μην απασχολεί σε πρωτοσέλιδα και πρωτοκάναλα κάποια λαμογιά εθνικών διαστάσεων, η οποία πιστοποιούσε πως μαζί τα φάγαμε. Θες ήταν οι πανεπιστημιακοί των Ιωαννίνων που φοροδιαφεύγουν. Να ποιοι είναι οι αίτιοι της χαμηλής είσπραξης των φόρων. Θες ήταν οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ που τα παίρνανε χοντρά από τη διοίκηση για να κάνουν τους ευχαριστημένους. Να ποιος είναι ο συνδικαλισμός. Θες ήταν οι ταξιτζήδες που «αποκαλύφθηκε» πως αγοράζουν και πουλάνε τις άδειες. Να ποιοι είναι εκείνοι που αντιδρούν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Θες ήταν αγρότες που έπαιρναν παράνομα επιδοτήσεις. Θες ήταν γιατροί φοροφυγάδες. Θες ήταν τυφλοί - μαϊμούδες που παίρναν επιδόματα…  Να λοιπόν ποια είναι η κοινωνία και να σε τι κράτος πάει να βάλει τάξη η κυβέρνηση. Και καθώς το κράτος είναι διεφθαρμένο είναι σωστό που οι δανειστές, προκειμένου να διασφαλίσουν τα λεφτά τους, εγκαθιστούν επιτηρητές, υπερκυβερνήτες. Αλλά οι έλληνες πατριώτες εφοπλιστές που ναυπήγησαν 654 πλοία και από αυτά μόνον ένα στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν διαχρονική φοροαπαλλαγή και με το νόμο (βλέπε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Ν. Μπογιόπουλου Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, εκδ. Λιβάνη, σελ. 343), δεν απασχόλησαν τους ελληνοφρενείς δημοσιογράφους.
Δεν πρόκειται πλέον για τη συνταγή καρότο και μαστίγιο, αλλά για την πασοκικοευρωπαϊκή νέα εκδοχή, σκοτάδι (στα μυαλά) και ξύλο (σε όσους δεν βουλιάζουν στο σκοτάδι). Κι όσο για τα αθύρματα που αρθρογραφούν, μιλούν και σπουδαιολογούν, ως δωσίλογοι, δεν έχεις τι να πεις πια!