Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ένας χρόνος λεηλασίας

Αξέχαστο θα μείνει το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου, από το μακρινό Καστελόριζο, με το οποίο ανακοίνωνε την προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ, μιλώντας για μια νέα Οδύσσεια του ελληνικού λαού. Βεβαίως, στη σύχρονη Οδύσσεια, κατά Γιώργο, την Ιθάκη την έχουν ήδη κουρσέψει οι «μνηστήρες», είτε πρόκειται για τους τραπεζίτες (στους οποίους πήγαν με τη μορφή ενισχύσεων και εγγυήσεων τα 108 από τα 110 δισ. του δανείου της τρόικας) είτε για τους μεγαλοεπιχειρηματίες (που είδαν να μειώνεται το 2010 η φορολογία των κερδών τους στο 20% από 24%).




ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Αντεργατική Πρωτομαγιά


Δεν ξέρουμε αν την Πρωτομαγιά ο κ. πρωθυπουργός θα πάει για κανό ή θα κάνει ποδήλατο στην εξοχή ή θα φορέσει το μαύρο του κολάν και το μαύρο του γυαλί και θα τρέξει μερικά χιλιόμετρα. Ό,τι και αν διαλέξει, το βέβαιο είναι ότι έχει κάθε λόγο να γιορτάζει την Αντεργατική Πρωτομαγιά, αφού κατάφερε, μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του Μνημονίου, να καταργήσει δικαιώματα που οι προηγούμενες γενιές είχαν κατακτήσει με αγώνες, θυσίες και αίμα.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

Οι «θάνατοι των εμποράκων»...


Αθλητές απλήρωτοι - πότε απεργούν, πότε προειδοποιούν ότι θα απεργήσουν, πότε κάνουν εκκλήσεις στους οικονομικά εύρωστους φίλους της ομάδας να βοηθήσουν. Αθλητικά τμήματα μαραζωμένα, εγκαταλελειμμένα. Αυτή η κατάσταση εν πολλοίς χαρακτηρίζει τα λεγόμενα ερασιτεχνικά (ναι, οξύμωρο το σχήμα, εφόσον στεγάζουν αμειβόμενους αθλητές) σωματεία, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που πρόσκεινται σε μεγάλες ΠΑΕ. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ζητούν από τους οπαδούς των αντίστοιχων ομάδων να στέλνουν SMS, για να μαζέψουν χρήματα. Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ διοργάνωσε προσφάτως συναυλία με την Άννα Βίσση για να ενισχυθεί οικονομικά και -οποία ιλαροτραγωδία- «μπήκε μέσα» κατά 60.000 ευρώ! 



ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ 

Κτηματικές μπίζνες στο χακί

Προχωρά η αντιδραστική μετάλλαξη του ελληντικού στρατού

   
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταρτίζει λίστα των 1.767 προς αξιοποίηση ακινήτων του, εκτάσεων και κτιρίων, στο πλαίσιο απόφασης της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η εποπτευόµενη από το ΥΠΕΘΑ εταιρεία προβλέπει την άµεση ίδρυση θυγατρικής ρίαλ εστέιτ, που θα αξιοποιήσει την περιουσία και περιλαμβάνει εκτάσεις σε Ελευσίνα, Μαρτίνο (από 500 στρεµµ.), Σύρο (30 στρεµµ.), Πατήσια (10 στρεµµ.) κ.ά. Επίσης: Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, πρώην οχυρό ΓΕΝ, 328 στρέμματα. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρώην αμερικανική βάση 738 στρέμματα. Μίκρα Θεσσαλονίκης 600 στρ. Δήμος Ξάνθης, πρώην αμερικανική βάση Φωνή της Αμερικής 175 στρ. Δήμος Αιγάλεω Αττικής 380 στρέμματα, πρώην «Μπαρουτάδικο». Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 300 στρ. Πρώην στρατόπεδο «Κόδρα».





ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Ο κάμπος, η σπίθα και οι «Σπίθες»…


Ήτανε σίγουρο: ο Μίκης θα παρενέβαινε στις εξελίξεις! Αυτό που παιζόταν είναι το αν θα έβγαινε κραυγαλέα υπέρ ή αναφανδόν κατά του Παπανδρέου. Από πρώτη άποψη, φαντάζει από ακίνδυνο μέχρι ελκυστικό: Ο μουσικός γίγαντας Θεοδωράκης, σ’ αυτή την ηλικία, σαλπίζει και πάλι το μήνυμα της αντίστασης! Μήπως κάτι καινούργιο γεννιέται, έστω «με τα ρούχα και τ’ όνομα ενός άλλου»;

Η Ελλάδα γέμισε Σπίθες, όμως το πρόβλημα είναι ποιος κρατάει το μπουζί που τις παράγει… Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους ηγέτες του εγχειρήματος. Εκ των υστέρων και από σπόντα, πληροφορηθήκαμε ότι το οργανωτικό της Σπίθας είχε γραφτεί από τον άλλοτε πανίσχυρο Γενικό Διευθυντή της ΝΔ, Γ. Δημητροκάλλη! Έχοντας μ’ επιτυχία θητεύσει στην έμμεση, οργανώνει τώρα την άμεση δημοκρατία… Η ίδια η «συμβουλευτική επιτροπή»(!) παραπέμπει σε γρίφο της Άγκαθα Κρίστι: Από τους 10 αρχικώς ανακοινωθέντες, 4 μέχρι στιγμής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βρεθεί εκτός. Άλλοι περιελήφθησαν «εκ παραδρομής», άλλοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας. Παραμένουν: Ζουράρις, Φίλιας, Κούνδουρος, Καραμπελιάς καθώς και ο τηλεοπτικός κριός της αντιμεταναστευτικής υστερίας και επίθεσης στο άσυλο της Νομικής, στρατηγός Αλευρομάγειρος.



ΝΙΚΟΣ ΞΗΡΟΥΔΑΚΗΣ

Σένγκεν όποτε μας βολεύει

Συνθήκες α λα καρτ 

Έντονες διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκαλεί η πρόσφατη πρωτοβουλία, που πήραν από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την τροποποίηση της συνθήκης του Σένγκεν. Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία υπήρξε η μίνι κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες, ύστερα από την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να χορηγήσει βίζα και ταξιδιωτικά έγγραφα εξάμηνης διάρκειας σε πρόσφυγες, κυρίως από την Τυνησία που είχαν καταφύγει στο έδαφός της έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση και οι οποίοι στη συνέχεια προσπάθησαν να περάσουν σιδηροδρομικώς με το «τρένο της αξιοπρέπειας» όπως το βάφτισαν οι ίδιοι, στη Γαλλία. Η προσπάθειά τους αυτή δεν πέτυχε, καθώς η Γαλλία δεν τους δέχτηκε, έπειτα από απαγόρευση του γάλλου νομάρχη, που έστω και για μια μέρα, ανέστειλε την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν, απαγορεύοντας την ελεύθερη διέλευση των συνόρων της από την Ιταλία.



ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ

Για το Σικάγο του 21ου αιώνα, απάντηση στην κρίση του συστήματος


Ηταν στην καρδιά της πρώτης ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού, της κρίσης του 1873-95 η στιγμή που το εργατικό κίνημα άλλαξε σελίδα και, με αιχμή τα τρία οκτώ του Σικάγο το 1886 έφερε στο προσκήνιο όχι μια οικονομίστικη και διαχειριστική - ρεφορμιστική γραμμή, αλλά μια ριζοσπαστική - απελευθερωτική λογική. Μια πολιτική λογική, που είχε στο επίκεντρό της το πρόβλημα της εκμετάλλευσης και του χρόνου εργασίας, όχι για να αμυνθεί απλώς απέναντι στις συνέπειες της τότε κρίσης ή για να παζαρέψει τα ψίχουλα που άφηνε στο διάβα του ο καπιταλισμός που περνούσε τότε από το στάδιο του ελεύθερου ανταγωνισμού σε εκείνο του μονοπωλιακού καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού, αλλά για να διεκδικήσει μια ριζική αλλαγή στη σχέση εκμετάλλευσης και στη σχέση μισθών - κερδών, από τη σκοπιά της κατάργησης τόσο της σχέσης εκμετάλλευσης όσο και του εμπορευματικού χαρακτήρα της εργατικής δύναμης.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ

ΘEMA: Κίνημα και πολιτικός εξοπλισμός

Ένας χρόνος αγώνες κατά του Μνημονίου


ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟ

Η πρώτη Πρωτομαγιά του Μνημονίου, βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά στην πλήρη έξαρση του ακήρυχτου κοινωνικού πολέμου, που έχουν εξαπολύσει το αστικό πολιτικό σύστημα, η τρόικα και το ελληνικό κεφάλαιο. Το ομολογούν οι 1.000.000 άνεργοι, οι δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι, οι ορδές των συμβασιούχων και των εκ περιτροπής απασχολούμενων, οι εκβιαζόμενοι και πανταχόθεν διαπομπευόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εξαθλιωμένοι μετανάστες.  Το μαρτυρά η απόγνωση της λαϊκής οικογένειας που της στερούν όχι μόνο μισθό, δουλειά, σύνταξη, αλλά και το δωρεάν σχολείο ή νοσοκομείο, ακόμα και τη βόλτα στην ύπαιθρο (με την απλησίαστη βενζίνη και τα πανάκριβα διόδια).





ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΙΖΟΣ

Καταιγισμός νέων μέτρων βαθαίνει ύφεση και φτώχεια επισπεύδει τη χρεοκοπία


Μάννα εξ ουρανού αποδείχθηκαν για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις οικονομικής κατοχής (ΕΕ, ΔΝΤ) τα νέα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Γιουροστάτ, στις αρχές της εβδομάδας. Ειδικότερα, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος με το οποίο έκλεισε το 2010 από 9,4% σε 10,5% αξιοποιήθηκε έτσι ώστε ο νέος καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να εμφανιστούν ως κάτι περισσότερο από αναγκαία. Κάτι σαν βάλσαμο...



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Φτύνουν τους δούλους του

Τέτοιο καθολικό φτύσιμο από όλους τους ξένους αφέντες που υπηρετεί, σίγουρα δεν το περίμενε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όχι φυσικά ότι πρόκειται να θυμώσει και να αλλάξει πολιτική – αυτό αποκλείεται! Όσο εθελόδουλος και αν είναι όμως κανείς, όσο πιστός υπηρέτης των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου, θα περίμενε στην πρώτη επέτειο της υπογραφής του επαίσχυντου Μνημονίου της υποτέλειας να ακούσει και κάποιο καλό λόγο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Άλλωστε, αυτό θα ήταν και μια πρώτη ένδειξη αν θα ευοδωθούν τα προσωπικά του επαγγελματικά του σχέδια για μια καλή θέση σε διεθνή οργανισμό μόλις τελειώσει τη μία και μοναδική πρωθυπουργική θητεία του στην Ελλάδα.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Πρωτομαγιά αντίστασης




Η ελπίδα της ανατροπής κόντρα στην κατάθλιψη του Mνημονίου για πάντα. Το κόκκινο της Εργατικής Πρωτομαγιάς «σφήνα» στο μαύρο της πολιτικής της εξαθλίωσης και της σύνθλιψης των κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα χρόνο από το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Mνημονίου. Η δύναμη των μαχητικών εργατικών αγώνων και των τάσεων για ένα νέο ταξικό εργατικό κίνημα απέναντι στην αδυναμία του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο ένας χρόνος πάλης κατά του Μνημονίου, με τις μεγάλες του στιγμές, τη διαμόρφωση μιας νέας μαχητικής πτέρυγας, αλλά και την ανεπάρκεια όσων έγιναν μέχρι τώρα, ειδικά μπροστά στη νέα σκληρή παρατεταμένη αναμέτρηση για να ανατραπεί η ακόμα πιο αντιδραστική επίθεση, που προετοιμάζει η ιερή συμμαχία του κεφαλαίου: κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. 

Για έναν «εργατικό Μάη» διαρκείας και ανατροπής

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα η ανεξάρτητη συγκέντρωση του Συντονισμού Σωματείων


Συγκέντρωση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο Μουσείο, 10.30 π.μ.



Το... «εμπόριο του φόβου» επικαλέστηκε ο Γ. Παπανδρέου για να υπερασπίσει την κυβερνητική πολιτική από τους «ντόπιους και ξένους μαυραγορίτες» -λες κι αυτοί δεν είναι η λυκοπαρέα του!- αλλά όπως φαίνεται, ο φόβος αρχίζει να αλλάζει στρατόπεδο και γίνεται μόνιμος κάτοικος της κυβέρνησης, αλλά και όλου του αστικού στρατόπεδου που έχει επενδύσει τα πάντα στην υλοποίηση του πιο ωμού αντεργατικού πραξικοπήματος των τελευταίων δεκαετιών.




  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Ζητιάνοι μια ζωή


Γελοιοποίησαν για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι εκπρόσωποι της τρόικας. «Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρις ότου οι αγορές εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα» δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Ντε Τέιντ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Σερβάς Ντερούζ, κονιορτοποιώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι δήθεν θα επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό κεφαλαίων στα τέλη του 2011 ή το αργότερο το 2012.


«Πολλά δόγματα για το ίδιο σοκ»

Άρθρο του Eρίκ Tουσέν



Στη νέα έκθεση, με τίτλο “πολλά δόγματα για το ίδιο σοκ”, της βελγικής οργάνωσης CADTM, που πρωταγωνιστεί στην πάλη για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους o Ερίκ Τουσσέν εξηγεί ότι κατά την πρώτη φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2007-2009), οι κυβερνήσεις των χωρών που επλήγησαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση έλαβαν ισχυρά μέτρα τα οποία βασίστηκαν στα αντίστοιχα του Οκτωβρίου του 1929. Προκειμένου οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις ομοιότητες με εκείνη την εποχή, ελήφθησαν στο Βορρά ορισμένα μέτρα, όπως μαζικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, αυξήσεις στην προσφορά χρήματος για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη ζήτηση και μειώσεις των επιτοκίων. Η πρώτη που τα εφάρμοσε ήταν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και μετά ακολούθησαν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μεσοπρόθεσμα τα μέτρα αυτά διάβρωσαν το εισόδημα και την κατανάλωση των εργαζομένων.



ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΣΜΑΣ