Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

GR-EXIT Ευρώ, δραχμή ή διπλό νόμισμα;


Ένας οδηγός για το αύριο της κρίσης
Πάνος Παναγιώτου, Εκδόσεις Λιβάνη

Ο κανόνας θέλει τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να είναι απαγορευμένη, να αγγίζει τα όρια της ύβρεως. 

Του Λεωνίδα Βατικιώτη


Σε τέτοιο βαθμό, ώστε μόλις πριν λίγες εβδομάδες κορυφαίος οικονομικός αναλυτής από το εξωτερικό που είχε έρθει στην Ελλάδα για αποστολή, μου έλεγε αδυνατώντας να κρύψει τα γέλια του, πως όταν ρώτησε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραπεζίτες για το επίπεδο των προετοιμασιών της χώρας στην περίπτωση εξόδου από ευρώ, βρέθηκε μπροστά στην εξής απρόσμενη σκηνή: Ο Έλληνας τραπεζίτης σηκώθηκε από το γραφείο του και με θεατρικές χειρονομίες τον διαβεβαίωνε ότι ποτέ η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη...

Ο Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, συγγραφέας κι άλλων βιβλίων στα Ελληνικά και γνωστός από τις παρεμβάσεις του στον εγχώριο Τύπο, δεν συμμερίζεται αυτή την βεβαιότητα. Το βιβλίο του εξετάζει με μια υποδειγματική σχολαστικότητα και λεπτομέρεια όλες τις πρακτικές πτυχές της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενδεχόμενο το οποίο θεωρεί πάρα πολύ πιθανό. Για παράδειγμα: «Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βτεθεί εκτός ευρώ; Έχει νομική σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και γιατί; Πώς θα επηρεαστεί το ελληνικό Χρηματιστήριο αν η Ελλάδα βγει απ’ το ευρώ; Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μια ελληνική πτώχευση και έξοδο από το ευρώ; Τι σημαίνουν τα σενάρια για διπλό νόμισμα και πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι; Μπορεί να οδηγηθούμε σε μαλακό και σκληρό ευρώ; Πώς θα λειτουργεί η ελληνική οικονομία με ευρώ και δραχμή; Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει η καταβολή μισθών και συντάξεων παράλληλα σε ευρώ και Νέα δραχμή και τι θα σημάνει αυτό;». Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε τεχνοκράτες. Παρότι θίγει δύσκολα θέματα, το κάνει με τρόπο προσιτό, καταφέρνοντας να προσγειώσει τη συζήτηση για τη νομισματική αλλαγή, η οποία για λόγους εντελώς ιδεολογικούς έχει συνδεθεί με το απόλυτο κακό, με βιβλική καταστροφή.

Ο Πάνος Παναγιώτου εξετάζει κριτικά κι όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που λήφθησαν τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το ελληνικό δημόσιο χρέος: Από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με την οποία επιτεύχθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους. Συνολικά, παρότι δεν αμφισβητεί ένα πλαίσιο συντηρητικής διαχείρισης της κρίσης, φέρνει στην επιφάνεια τις εκρηκτικές αντιφάσεις των συμφωνιών που έχουν μετατρέψει την ελληνική κρίση σε δράμα χωρίς τέλος.