Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Ελλάδα, αποθήκη ψυχών με το Δουβλίνο ΙΙ


Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει τη Συνθήκη που εγκλωβίζει στη χώρα μας μετανάστες
Περίεργες συμπτώσεις κάνει η ιστορία. Το Δουβλίνο γύρω στο 1000 μ.Χ. αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα του τότε γνωστού κόσμου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Βίκινγκς. Μία χιλιετία αργότερα, έμελλε να γίνει η πόλη που θα σφραγίσει τη μοίρα των σύγχρονων «σκλάβων», των μεταναστών από τις σπαρασσόμενες χώρες του πλανήτη.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Δεν πληρώνω και δεν φοβάμαι

Βλέποντας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι το κίνημα μαζικής ανυπακοής «Δεν Πληρώνω» γιγαντώνεται, έβαλε μπροστά το σχέδιο σπίλωσης και καταστολής. Πρώτα πρώτα ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας προχώρησε σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμού περί «τζαμπατζήδων». Ύστερα επιστράτευσε όλα τα δημοσιογραφικά επιτελεία (αρκετά από τα ΜΜΕ ανήκουν σε εργολάβους) σε ένα πόλεμο φθοράς. Δημοσιεύματα έφτασαν να ταυτίζουν τους βανδαλισμούς χουλιγκάνων σε θέατρο με το κίνημα «Δεν πληρώνω»!




ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

ΚΚΕ: Συμβολική η στάση πληρωμών

Σε συμβολική στάση πληρωμών κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, για την τελευταία σύνοδο της ΕΕ. Η γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «έχουμε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που διογκώνει την κρίση και όχι κρίση χρέους», καλώντας το λαό να «μη σηκώνει ξένες σημαίες», εννοώντας τη συζήτηση περί κουρέματος του χρέους. «Όταν σηκώνεις ξένη σημαία χάνεις, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι υπάρχει μια μορφή διαχείρισης της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, η «στάση πληρωμών» που πρότεινε δεν αφορούσε την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

                                         Σε διορθωτική δήλωση για τον Δεκέμβριο του 2008 προχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

ΝΑΡ: 3o Συνέδριο κομμουνιστικής τομής


Παρουσιάστηκε το Κείμενο Εργασίας για την καπιταλιστική κρίση 


 Πλώρη για Συνέδριο κομμουνιστικής επανεξόρμησης έχει βάλει το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Με ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα, στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάστηκε το Κείμενο Εργασίας του ΝΑΡ για την καπιταλιστική κρίση. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο θα οδηγήσει την οργάνωση σε Πανελλαδικό Σώμα για την κρίση, που θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου. Μέχρι το 3ο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, θα προηγηθεί άλλο ένα προπαρασκευαστικό Πανελλαδικό Σώμα, με θέμα το επαναστατικό υποκείμενο και τον αναγκαίο κομμουνιστικό φορέα, που θα λάβει χώρα πριν το καλοκαίρι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 

Ο λαός σάρωσε τον Μουμπάρακ


Συγκλονιστική είναι η εξέγερση του λαού της Αιγύπτου εναντίον του ολοκληρωτικού και αμερικανόδουλου, προδοτικού της αραβικής υπόθεσης, καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Παρά τη λυσσώδη αντίσταση της στρατιωτικής χούντας που προσπαθεί μέχρις εσχάτων να διασώσει όχι μόνο τα κεφάλια των αιμοσταγών στρατηγών της, αλλά και τα προνόμια του οικονομικοστρατιωτικού κατεστημένου της χώρας, τα ασυγκράτητα κύματα των εκατομμυρίων διαδηλωτών σάρωσαν τελικά την Παρασκευή το λαομίσητο τύραννο – ιδεολογικό και πολιτικό σύντροφο του... Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως άλλωστε και ο προηγουμένως ανατραπείς δικτάκτορας της Τυνησίας Μπεν Αλί! 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Κατάσχεση της χώρας από τους πιστωτές!

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ   
Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ., σκλαβοπάζαρο η αγορά εργασίας



Με δικτατορικό ύφος ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα προς τους υπηκόους της χώρας, η απόφαση για γενικό ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της στους πιστωτές της και των εργαζομένων της στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που αποκαλείται «ελαστική αγορά εργασίας»! Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας και των ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών.
Η συνέντευξη Τύπου που μετατέθηκε από το πρωί της Παρασκευής στο απόγευμα της ίδιας ημέρας, τροφοδοτώντας ανόητες και κατευθυνόμενες ερμηνείες περί «σκληρών διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με την τρόικα, είχε το χαρακτήρα ενός τελεσιγράφου, μέσα από ψυχρές οικονομικές έννοιες: Ή πουλάτε το Δημόσιο και τους εργαζόμενους ή δεν παίρνετε την επόμενη δόση.

 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Τα παίρνουν και… γέρνουν!


  Προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων, τα οποία αγόρασε η (υπερχρεωμένη) Ελλάδα από την (πλεονασματική) Γερμανία, δόθηκαν από την εταιρεία Φέροσταλ μίζες ύψους 55 εκατ. ευρώ, σε πολιτικούς και μεσάζοντες, σύμφωνα με την αποκάλυψη του περιοδικού Σπίγκελ (όχι ότι δεν το είχαμε ψυλλιαστεί…). Αφού δε όλοι πήραν τα λεφτά τους, δεν υπήρχε κανείς λόγος να ασχοληθούν (ούτε οι μεν ούτε οι δε) με τα ίδια τα υποβρύχια, όπως για παράδειγμα με τον «Παπανικολή», που έπαιρνε κλίση με την πρώτη φουσκοθαλασσιά! Μάλιστα, οι Γερμανοί εκνευρίστηκαν όταν ορισμένοι τόλμησαν να τους θέσουν θέμα κάποιων βελτιώσεων στο συγκεκριμένο προϊόν και υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να το παραλάβει, έστω και ελαττωματικό – κάτι που έγινε, τον Νοέμβριο του 2010.

«Φυσικά, όταν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού, διασφαλίζουμε ότι θα αναδειχτεί η αλήθεια», δήλωσε με τη... γνωστή του αποφασιστικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά. Μα φυσικά! Όπως ακριβώς συνέβη και στις περιπτώσεις της Ζίμενς, του Βατοπεδίου, των μεγάλων έργων υποδομής και των δεκάδων άλλων μεγάλων και μικρότερων σκανδάλων διαπλοκής. Έτσι, αποδεικνύεται ότι η διαφθορά δεν αποτελεί ιδιόμορφο χαρακτηριστικό της «Ψωροκώσταινας», αλλά καρκίνωμα στο σώμα του σύγχρονου καπιταλισμού. Ταυτόχρονα, μέσα από αυτό το νέο σκάνδαλο, αναδύεται ανάγλυφα και μια από τι σοβαρότερες αιτίες του ελληνικού δημόσιου χρέους: Η αγορά τεράστιων ποσοτήτων όπλων από Γερμανία, κατά πρώτο λόγο και από Γαλλία, κατά δεύτερο. Και δε φτάνει αυτό: Τα παίρνουν και… γέρνουν!
Ο έλεγχος για όλες αυτές τις αγορές σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και του λαού, μαζί με τις μίζες της Ολυμπιάδας και μόνο, θα τίναζε στον αέρα τη νομιμότητα του μισού ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ θα έστελνε στη φυλακή το μισό κοινοβούλιο…
Αντ’ αυτού, η  κύριοι «τζαμπατζήδες» της κυβέρνησης, μας λένε «κοπιάστε να πληρώσετε το λογαριασμό». Και μιας και το θυμηθήκαμε: Πού ήταν ο νυν πρωθυπουργός μας όταν γίνονταν όλα αυτά τα όργια; Μήπως ήταν υπουργός;

Ο Μουμπάρακ έπεσε ο Παπανδρέου πότε;

Με θαυμασμό και ικανοποίηση πανηγύριζαν και οι Έλληνες την ανατροπή του αιγύπτιου τύραννου Χόσνι Μουμπάρακ, ιδεολογικοπολιτικού συντρόφου του Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως άλλωστε και ο προηγουμένως ανατραπείς δικτάτορας της Tυνησίας Mπεν Aλί.


Αυτή η πρώτη νίκη του μεγαλειώδους κινήματος του αιγυπτιακού λαού είναι αλήθεια ότι προκάλεσε και αισθήματα καλοπροαίρετης ζήλειας στους έλληνες εργαζόμενους για την απίστευτη μαζικότητα και αποφασιστικότητα των αιγυπτιακών διαδηλώσεων σε σύγκριση με τις δραματικά υποτονικές συγκεντρώσεις των Ελλήνων που διαμαρτύρονται εναντίον της πολιτικής λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί η «χούντα» του Γ. Παπανδρέου σε απόλυτη συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

 Οι αναιμικές αντιστάσεις έχουν αποθρασύνει ολοσχερώς την κυβέρνηση Κουίσλινγκ της Αθήνας και τους ξένους δυνάστες, με αποτέλεσμα προχθές να συμφωνήσουν να πουλήσει ο Γ. Παπανδρέου κατά την πενταετία 2011-2015 δημόσια γη και επιχειρήσεις αξίας ...50 (!!!) δισ. ευρώ για να ξεπληρώσει τμήμα του χρέους. Η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός, η τηλεφωνία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι όποιες κρατικές τράπεζες έχουν απομείνει, αλλά και παραλιακές εκτάσεις, νησιά και οποιαδήποτε άλλη κρατική γη θα πουληθεί σε ξένους και έλληνες ιδιώτες από την κυβέρνησης Παπανδρέου, τα μέλη της οποίας φυσικά θα θησαυρίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, αν βεβαίως αφεθούν να ολοκληρώσουν το ολέθριο έργο τους.

Με βαθύτατη περιφρόνηση και σαρκασμό οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ότι μας επιτρέπουν να... μην πουλήσουμε την Ακρόπολη και τα άλλα αρχαία μνημεία της χώρας! «Κανείς δεν θα ήθελε να διακυβεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας» δήλωσε ειρωνικά ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. Ο Σερβάν Ντερούζ της ΕΕ μάλιστα μας έκανε και πλάκα για την έλλειψη αντιστάσεων δηλώνοντας ότι τον εκπλήσσει η «περιορισμένη κοινωνική αναταραχή σε σύγκριση με το παρελθόν», πράγμα που το ερμήνευσε ως ένδειξη της πλήρους συμφωνίας του ελληνικού λαού με τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ! Στο κενό έπεσε πάντως η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων της κυβέρνησης του ΠAΣOK να βρουν συνενόχους στην πολιτική τους.