Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το Ιράν στόχος «δημιουργικής καταστροφής»

Κάπου 48 εκατομμύρια Iρανοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Παρασκευή για να αναδείξουν τη νέα Bουλή της χώρας, μεταξύ 3.500 υποψηφίων, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του 2009. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις, καθώς ανήμπορη η αντιπολίτευση, ζήτησε από τους υποστηρικτές της απλώς να παραμείνουν στα ...σπίτια τους την ημέρα των εκλογών.
Οι Iρανοί ψηφοφόροι δεν έκρυβαν πάντως την ανησυχία τους, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σίγουρη την εκδήλωση κάποιας στρατιωτικής επίθεσης από το Ισραήλ, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

του Μιχάλη Ψύλου


Η Oυάσινγκτον Ποστ έγραψε ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λέον Πανέτα, πιστεύει πως το Ισραήλ είναι πιθανό να επιτεθεί στο Ιράν σε δύο έως τέσσερις μήνες. Το περιοδικό Kάουντερπαντς εκτιμά ότι «αυτή η άνοιξη είναι μια προνομιακή στιγμή για να επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν, καθώς η Ρωσία μπορεί να μην αντιδράσει έντονα, λόγω των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και της αναμενόμενης αναταραχής». «Το ερώτημα δεν είναι αν το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν, αλλά πότε» γράφει το γαλλικό περιοδικό Eξπρές και προσθέτει ότι πολλά θα κριθούν στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Bενιαμίν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο.

Οι Αμερικανοί έχουν κατανοήσει ότι είναι αδύνατο να κατακτήσουν στρατιωτικά το Ιράν όπως το Ιράκ και επιδιώκουν να υπονομεύσουν το ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης. Θέλουν να εμφανίσουν το καθεστώς αποδυναμωμένο στα μάτια του ιρανικού λαού και τελικά οι άνθρωποί τους μέσα στο Ιράν να μπορέσουν να το ανατρέψουν. Οι οικονομικές κυρώσεις και το προωθούμενο καθολικό εμπάργκο εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, έχουν στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ιράν και μέσω αυτού στη διευκόλυνση αναρρίχησης στην εξουσία των φιλο-αμερικανικών στοιχείων.
Οι Nιου Γιορκ Tάιμς εκτιμούν ότι ο Ομπάμα θα προσπάθησει να πείσει τον Νετανιάχου ότι δεν είναι σωστό το «τάιμινγκ» για μια στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. Η εκδήλωση κάποιας αεροπορικής επιδρομής από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράν φαίνεται να έχει εξασθενήσει προς το παρόν, καθώς ο Ομπάμα αναμένεται να επανεκλεγεί άνετα τον προσεχή Νοέμβριο, δίχως να χρειαστεί ένα πολεμικό επεισόδιο για να πείσει τους συμπατριώτες του για την ...αποφασιστικότητά του.
Το αμερικανικό κατεστημένο «ψηφίζει» Ομπάμα προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ευέλικτης οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Φυσικά, αν η κατάσταση αλλάξει δημοσκοπικά σε βάρος του Ομπάμα στους μήνες που απομένουν ως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα προετοιμάζει άλλωστε το έδαφος για ένα πιθανό πόλεμο με το Ιράν στο μέλλον – όπως και ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον άνοιξε το δρόμο για το διάδοχό του, Τζορτζ Μπους, να εισβάλει στο Ιράκ» σημειώνει το Kάουντερπαντς και προσθέτει: «Άλλωστε, η όξυνση της οικονομικής κρίσης μπορεί να αναγκάσει το σύστημα να προκαλέσει πόλεμο κατά του Ιράν. Ο πόλεμος απελευθερώνει τη δύναμη που ο Γιότζεφ Σουμπέτερ χαρακτήρισε “δημιουργική καταστροφή”. Εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού, ο πόλεμος δεν παύει να δημιουργεί την ευκαιρία για μια νέα αύξηση του ποσοστού κέρδους. Και γι’ αυτό βλέπουμε τον πυρετό του πολέμου να κερδίζει έδαφος μεταξύ της καπιταλιστικής τάξης, ως αναζήτηση εξόδου από τη σημερινή κρίση. Και από αυτή την άποψη, όλα τα μάτια στρέφονται σήμερα στο Ιράν», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό. Υπενθυμίζει ότι το Ιράν διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που δίνει «την ευκαιρία για την αναγέννηση του παγκόσμιου καπιταλισμού στον τομέα της ενέργειας». Σύμφωνα με την Γκόλντμαν Σακς, το Ιράν είναι μία από τις 11 χώρες εκτός των μελών της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) που θα μπορούσε να ηγηθεί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης...