Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διαδηλώνει η άλλη Γερμανία

«Δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας» είναι το βασικό σύνθημα ενός πλατιού συντονισμού δεκάδων οργανώσεων
της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αριστερών κομμάτων, εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών ενώσεων και άλλων φορέων στη Γερμανία. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του ελληνικού λαού και το κάλεσμα για κοινό πανευρωπαϊκό αγώνα των εργαζομένων αποτελούν βασικά στοιχεία της καμπάνιας.


Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βερολίνο





Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα μέσα στα μάτια. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλιώς οι πολίτες δεν θα μας έχουν πια εμπιστοσύνη. Το πακέτο εξοικονόμησης είναι η μοναδική λύση». Αυτά δήλωνε η Άγκελα Μέρκελ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων λιτότητας και στη Γερμανία. Μείωση των κοινωνικών παροχών, αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γερό ψαλίδισμα των επιδομάτων ανεργίας, είναι μερικές από τις προβλέψεις του πακέτου λιτότητας. Με λίγα λόγια τον πέτρινο δρόμο των περικοπών, που είχαν προαναγγείλει οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες, για την εξοικονόμηση των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, καλούνται να τον βαδίσουν οι εργαζόμενοι των ήδη παγωμένων μισθών, οι άνεργοι του ταμείου, και οι νέοι των επιδομάτων.
Στη σκιά των νέων μέτρων, 40.000 διαδηλωτών βγήκαν στο δρόμο το Σάββατο 12 Ιούνη σε Βερολίνο και Στουτγάρδη. Με κεντρικό σύνθημα «Κρίση σημαίνει καπιταλισμός» και «Από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις» συνδικάτα, εργατικές και φοιτητικές ενώσεις, οργανώσεις και κόμματα της γερμανικής Αριστεράς, του αντιφασιστικού κινήματος και μετανάστες έδωσαν την πρώτη δυνατή απάντηση μετά την εξαγγελία. Μέσα από διαφορετικά μπλοκ, συνθήματα και αποχρώσεις εκφράστηκε η καταγγελία των νέων μέτρων, ο αγώνας ανατροπής τους αλλά και η αντικαπιταλιστική πάλη και το όραμα για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας. Κεντρική θέση στις διαδηλώσεις και τα συνθήματα είχε η αλληλεγγύη στους έλληνες εργαζόμενους. «Είμαστε όλοι Έλληνες» φώναζαν οι διαδηλωτές μέσα από τα μεγάφωνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινό πανευρωπαϊκό συντονισμό ενάντια στην καπιταλιστική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.
Καρδιά των διαδηλώσεων ήταν η ενιαία πλατφόρμα συντονισμού πάνω από εκατό πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων της Γερμανίας, η οποία δημιουργήθηκε ήδη από την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα στο συντονισμό συμμετέχουν 60 οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, φοιτητικές ενώσεις, οργανώσεις του αντιφασιστικού κινήματος και της αυτονομίας, 27 εργατικές ενώσεις και συνδικάτα, 19 κόμματα της γερμανικής Αριστεράς και οι τοπικές τους οργανώσεις, ανάμεσά τους η Αριστερά (Linke), το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), το Μαρξιστικό - Λενινιστικό κόμμα (MLPD) κ.ά. Το μόρφωμα αυτό ξεκίνησε τη δράση του το 2009 με μια μεγάλη πανγερμανική καμπάνια με σύνθημα «Δε θα πληρώσουμε την κρίση σας», με κοινά υλικά, προκηρύξεις, αφίσες και εκδηλώσεις ενάντια στην κρίση, καταλήγοντας σε δύο μεγάλες διαδηλώσεις σε Βερολίνο και Στουτγάρδη και στην πορεία της Πρωτομαγιάς, συμμετέχοντας επίσης και στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη Μπολόνια. Η εμπλοκή στο εγχείρημα όλου σχεδόν του φάσματος των πολιτικο-κοινωνικών φορέων από τη μία και η αδυναμία διάκρισης των διαφορετικών επιπέδων οργάνωσης από την άλλη, περιόρισαν ως ένα βαθμό το λόγο της πλατφόρμας σε ένα μίνιμουμ πολιτικό επίπεδο συμφωνίας, αλλά η πορεία του από την περσινή μέχρι τη φετινή χρονιά δείχνει πως μετατοπίζεται θετικά σε πολιτικό και σε αριθμητικό επίπεδο. Σταδιακά υιοθετεί έναν σαφώς πιο αντικαπιταλιστικό λόγο παίζοντας παράλληλα και ρόλο αντιπληροφόρησης στο βομβαρδισμό των γερμανικών ΜΜΕ για την ανάγκη σε όλη την Ευρώπη «να σφίξουμε το ζωνάρι» και να μη ζούμε «πάνω από τις δυνατότητές μας».
Ήδη από τις αρχές της νέας χρονιάς κεντρική αιχμή της παρέμβασης και των διαδηλώσεων είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα, δίνοντας στον αγώνα και χαρακτηριστικά κινήματος αλληλεγγύης. Αυτή η κίνηση οδήγησε στην κινητοποίηση των ελλήνων μεταναστών άλλα και των νέων που ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Γερμανία. Στην πόλη του Βερολίνου, με τη συμβολή των συντρόφων του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου, δημιουργήθηκε ένας παράλληλος κύκλος αλληλεγγύης που συσπείρωσε έλληνες, τούρκους, αφγανούς, κούρδους μετανάστες αλλά και γερμανούς αγωνιστές με στόχο την πιο εξειδικευμένη επεξεργασία του κινήματος αλληλεγγύης και της οργάνωσης των μεταναστών της Γερμανίας σε κοινό αγώνα με τους γερμανούς εργαζόμενους. Το σχήμα αυτό, παρά τις αρκετές δυσκολίες και αδυναμίες, κατάφερε να συγκροτήσει ένα αυτόνομο μπλοκ στη διαδήλωση του Σαββάτου, δίνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα ενάντια στο κοινό χτύπημα που δέχονται τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.
Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου έδειξαν πως η δυνατότητα ανάπτυξης ενός μαχητικού κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική κρίση είναι υπαρκτή. Η μάσκα της κυβέρνησης της Μέρκελ μετά και τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία δεν άργησε να πέσει και μαζί της η κορόνες της «ισχυρής Γερμανίας». Ο παλμός, η μαζικότητα και η ριζοσπαστική στροφή των διαδηλώσεων αποτύπωσαν την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα παρά τη σχεδιασμένη προσπάθεια της αστυνομίας να τρομοκρατήσει του διαδηλωτές. Στο Βερολίνο η προκλητική στάση των δυνάμεων καταστολής, επιστρατεύοντας δυνάμεις που υπάγονται στην αστυνομία αλλά και στο στρατό, κρατώντας σκυλιά και κάμερες στα χέρια και κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου - λάμψης, επιχείρησαν να διαλύσουν την πορεία, και οδήγησαν σε συγκρούσεις στο δρόμο και σε συλλήψεις ακόμα και μετά το τέλος της πορείας.
Η επόμενη μέρα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, γεμίζει τους αγωνιστές με δύναμη αλλά και καθήκοντα. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί συντονιστικά πολιτικού απολογισμού και σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα. Η επόμενη διαδήλωση έχει ήδη προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, ενώ νέος στόχος είναι ο κοινός πανευρωπαϊκός βηματισμός και η έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη. Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου συμμετέχει ενεργά σ' όλες τις διαδικασίες συντονισμού, μεταφέροντας την ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και συμβάλλοντας στον αγώνα της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής γερμανικής Αριστεράς και στην κλιμάκωση του εργατικού κινήματος ενάντια στην κρίση.