Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ματωμένη Συγνώμη

Περίπου 40 χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να συνταχθεί η έκθεση καταπέλτης για το βρετανικό στρατό, που στις 30 Ιανουαρίου του 1972 έπνιξε στο αίμα ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον –χωρίς δίκη– εγκλεισμό υπόπτων για συμμετοχή στον IRA στην πόλη Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας.


Ειρήνη Κοσμά





Τη μέρα εκείνη, που έμεινε στη συλλογική μνήμη ως η «Ματωμένη Κυριακή», 14 διαδηλωτές –μεταξύ τους έξι ανήλικοι– έχασαν τη ζωή τους μετά από δολοφονική επίθεση βρετανών αλεξιπτωτιστών που άνοιξαν πυρ εναντίον τους, ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με την έκθεση, «δεν είχε δοθεί καμία προειδοποίηση στους πολίτες πριν τους πυροβολισμούς και κανένας στρατιώτης δεν άνοιξε πυρ ως απάντηση σε επιθέσεις βομβιστών και ανθρώπων που έριχναν πέτρες. Επιπλέον, ορισμένα από τα θύματα και τους τραυματίες έφευγαν ή βοηθούσαν τους τραυματίες, ενώ κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε πυροβολισμούς». Τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» δεν ήταν δικαιολογημένα, είναι το πόρισμα της έκθεσης που αναφέρει επιπλέον, ότι πολλοί από τους στρατιώτες είπαν ψέματα για τις πράξεις τους.
«Αυτό που συνέβη, δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», τονίζεται στην έκθεση με την οποία κλείνει οριστικά η έρευνα για τη σφαγή της «Ματωμένης Κυριακής», και προστίθεται ότι «ορισμένα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ενήργησαν εσφαλμένα». Ωστόσο αποφασίστηκε να μη διωχτούν δικαστικά οι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ. «Ορισμένες από τις οικογένειες των Καθολικών συνεχίζουν να ζητούν τη δικαστική δίωξη των στρατιωτών, αλλά οι Προτεστάντες τονίζουν ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διωχθεί και ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος ως πρώην στέλεχος του IRA, κατείχε πιθανότατα οπλοπολυβόλο στο Λόντοντερι και ίσως έκανε χρήση», σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.
Η δράση των Βρετανών στρατιωτών «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Εξ ονόματος της χώρας, αισθάνομαι βαθιά, βαθιά θλίψη», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «επρόκειτο για κάποια μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας». Η έρευνα για τη «Ματωμένη Κυριακή» έκλεισε οριστικά, με μία υπό όρους «συγνώμη» του βρετανού πρωθυπουργού, που ακούστηκε με καθυστέρηση 38 ολόκληρων ετών.