Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντίο στον Βασίλη Ανδρεόπουλο


Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών ένας σπουδαίος άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, ο Βασίλης Ανδρεόπουλος. Πολυτάλαντος και σύνθετος, πέρασε μια ζωή μέσα στην τέχνη. Είχε γράψει στίχους για τραγούδια.





«Αυτόν τον κόσμο τον καλό, τον χιλιομπαλωμένο, βρε ράβε ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει» μελοποιημένο από τον Σταύρο Ξαρχάκο και ερμηνευμένο από τον άλλον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη. «Στην Ελευσίνα μια φορά», μελοποιημένο από τον Δήμο Μούτση και ερμηνευμένο από το Μανόλη Μητσιά, ένα άλλο πασίγνωστο τραγούδι του. Ενώ είχε συνυπογράψει μαζί με τον Βαγγέλη Γκούφα και «τα τρένα που φύγαν», πάλι του Σταύρου Ξαρχάκου με τη Βίκυ Μοσχολιού. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, έγραψε θεατρικά έργα, σενάρια και στίχους. Σύνθετη προσωπικότητα του θεάματος, γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1923. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ρεαλιστικού θεάτρου, της Δωδεκάτης Aυλαίας και του συλλογικού Άρματος θεάτρου. Είχε συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή και πολλά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Στη διάρκεια της κατοχής συνελήφθη δύο φορές και φυλακίστηκε για τη δράση του. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 20 ταινίες.

Οι βίαιες αντιδράσεις της νεολαίας στη Βρετανία προ δεκαημέρου έφεραν στο προσκήνιο το βάθος της κοινωνικής οργής. Έδειξαν ότι η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να συγκρατήσει την ένταση των αντιθέσεων, ενώ οι Εργατικοί φοβούνται
στη θέα οποιασδήποτε κίνησης δεν είναι ελεγχόμενη από τις πολιτικές τους προτεραιότητες. Διαμορφώνεται νέο κλίμα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και νέες δυνατότητες για το αντικαπιταλιστικό κίνημα.