Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Καθαρή κλοπή χρημάτων των ασφαλισμένων


Βομβαρδισμός διαβεβαιώσεων από κυβερνητικά στελέχη ότι «τα ταμεία δεν κινδυνεύουν» ακολούθησε την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην επαίσχυντη συμφωνία της ελεγχόμενης πτώχευσης, με προεξάρχοντες τον ίδιο τoν πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. «Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα», είπε στη ΝΕΤ από τις Βρυξέλλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, αλλά αμέσως συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση θα διαθέσει την επόμενη δεκαετία σημαντικά κονδύλια για τις συντάξεις». Τα ίδια και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Mέγκα είπε «ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα για ταμεία» αλλά παραδέχτηκε έμμεσα ότι θα υπάρξει «μακροπρόθεσμα η επίδραση του κουρέματος» η οποία όμως «δεν θα είναι μεγάλη». Ωστόσο, είπε καθαρά ότι υπάρχει «απώλεια της τάξης ακόμη και των 12 δισ. ευρώ» αλλά πρόσθεσε καθησυχαστικά πως «δεν θα είναι καθοριστική», δηλαδή ότι δεν θα σταματήσουν να πληρώνουν συντάξεις, εφάπαξ και μισθούς στους υπαλλήλους τους. Και αποπροσανατόλισε το λαό, λέγοντας ότι «τα περισσότερα ομόλογα λήγουν μέχρι το 2025. Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι τότε θα απαιτήσει περί τα 600 δισ. ευρώ», οπότε μια απώλεια των 12 δισ. «δεν θα είναι καθοριστική».

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει. Αντίθετα, η απώλεια των 12 δισ. είναι τεράστια και θα έχει σαν επίπτωση νέα μείωση των ήδη μειωμένων συντάξεων, ενώ για να πληρώσουν τα ταμεία ακόμη και αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις, σε συνθήκες εκτίναξης της ανεργίας και των λουκέτων μικρομεσαίων, θα χρειαστούν να καταφύγουν ή στον κρατικό προϋπολογισμό ή σε νέο, πιο επαχθή δανεισμό, που είναι και σχεδόν απίθανο. Ποιος δανείζει σήμερα και ειδικά χρεωκοπημένα ταμεία; Και αν γίνει μερική αναπλήρωση από τον κρατικό προϋπολογισμό, το έλλειμμα θα μεγαλώσει, ενώ θα χρειασθεί πρόσθετος δανεισμός, που θα αυξάνει το χρέος!
Ταυτόχρονα, το «κούρεμα» αποτελεί καθαρή κλοπή χρημάτων των ασφαλισμένων. Με μια πράξη, με μια υπογραφή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε στους τραπεζίτες τοκογλύφους, 12 ολόκληρα δισ.