Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αναιρέσεις 2010 Θεσσαλονίκη

Πάνω από 3.500 επισκέπτες στο Πάρκο της Παραλίας



Εκλεισε με τα φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Βόλο και τα Γιάννενα ο πρώτος κύκλος των πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση Αναιρέσεις 2010.




Μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη μαζικότητα και την πλούσια συζήτηση, αναδεικνύοντας την ανάγκη να εμφανιστούν σήμερα δρόμοι μιας νέας συνολικής πολιτισμικής και πολιτικής αναζήτησης, ιδιαίτερα για τη νεολαία που αντιλαμβάνεται το μέλλον που της επιβάλλεται.
Εξαιρετική επιτυχία και πρωτοφανής μαζικότητα είχαν οι Αναιρέσεις στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιούνη. Σε έναν καινούριο χώρο για τις Αναιρέσεις, το 4ο Πάρκο Παραλίας, από τα πιο όμορφα, «πράσινα» και φεστιβαλικά σημεία της πόλης, που μεταξύ των άλλων έχει και συμβολική σημασία για την αντικαπιταλιστική, επαναστατική Aριστερά –αφού εκεί πραγματοποιήθηκε το τελευταίο «απαγορευμένο» από το ΚΚΕ, φεστιβάλ της τότε ΚΝΕ και μετέπειτα ΚΝΕ - ΝΑΡ στη Θεσσαλονίκη– πάνω από 3.500 νέοι και εργαζόμενοι της πόλης επισκέφθηκαν και συμμετείχαν στα δρώμενα του πλούσιου διήμερου, που διοργάνωσαν νΚΑ και ΝΑΡ.
Το πρώτο κεντρικό γεγονός του φεστιβάλ αποτέλεσε η εκδήλωση με τίτλο «Η καπιταλιστική κρίση και η απάντηση της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος». Μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα και ενδιαφέρουσα κουβέντα, τροφοδοτούμενη από όσα ζει η θιγόμενη κοινωνική πλειοψηφία όλο το τελευταίο διάστημα. Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία και αναλύσεις γύρω από το ζήτημα του χρέους, τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και ριζοσπαστικές προτάσεις για τη διέξοδο από την κρίση. Ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Πατέλης συνέβαλε στις θεωρητικές επεξεργασίες που αφορούν στην περίοδο της κρίσης και τις δυνατότητες που αναβλύζουν για την προώθηση του κομμουνιστικού προτάγματος αυτή την περίοδο. Η Σοφία Τσάδαρη, από τη νΚΑ μίλησε για τα ειδικά χαρακτηριστικά της αντεργατικής λαίλαπας στη νεολαία και την πολιτική πρόταση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το πώς πρέπει να απαντηθεί αυτή. Τέλος ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και μέλος της αποστολής «Ένα καράβι για τη Γάζα», μετέφερε –τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και μετά από αυτή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του φεστιβάλ– όλες τις λεπτομέρειες της βάρβαρης επίθεσης του ισραηλινού στρατού και της δράσης των αγωνιζόμενων. Το πολιτιστικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλάμβανε συναυλίες των Γκρόβερ, Boikot (από Ισπανία), Last Drive και μαθητικών συγκροτημάτων. Η συνάντηση ενός από τα ιστορικότερα πανκ συγκροτήματα στην Ελλάδα με ένα από τα πιο γνωστά και πολιτικοποιημένα σκα - πανκ γκρουπ της Ισπανίας και ενός από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά συγκροτήματα της γκάραζ μουσικής δημιούργησε μία ανεπανάληπτη συναυλιακή εμπειρία για την πόλη της Θεσσαλονίκης που κράτησε εν θερμώ χιλιάδες θεατές μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Η δεύτερη μέρα των Αναιρέσεων άνοιξε με την εκδήλωση με τίτλο «Tο συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, η εμπειρία των αγώνων μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ανάγκη για ένα νέο εργατικό κίνημα». Οι ομιλητές προέρχονταν από διάφορους εργασιακούς χώρους (Στέφανος Μάλαμας, μέλος ΔΣ Πανελλαδικού Σωματείου WIND, Nίκος Καβαδάς, πρόεδρος Σωματείου Eργαζομένων Iδιωτικής Yγείας Πειραιά, Ντίνος Παντελίδης, εκπρόσωπος των παρεμβάσεων - ΔΣ ΔΟΕ, Παναγιώτης Μαυροειδής, μέλος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών - ΠΕ ΝΑΡ, Σουνάπογλου Θωμάς, ΚΣ νΚΑ - μέλος ΣΜΤ Μακεδονίας) μετέφεραν την εμπειρία από τους αγώνες και από τα βήματα που κάνει ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων πανελλαδικά, δίνοντας το βάρος στις προκλήσεις και τα ανοιχτά ζητήματα της επόμενης μέρας ενός τέτοιου εγχειρήματος στην κατεύθυνση ενός νέου μαχητικού και ανυπόταχτου εργατικού κινήματος. Στο πολιτιστικό μέρος ακολούθησε η θεατρική παράσταση Αχταρμίξ 3 – όλα εδώ πληρώνονται, ένα σατυρικό ολοκαύτωμα τις σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με εκκίνηση τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη κέντρισε το ενδιαφέρον εκατοντάδων θεατών, ενώ ο Γιάννης Χαρούλης με τα τραγούδια του κατάφερε να μας ταξιδέψει μέσα από μια συνάντηση του «ηλεκτρισμού» με το λαούτο και του παλιού με το καινούριο. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής με ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι της Φωτεινής Βελεσιώτου και της κομπανίας της.
Αναμφισβήτητα οι φετινές Αναιρέσεις αποτέλεσαν κόμβο για την ανάπτυξη της παρέμβασης του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση στη Θεσσαλονίκη και την ανάδειξη της διαφορετικής πολιτικής, κινηματικής και πολιτιστικής πρότασης της ανεξάρτητης, επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής Aριστεράς, στο έδαφος της κρίσης και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία από κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ- κεφάλαιο. Η επιτυχία με την οποία σηματοδοτήθηκαν αποτελεί συνέχεια των πολύ σημαντικών βημάτων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη όσον αφορά στην ενίσχυση της δυναμικής του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη της παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η φυσιογνωμία που κατέκτησαν, ενός μεγάλου, συλλογικού, πολιτικού και πολιτιστικού εργαστηρίου του κόσμου της επαναστατικής Αριστεράς και πρωτοπόρων τμημάτων των αγωνιζόμενων αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση με πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τέτοιων προσπαθειών.



Γιάννενα: Eκδήλωση για τα 20χρονα του NAP και συναυλίες

Το δρόμο της μεγάλης επιτυχίας ακολούθησε και το Φεστιβάλ των Αναιρέσεων 2010 στα Γιάννενα, που έγινε στο θεατράκι (Σκάλα). Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν τη μεν πρώτη μέρα την οικονομική κρίση και την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ, με εισηγητή τον Δ. Γράψα εκ μέρους του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και τη δεύτερη μέρα την παιδεία και το νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει το υπουργείο Παιδείας. Και οι δύο συζητήσεις ήταν ζωντανές, με αρκετά διευρυμένο ακροατήριο, αρκετές παρεμβάσεις και την ανάπτυξη μιας σειράς προβληματισμών για τις μάχες του προηγούμενου αλλά κυρίως του επόμενου διαστήματος. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της Ντ. Ρέππα, μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ, η οποία μετέφερε τον τόνο που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα στις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος και παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων το επόμενο διάστημα. Σημαντική στιγμή στις εκδηλώσεις αποτέλεσε ο χαιρετισμός από τον Μ. Ρίζο για τα 20 χρόνια του ΝΑΡ, παραθέτοντας τόσο τα ιστορικά γεγονότα για την ίδρυση του ΝΑΡ και τα χρόνια που ακολούθησαν, όσο και τα αναβαθμισμένα καθήκοντα που υπάρχουν στην περίοδο της δομικής κρίσης του ολοκληρωτικού καπιταλισμού για την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ζωντανό και το πολιτιστικό μέρος των δυο ημερών με νεολαιίστικα συγκροτήματα και ρεμπέτικο γλέντι, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες νεολαίοι.
Κύρια χαρακτηριστικά των φετινών Αναιρέσεων στα Γιάννενα ήταν η έντονα αναβαθμισμένη πολιτική παρουσία της νΚΑ, η επικοινωνία με σημαντικό μέρος της νεολαίας της πόλης, αλλά και το πλήθος των ερωτημάτων και των ανησυχιών που εκφράστηκαν, όσον αφορά στις μάχες που έρχονται. Στο χώρο του φεστιβάλ λειτούργησαν βιβλιοπωλείο και τραπεζάκι με τα έντυπα του ΝΑΡ και της νΚΑ. Εκτιμάται ότι και τις δύο μέρες πέρασαν από το φεστιβάλ περίπου 1.500 άτομα. Όλοι ανανεώσαμε το ραντεβού για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, στις μάχες ενάντια σε όλα αυτά που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ και ΔΝΤ το προσεχές διάστημα.