Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΝΔ: Από όχι σε όχι μέχρι το τελικό ναι...


Του Δημήτρη Τζιαντζή

Τα όρια της θολής «αντιμνημονιακής» στρατηγικής της ΝΔ δοκιμάζει η διαφαινόμενη πρόταση της κυβέρνησης να ζητήσει την κύρωση της ευρωσυμφωνίας για κούρεμα - χρεωκοπία από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η πρόταση φυσικά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί, καθώς αυτό θα σημαίνει είτε ότι θα καταψηφιστεί, κάτι που και τα δύο κόμματα του κεφαλαίου θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, είτε ότι θα «καεί» η άμεση εφεδρεία του πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία συρθεί –με πολύ βαριά καρδιά– να συναινέσει στο έγκλημα.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ανεπίσημη πρόταση Βενιζέλου αποσκοπεί από τη μια μεριά στην επικοινωνιακή διαχείριση της ευθύνης για τη διακήρυξη πρόωρων εκλογών. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ η «ενθάρρρυνση» της συναίνεσης έχει σαν στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πειθάρχηση της επόμενης κυβέρνησης σε ό,τι σχεδιάζεται σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Το παιχνίδι με τις λέξεις και τις κάλπες ωστόσο κρίνεται λάθος ακόμα και από ταξική σκοπιά, με την αστική τάξη να εμφανίζεται βαθιά διχασμένη στην προοπτική νέας δραματικής υποβάθμισης του ελληνικού καπιταλισμού, την ίδια ώρα που τραπεζικές μελέτες κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες.

Αυτές τις ανησυχίες επιχειρεί να εκφράσει –σε ένα μικρό βαθμό– ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας του Ιουλίου εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους για την Ελλάδα, για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός αγορών για πολύ μεγάλο διάστημα και αναφέρεται χαρακτηριστικά στον κίνδυνο της επιβολής βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην ελληνική κοινωνία. Ο Α. Σαμαράς γνωρίζει φυσικά ότι το πιθανότερο είναι πως η δική του κυβέρνηση είναι που θα επιβάλλει αυτό το νέο στάδιο της διαρκούς λιτότητας, ωστόσο για μια ακόμα φορά τηρεί στάση αναμονής με τη φράση «ναι στο λάθος δεν πρόκειται να πούμε» και ελπίζει να αντιπαρέλθει το σκόπελο της πρότασης περί αυξημένης πλειοψηφίας.

«Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνιστά κοινοβουλευτική χούντα», τόνισε μιλώντας στο Βήμα ο στενός συνεργάτης και πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Δημ. Σταμάτης, επιμένοντας ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να συμπράξει σε καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας η σωτηρίας». Ο συνεργάτης του Α. Σαμαρά αναρωτήθηκε γιατί προτείνονται άπειρες λύσεις με στόχο να μην μιλήσει και να μην κρίνει ο λαός: «Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή;», υπογράμμισε. Επισήμως, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επιχείρησε να αποφύγει την καραμπόλα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα 180 ψήφοι απαιτούνται σε αποφάσεις για την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, που βάζουν άλλους πάνω από την όποια εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτές τις αποφάσεις η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της «δεν τις συζητά, δεν τις δέχεται».

Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η νέα συμφωνία –όπως και οι παλιότερες για τα Μνημόνια 1 και 2– συνιστούν σε κάθε περίπτωση παραχώρηση θεμελιακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι υπεκφυγές ότι οι επιδράσεις και οι συνέπειες θα είναι δήθεν πιο ήπιες και αναστρέψιμες αν αυτές ψηφιστούν με την απλή πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος αποτελούν απλά μέρος της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Αν η Δεξιά είχε την παραμικρή επιθυμία να καταψηφιστούν αυτές οι συμφωνίες, αντί να βγάλει απλά την ουρά της απ’ έξω, θα απαιτούσε απλούστατα την υπερψήφισή τους με ευρεία πλειοψηφία, οπότε θα οδηγούμασταν αναπόφευκτα σε εκλογές. Η ΝΔ όσο και αν μιλάει για «διαφορετικό μείγμα» και «επανεκκίνηση» της οικονομίας, έχει δεσμευτεί μέσω του αρχηγού της ότι θα τηρήσει και θα εφαρμόσει αυτές ακριβώς τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας απλώς το δικό της άρωμα αυταρχικότητας, καταστολής και νεοφιλελευθερισμού.

Την ίδια στιγμή που συνεργάτες του Σαμαρά μιλούν για «κοινοβουλευτική χούντα» προς εσωτερική κατανάλωση, η πιο ακραία φιλομνημονιακή τάση της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας με κριτήριο «το εθνικό συμφέρον».

«Αν πιστεύουμε ότι η είναι εθνικώς ορθό (!) θα το πράξουμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας και υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να προκαταλάβει τις εξελίξεις! Ανάλογες θέσεις ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα δημόσια φέρονται να έχουν και οι βουλευτές Μητσοτάκης, Χατζηγάκης, Χατζηδάκης και Σπηλιωτόπουλος.