Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το Βερολίνο «καίγεται» για τους πολιτικούς των μνημονίων

Τα κανόνια του Τέταρτου Ράιχ ετοιμάζονται να «βομβαρδίσουν» το Βουκουρέστι. Αιφνιδίως, η Ρουμανία μπήκε στο στόχαστρο των γερμανικών «πάντσερ» μετά την καθαίρεση του δεξιού προέδρου της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, από το ρουμανικό κοινοβούλιο και την επικύρωση της απόφασης αυτής από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Την πρωτοβουλία για την καθαίρεση του Ρουμάνου προέδρου είχε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία. Αν και η καθαίρεση Μπασέσκου θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 29 Ιουλίου, το Τέταρτο Ράιχ απειλεί ήδη θεούς και δαίμονες, μήπως και διασώσει τον «άνθρωπό» του στο Βουκουρέστι, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ένταξη της Ρουμανίας σε καθεστώς μνημονίου.

Του Μιχάλη Ψύλου



«Οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της συνταγματικής κατανομής των εξουσιών δεν πρέπει να αγνοηθούν» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, απειλώντας τη Ρουμανία ότι δεν θα ένταχθεί στη συνθήκη Σένγκεν. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε διά του εκπροσώπου της ότι «είναι απαράδεκτο οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου να παραβιάζονται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη και η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ τα «έψαλλε» στον σοσιαλδημοκράτη Ρουμάνο πρωθυπουργό. «Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να ασκήσουν κριτική στον Πόντα, ανεξάρτητα αν έχει κεντροαριστερό προσανατολισμό. Η ΕΕ πρέπει να αξιώνει από τους ηγέτες να τηρούν τις δημοκρατικές αρχές», έγραψε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Μα τόσο σημαντικός είναι αυτός ο Μπασέσκου για το Τέταρτο Ράιχ; Κάθε άλλο. Ένα απόλυτο μηδενικό είναι, μόνο που το «μηδενικό» αυτό συνέδεσε τη μοίρα του με την ένταξη της Ρουμανίας σε καθεστώς κηδεμονίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, επιβάλλοντας μια άγρια λιτότητα στον ρουμανικό λαό. Αν αυτός ο άνθρωπος ανατραπεί ή καθαιρεθεί κοινοβουλευτικά, θα αποτελέσει ένα πολύ «κακό παράδειγμα» για όλες τις χώρες της Ευρώπης και φυσικά για τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής του Βερολίνου. Για λόγους παραδειγματισμού λοιπόν επεμβαίνει τόσο κυνικά το Βερολίνο στα πολιτικά πράγματα της Ρουμανίας, κάνοντας λόγο για ...πραξικόπημα, όπως έγραψε η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Οι γερμανικές απειλές δεν φαίνεται πάντως να πτοούν τους Ρουμάνους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «δεν είναι πολλοί στη Ρουμανία που είναι έτοιμοι να …δακρύσουν για τον Μπασέσκου», παραδέχεται η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Το 64,3% των Ρουμάνων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης Μπασέσκου στο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου. Ο Μπασέσκου έχει άλλωστε συνδέσει το όνομά του με τα πιο εξοντωτικά μέτρα λιτότητας στην ιστορία της χώρας. Τον περασμένο Απρίλιο για να διασωθεί πολιτικά ο Μπασέσκου συναίνεσε στην ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από την κεντροαριστερά με επικεφαλής τον 39χρονο σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. Η κυβέρνηση Πόντα μέσα σε δύο μήνες κατόρθωσε να καθαιρέσει τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας και να τους αντικαταστήσει με δικούς της. Η κυβέρνηση Πόντα άλλαξε μάλιστα και τον νόμο για τα δημοψηφίσματα και πλέον το αποτέλεσμα καθορίζεται από την πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και όχι των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι και το 2007 είχαν προσπαθήσει τα κεντροαριστερά κόμματα να καθαιρέσουν με δημοψήφισμα τον πρόεδρο Μπασέσκου, αλλά είχαν αποτύχει λόγω της μεγάλης αποχής.

Σήμερα όμως όλα δείχνουν ότι η καθαίρεση Μπασέσκου θα επικυρωθεί από τον ρουμανικό λαό. Όχι φυσικά ότι αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο τη μοίρα του λαού, καθώς η «μάχη» έχει στόχο το ποιος θα λεηλατήσει το δημόσιο πλούτο της χώρας… Και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Πόντα άλλωστε υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντησή του με τον Μπαρόζο και τον Ρομπάι την περασμένη Πέμπτη ότι θα εφαρμόσει πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.