Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Δεν έχει δρόμο να διαβούν»


Της Μαριάννας Τζιαντζή

Εγώ δεν έχω γίνει στόχος αποδοκιμασιών», λέει στο ραδιόφωνο ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο οποίος καμαρώνει επειδή «κυκλοφορεί ελεύθερος» στην εκλογική του περιφέρεια. Μέχρι στιγμής. Γιατί σύντομα όλοι οι υπηρέτες της τρόικας θα διαπιστώσουν ότι «δεν έχω δρόμο να διαβώ, σοκάκι να περάσω...», ούτε μπαλκόνι να στηθώ, παγκάκι να ξαποστάσω.

Τι εκλογές θα είναι αυτές με τους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην τολμούν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ψηφοφόρους τους; Θα είναι οι εκλογές των γιαουρτιών και των ζαρζαβατικών, αφού μόνο με τη συνοδεία μιας στρατιάς αστυνομικών και μπράβων εκείνοι θα μπορούν να εμφανιστούν σε κάποιο δημόσιο χώρο. Ας είναι καλά τα φρουρούμενα τηλεοπτικά στούντιο, ο μόνος χώρος όπου τα παιδιά του Μνημονίου μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς.

Το σημείωμα αυτό γράφεται πριν από τις παρελάσεις της 28ης και επομένως δεν γνωρίζουμε ποια μορφή και έκταση θα πάρουν οι αναμενόμενες αποδοκιμασίες προς τους «επισήμους», Όταν ξεσηκώνονται οι φίλαθλοι στα γήπεδα, όταν ακόμα και στις εκκλησίες ακούγονται αντιμνημονιακά κηρύγματα, όταν οι καθωσπρέπει υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κραυγάζουν στις συγκεντρώσεις τους «βία στη βία της εξουσίας», όταν οι διαδηλωτές πνίγονται στα χημικά αλλά ΔΕΝ διαλύονται, όταν εξαθλιώνεται όχι μόνο η εργατική τάξη, αλλά και η τάξη των μικρομεσαίων, τότε δεν τρίζει μόνο το κυβερνητικό οικοδόμημα, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Έτσι, τα οικονομικά κέντρα της εξουσίας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να δεχτούν, ακόμα και να μεθοδεύσουν ή να επιταχύνουν την κατάρρευση του πρώτου προκειμένου να διασωθεί, έστω μεταλλαγμένο, το δεύτερο.

Είναι πολλή η συσσωρευμένη οργή, η αηδία, η περιφρόνηση του λαού προς τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της εξουσίας... και πολύς ο φόβος που γεννιέται στους κόλπους της εξουσίας.
«Η κερκίδα δεν πρέπει να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε ο Παύλος Γερουλάνος, αναφερόμενος στα πανό στα γήπεδα. Μάλλον δεν κατάλαβε καλά ο κ. υπουργός. Στην κερκίδα δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των φιλάθλων. Όλοι, πράσινοι και γαλάζιοι, κόκκινοι και γκρίζοι, την κυβέρνηση καταδικάζουν και αυτή την καταδίκη καμία εξουσία δεν μπορεί να την αναιρέσει.