Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ρόλο αναζητά η Ντόρα


Μετά τη βροχή βγαίνουν τα σαλιγγάρια. Την πρόλαβε την πρόεδρο της ΔΗΣΥ ο Γ. Καρατζαφέρης στην αποκάλυψη ότι το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία. Ωστόσο η Ντόρα Μπακογιάννη δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να πάρει για μια ακόμα φορά θέση υπέρ της εθνικής συνεννόησης: «Η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει, η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει, η ευθύνη όμως των τριακοσίων της Βουλής υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη της έγκρισης της νέας σύμβασης «ανήκει και στους 300 της Βουλής», κλείνοντας το μάτι σε κυβέρνηση και τρόικα ότι είναι ακόμα «εδώ», έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της αν της ζητηθούν.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτικός δείχνει να επενδύει ακόμα πολιτικό κεφάλαιο στη μικρή πιθανότητα στην περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί τη συγκυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει κυβέρνηση με τη στήριξη από το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ και τη συμμετοχή τεχνοκρατών και άλλων προσωπικοτήτων της αγοράς. Η Ντόρα τόνισε την αναγκαιότητα ακόμα και αυτή τη στιγμή της συγκρότησης μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», καθώς «ο Γ. Παπανδρέου ό,τι είχε να δώσει το έδωσε». H βουλευτής εμφανίστηκε ωστόσο απαισιόδοξη για τις προοπτικές του εγχειρήματος και παραδέχτηκε ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο και απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ επιχειρεί να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν έχουν από μόνοι τους την πολιτική βούληση και νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις και πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η δική της νεοφιλελεύθερη φωνή.

Η Μπακογιάννη έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς οι κυβερνητικές προοπτικές της ΝΔ δείχνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη χρηματοδότηση του κόμματος όσο και στα ήδη πενιχρά εκλογικά ποσοστά της. Συνεργάτες της ωστόσο φροντίζουν να διαψεύδουν διαρκώς τις εντεινόμενες φήμες ότι σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δ. Αβραμόπουλου και να μην προχωρήσει τελικά σε μια εκλογική δοκιμασία με ένα προδιαγεγραμένο αρνητικό αποτέλεσμα.

Η πολιτική και οικονομική συγκυρία μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις προοπτικές ενός ανοιχτά ακραίου νεοφιλελεύθερου κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι το πολιτικό σύστημα θα αφήσει αναξιοποίητες τις υπηρεσίες που η αρχηγός του απλόχερα προσφέρει.