Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Και ο Ραχόι έγινε ...Σαμαράς


Οδομαχίες στη Μαδρίτη ανάμεσα σε αστυνομικούς και ανθρακωρύχους. Πλαστικές σφαίρες από τις δυνάμεις καταστολής κατά των διαδηλωτών. «Ραχόι, το μέλλον σου είναι πιο μαύρο από το κάρβουνο!», φώναζαν οι ανθρακωρύχοι. Μέτρα λιτότητας, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει από το βήμα του κοινοβουλίου ότι η Ισπανία «δεν έχει δυνατότητα επιλογής» αν θα κάνει περικοπές ή όχι».



Δύο τουλάχιστον τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν. Πρώτον, ότι έγινε κομμάτια η προπαγανδιστική εικόνα πως δήθεν η Ισπανία θα έπαιρνε από την ΕΕ 100 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς καμιά υποχρέωση να εφαρμόσει «μνημονιακά» μέτρα λιτότητας. Είναι εξόφθαλμο ότι υπήρξε μυστική δέσμευση του Μαριάνο Ραχόι να εφαρμόσει πολιτική Μνημονίου, χωρίς αυτό να διακηρυχθεί επισήμως και δημόσια, προκειμένου να διασωθεί ό,τι ήταν δυνατό από το πολιτικό κύρος του δεξιού ισπανού πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Δεύτερον, ο Ραχόι αποδείχτηκε κι αυτός μεγάλος πολιτικός απατεώνας και πολιτικός «κωλοτούμπας» σαν τον ομοϊδεάτη του, τον Αντώνη Σαμαρά. Κάνει τα εντελώς αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Αύξησε τον ΦΠΑ, κόβει το δώρο Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους, επιβαρύνει τα ακίνητα και ούτω καθεξής. Το έργο το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα.

Όσο κανένα από αυτά τα πολιτικά καθάρματα που κυβερνούν την Ευρώπη δεν πληρώνει ανάλογα με τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον του λαού του, ευνόητο είναι ότι οι πρωθυπουργοί των κρατών της ευρωζώνης θεωρούν ηλίθιους τους πολίτες και αδιαφορούν για τις αντιδράσεις τους. Δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει η στάση τους πριν ξεσπάσει η πρώτη νικηφόρα εξέγερση σε χώρα της ΕΕ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει!