Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντεπίθεση του κινήματος


Με τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χθες το απόγευμα στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συζήτησης του μετώπου για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, την κατάσταση που διαμορφώνεται μετεκλογικά και τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. 


Μέχρι την ώρα που πήγαινε το Πριν στο τυπογραφείο, δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα έδινε το στίγμα για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την επόμενη περίοδο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν συνελεύσεις αρκετές Τοπικές Επιτροπές, παρά τις δυσκολίες της εποχής και συζήτησαν τόσο τη γενική πολιτική κατεύθυνση του μετώπου, όσο και τη συγκεκριμένη παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή. Ο στόχος διαμόρφωσης ενός μετώπου ζωντανού, στηριγμένου στην αποφασιστική δημοκρατία και συμβολή των Επιτροπών του και των μελών του, προχωρά, αν και όχι με το ρυθμό που απαιτείται.

Βασικό ζητούμενο του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι καταρχάς η αντεπίθεση του μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, η εισβολή ξανά των αγώνων στο προσκήνιο, έτσι ώστε να μην περάσει το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η συγκυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού. Η διαμόρφωση ενός ρεύματος ασυμβίβαστου αγώνα, με πολιτικούς στόχους ανατροπής, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αποτελεί βασικό στόχο.

Ταυτόχρονα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζητά για το πώς θα προωθήσει τη συσπείρωση όλων των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιΕΕ, αντισυστημικών και αντιδιαχειριστικών δυνάμεων, στην κατεύθυνση του αντικαπιταλιστικού μετώπου και πόλου για μια άλλη Αριστερά. Το καθήκον αυτό γίνεται επιτακτικά αναγκαίο, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη διαχειριστική του φιλοΕΕ φυσιογνωμία και τίθεται με νέους όρους το ζήτημα του διαχωρισμού από τη ρεφορμιστική λογική, ενώ από την άλλη το ΚΚΕ δεν ξεπερνά την αδυναμία του να συμβάλλει σε ένα πρόγραμμα και κίνημα ανατροπής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάντως συζητά ξανά για την αναγκαιότητα ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής στις νέες συνθήκες, απευθυνόμενη σε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος.