Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αργεντινή: Σαρωτική επικράτηση της Κίρχνερ


Της Ειρήνης Κοσμά

Σάρωσε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, σύζυγος του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Αργεντινής, Νέστορ Κίρχνερ, κερδίζοντας το 54% των ψήφων. Η υποψήφια του Μετώπου για τη Νίκη (FpV) επανεκλέχθηκε πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο στην ευρύτερη εκλογική νίκη που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 1983 και μετά. Επιπλέον, η εντυπωσιακή εκλογική της επιτυχία χάρισε στην παράταξή της που κυβερνά τη χώρα από το 2003, μία τρίτη θητεία, γεγονός πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της Αργεντινής. Ο Ερμές Μπίνερ, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και υποψήφιος της Συμμαχίας του Ευρέος Προοδευτικού Μετώπου, έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και συγκεντρώνοντας περίπου 17%. Ακολουθούν ο Ραούλ Αλφονσίν του Ριζοσπαστικού Κόμματος UCR με 11,95% , ο πρώην πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλδε 7,98% και ο Αλμπέρτο Ροντρίγκες Σαά με 5,89%, προερχόμενοι από το περονικό FJ. Έπεται ο Χόρχε Αλταμίρα από το Εργατικό Κόμμα - ΡΟ με 2,31% και τελευταία η Ελίσα Καριό, με 1,84%.

Εκτός από το θρίαμβο της ίδιας της Κίρχνερ και οι υποστηρικτές της πέτυχαν συντριπτική νίκη στο Κογκρέσο, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτες στις 8 από τις 9 επαρχίες. Εκλέγουν επίσης 82 μέλη στο σύνολο των 130 που είχαν τεθεί για επανεκλογή στην Κάτω Βουλή, ενώ στη Γερουσία εξέλεξαν 17 στο σύνολο των 28 εδρών. Η Κίρχνερ, όπως και ο σύζυγός της έχουν συνδεθεί με την έξοδο της Αργεντινής από το ΔΝΤ και από το οικονομικό χάος μετά τη χρεωκοπία του 2001, καθώς και με την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η περίοδος της διακυβέρνησης των Κίρχνερ αποτελεί τη μακροβιότερη δημοκρατική περίοδο που έχει γνωρίσει η χώρα μετά από μία σειρά δικτατορίες από το 1930 και έπειτα. Επιπλέον, είναι μία από τις περιόδους με την σταθερότερη οικονομική ανάπτυξη.

Ο αρχιτέκτονας της κατάρρευσης του 2001, Ντομίνγκο Καβάγιο, υπουργός Οικονομικών του Προέδρου Ντε Λα Ρούα που φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο από τη χώρα και μαζί με αυτόν και άλλοι επιτελείς του ΔΝΤ, κατηγόρησαν πρόσφατα την Κίρχνερ για αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού. Εκείνη όμως πιστή στην πολιτική του συζύγου της και του υπουργού του Λαβάνια, έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία της κατανάλωσης και των εισοδημάτων, αυξάνοντας μισθούς και προνοιακά επιδόματα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό. Οι Κίρχνερ ξόδεψαν τεράστια ποσά για να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και να διατηρήσουν την ανάπτυξη περίπου στο 8% ετησίως. Επιπλέον, κατάφεραν να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας από το 20% το 2003 σε 7% σήμερα και της φτώχειας από 54% σε 8% φέτος.

Η Αργεντινή έγινε και πάλι ισχυρή με την βοήθεια των Κίρχνερ, χάρη σε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίστηκε σε μία άνοδο στις τιμές των αγαθών σε συνδυασμό με ένα κλασικό κεϊνσιανό μοντέλο κατανάλωσης. Παράλληλα, ενθάρρυναν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και επιχειρήσεων για αύξηση των μισθών, καθιέρωσαν επιδόματα για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, αύξησαν τις συντάξεις και διέθεσαν εκατομμύρια για να διατηρήσουν προσιτές τις δημόσιες μεταφορές και τις υπηρεσίες. «Θέλω να συνεχίσω να αλλάζω την ιστορία», δήλωσε η Κίρχνερ από την Κάσα Ροσάδα απευθυνόμενη σε χιλιάδες υποστηρικτές που συνέρρευσαν στην πλατεία Μαΐου, μετά την επανεκλογή της, καταλήγοντας ότι «αυτό που θέλω είναι η συνεργασία... να συνεχίσω να κάνω την Αργεντινή να αναπτύσσεται».

Ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα εξακολουθήσει να παραμένει πιστή στο «μοντέλο», όπως έγινε γνωστή στην Αργεντινή η κεϊνσιανή πολιτική του συζύγου της και αν θα επιχειρήσει να επεκτείνει την επιρροή της, διατηρώντας το μέχρι το 2015. Πολλοί υποστηρίζουν πως θα εφαρμόσει πιο επιθετικά μέτρα, επενδύοντας στην υποστήριξη των νεαρότερων οπαδών της. Είναι άλλωστε γνωστό πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μελλοντικός αντιπρόεδρος, Αμάδο Μπούντου ηγείται μιας ετερογενούς ομάδας οικονομολόγων που τάσσονται υπέρ οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Προεκλογικά, η Κίρχνερ υποσχέθηκε πως θα αποτρέψει μία νέα οικονομική κρίση στην χώρα, καθώς πολλοί προειδοποιούσαν πως σύντομα οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης θα αρχίσουν να γίνονται ορατές και στην Αργεντινή. Μετά τις εκλογές, η πρόεδρος έχει την ευκαιρία να περάσει «στο επόμενο στάδιο του κιρχνερισμού», σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως σκοπεύει να αφαιρέσει μέρος της δύναμης των συνδικάτων και να αυξήσει τη φορολογία.

Τόσο οι επικριτές όσο και οι υποστηρικτές της παραδέχονται πως η «βασίλισσα Κριστίνα», όπως την αποκαλούν συχνά στον Τύπο, αναδεικνύεται ως η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα μίας χώρας όπου η πολιτική αντιπαράθεση υποχωρεί. «Κινούμαστε προς ένα μονοκομματικό καθεστώς με διαδοχικές επανεκλογές», σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές. Η νέα πρόεδρος εκτινάχτηκε πολιτικά μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της από καρδιακό επεισόδιο, πέρυσι. Η δημοτικότητά της βρέθηκε στα ύψη, χάρη στη συνέχιση της πολιτικής κοινωνικών παροχών. Αυτός είναι ο λόγος που οι ψηφοφόροι προς το παρόν αδιαφορούν για τις πολυάριθμες καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς και για τον παράνομο πλουτισμό των Κίρχνερ και ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Το πιθανότερο είναι πως στο μέλλον θα επιχειρήσει να εκπροσωπήσει το πολιτικό κέντρο με τους σοσιαλιστές στην αριστερή αντιπολίτευση και τους φιλελεύθερους στη δεξιά.