Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κύπρος: Και το Ισραήλ… «εγγυήτρια δύναμη»


Του Πέτρου Κοσμά

Νέα κλιμάκωση στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και πολεμικών επεισοδίων αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η αντιδραστική επιθετική πολιτική τους κατά των εργαζομένων των υποταγμένων κυβερνήσεων Παπανδρέου - Χριστόφια, συμπληρώνεται με την αντιδραστική στροφή στην εξωτερική πολιτική, με αποτέλεσμα να θεμελιώνεται το Ισραήλ ως ακόμη μια «εγγυήτρια δύναμη» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τη συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεών του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οκτώ μαχητικά ελικόπτερα του Ισραήλ πραγματοποίησαν προσγειώσεις και απογειώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, διενεργώντας ταυτόχρονα πλήρη διαδικασία ανεφοδιασμού. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση έγινε όχι απλά σε συνεννόηση, αλλά και σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές.

Όταν κλήθηκε ο υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας Άμυνας, Δ. Ηλιάδης, να σχολιάσει τις πληροφορίες για άφιξη έξι ισραηλινών στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Λάρνακα, δήλωσε ότι «ισραηλινά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μόνο για ανεφοδιασμό, αφού πρώτα ζήτησαν και έλαβαν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές». Τα πραγματικά γεγονότα τον διαψεύδουν όμως, καθώς τα μαχητικά του Ισραήλ δοκίμαζαν τεχνικές για πτήσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο, όπως τα υψόμετρα, τις ταχύτητες, τις αποστάσεις σε κάθε πορεία, αλλά και τα πιθανά εμπόδια, κινούμενα πάντα σε σχηματισμούς ανά ζεύγη. Τα ελικόπτερα που είχαν προορισμό την Ιταλία και χρησιμοποίησαν τη Λάρνακα και για ανεφοδιασμό, μιας και μερικά εξ αυτών έκαναν περιπολία πάνω από τα οικόπεδα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν» της κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ, αντίστοιχα. Επίσης, πληροφορίες κάνουν λόγο για την έναρξη συσκέψεων κοινών ομάδων ασφαλείας Κύπρου - Ισραήλ που ξεκίνησαν στη Λευκωσία. Ισραηλινός αναλυτής δήλωσε στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα Λάιβ ότι «αυτή η κίνηση αποσκοπεί στο να δείξει από τη μία στους Κύπριους ότι δεν είναι μόνοι τους και από την άλλη, στην Τουρκία ότι τα ψέματα τελείωσαν». Ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει για τα πολεμικά αεροσκάφη που εμφανίστηκαν στον κυπριακό ουρανό στις 4 Οκτωβρίου, κάνοντας σκοπίμως κύκλους πάνω από την Κύπρο, απάντησε ότι «τα αεροσκάφη εμφανίστηκαν σε μια προσπάθεια τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας του κυπριακού λαού». Εντός του FIR Λευκωσίας αναμένεται αυτές τις ημέρες άσκηση που θα πραγματοποιήσουν 16 ισραηλινά αεροσκάφη μαχητικά και ιπτάμενα τάνκερ.

Η όλη κίνηση του Ισραήλ σχετίζεται άμεσα με το ευρύτερο μήνυμα που επιθυμεί να στείλει προς πάσα κατεύθυνση, κυρίως προς την Άγκυρα. Μέσω του αντιδραστικού άξονα Τελ Αβίβ - Λευκωσία - Αθήνα, το Ισραήλ μπορεί να έχει διευκολύνσεις σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη η Τουρκία ανακοίνωσε την προσθήκη και του νορβηγικού σκάφους Οσεάμικ Τσάλεντερ στις τρισδιάστατες τουρκικές έρευνες στη Μεσόγειο, και ότι οι έρευνες αυτές θα πραγματοποιούνται επί 40 μέρες στα ανοιχτά των κατεχομένων. Λίγες μέρες πριν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρακολουθούσαν από ακτίνας βολής ισραηλινά μαχητικά στην Κύπρο.