Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΛΑΟΣ: Μνημόνιο και περηφάνια


Το ρόλο του άτυπου εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ήταν αυτός που δημοσιοποίησε πρώτος την πρόθεση της κυβέρνησης να επικυρωθεί η νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση από 180 βουλευτές. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ υποστήριξε ότι αυτός ήταν που έβαλε στον B. Βενιζέλο την ιδέα το νομοσχέδιο να πάει σε μια ευρεία πλειοψηφία των 180 ψήφων στη Βουλή και πως ο υπουργός Οικονομικών τον διαβεβαίωσε ότι έτσι θα γίνει. Ο αρχηγός του ξενοφοβικού κόμματος ο οποίος μόλις πριν δύο βδομάδες είχε ζητήσει να αναλάβει ο στρατός τη διακυβέρνηση της χώρας, θεωρεί τώρα πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την κρίση είναι να καθίσουν στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι μεγάλοι τραπεζίτες και άλλοι παράγοντες και να «συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε τι μας συμφέρει και τι επιδιώκουμε ως χώρα».

Ο ΛΑΟΣ που έχει στηρίξει το Mνημόνιο με την ψήφο του στη Bουλή επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης μια κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και ταυτόχρονα γνωρίζοντας ότι οι κάλπες περιμένουν στη γωνία, πετάει αντιμνημονιακές κορώνες: «Αυτό που σήμερα συμβαίνει στις Βρυξέλλες είναι η θεσμοποίηση της ταπείνωσής μας. Πριν από 71 χρόνια οι πατεράδες και οι παππούδες μας αγωνίστηκαν ενάντια σε μια τέτοια ταπείνωση και σήμερα ο Γ. Παπανδρέου πάει εθελοντικά σε αυτήν»!

Είναι φυσικά τραγελαφικό λίγο πριν τις εκλογές ο στενότερος συνεργάτης της κυβέρνησης και υπερασπιστής της «εθνικής σωτηρίας» να επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα από μια πορεία ταπείνωσης την οποία ο ίδιος ευλόγησε. Ο ιδιαίτερα ευέλικτος ακροδεξιός πολιτικός, με 24ωρη προνομιακή και προκλητική προβολή από όλα τα Μέα Μαζικής Ενημέρωσης, έχει πετύχει να αποτελεί μια επιλογή μπαλαντέρ για το πολιτικό σύστημα, από τη μια να ενσωματώνει λαϊκές μάζες στην αναγκαιότητα της αιώνιας λιτότητας, ρίχνοντας τις ευθύνες για την κατάσταση είτε στην Αριστερά, είτε τους ξένους και από την άλλη να επιχειρεί σε ένα βαθμό να εκφράσει και την αγανάκτηση μερίδας των «νοικοκυραίων» που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται δραματικά.

Αν η εσωτερική πληροφόρηση του αρχηγού του ΛΑΟΣ είναι σωστή, θα γίνουν πρόωρες εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου. Με αυτή την προοπτική δηλώσεις όπως «όσο δεχόμαστε τον Ράιχενμπαχ στο κεφάλι μας, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση», μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως. Το σίγουρο είναι ότι η ακροδεξιά παρά την ενσωμάτωσή της στο μνημονιακό τόξο αποτελεί όπλο του συστήματος και ταυτόχρονα σύμπτωμα της κρίσης του. Αποτελεί περισσότερο από ποτέ έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο μοχλό πίεσης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος προς τα δεξιά.