Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Ξένιος Ζευς ιδιωτικοποιείται


Σε μια ιδιωτική εταιρεία, την Κάπιτα, ανέθεσε η κυβέρνηση του Κάμερον, τον εντοπισμό των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, όπως μάθαμε αυτή την εβδομάδα. Η μεταναστευτική πολιτική περνά στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η Κάπιτα, που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό, θα πληρώνεται με το κεφάλι και «κατόπιν αποτελέσματος». Υποθέτω ότι και οι μεμονωμένοι κυνηγοί κεφαλών, τους οποίους θα προσλάβει η Κάπιτα, θα έχουν ισχυρό οικονομικό κίνητρο να ξετρυπώσουν τους παράνομους μετανάστες, όπου κι αν αυτοί δουλεύουν ή κρύβονται: σε αποθήκες, σε καταστήματα, σε τζαμιά, σε κατοικίες, σε ρούγες και πλατείες. 




Ας φανταστούμε τον ακόλουθο διάλογο:

– «Τι δουλειά κάνεις τώρα, παιδάκι μου;»

– «Ξεβρωμίζω τον τόπο, μαμά. Ξετρυπώνω Τούρκους, Πακιστανούς, Ινδές», θα απαντά με καμάρι το παιδί.

– «Ωραίο επάγγελμα διάλεξες, γιόκα μου».


της Μαριάννας Τζιαντζή


Και όταν μας τελειώσουν οι ξένοι, μπορεί το παιδί να συνεχίσει να ξετρυπώνει μπεκρήδες, ομοφυλόφιλους, χουλιγκάνους, ταραχοποιούς, υπόπτους φονταμενταλιστικών φρονημάτων κ.λπ. Το «λιγότερο κράτος» απαιτεί λιγότερους εκπαιδευμένους αστυνομικούς, λιγότερους δημόσιους υπάλληλους (που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά περισσότερους πρόθυμους ιδιώτες, ανεξάρτητους κυνηγούς επικηρυγμένων.

Σε 174.000 υπολογίζονται οι μη νόμιμοι μετανάστες στη Βρετανία. Μια που η συνολική αμοιβή της Κάπιτα για τον εντοπισμό περίπου 150.000 «παρανόμων» θα είναι 40 εκατ. λίρες Αγγλίας, συμπεραίνουμε ότι η επικήρυξη για κάθε κεφάλι φτάνει τα 330-350 ευρώ. Κάποιο ποσοστό αυτού του ποσού θα πηγαίνει στον κυνηγό, ο οποίος ίσως θα δίνει και ένα μικρό μερίδιο στον πληροφοριοδότη του.

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή παροτρύνει τους πολίτες να κάνουν δωρεάν τη δουλειά των κυνηγόσκυλων της Κάπιτα, δηλ. να καταδίδουν εργοδότες που έχουν προσλάβει αλλοδαπούς. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει στην τρόικα ένα νέο ισοδύναμο: Αντί να πληρώνει αστυνομικούς για τον «Ξένιο Δία», να δίνει 10-15 ευρώ σε κάθε Έλληνα που καταδίδει κάποιον λαθρομετανάστη.

Πριν από χρόνια, σε κάποια κέντρα νεοσυλλέκτων, η διοίκηση επικήρυττε τα αδέσποτα σκυλιά που τριγυρνούσαν στο αχανές στρατόπεδο: Όποιος φαντάρος παρουσίαζε το κουφάρι ενός σκοτωμένου σκυλιού, έπαιρνε ένα μικρό χαρτζιλίκι. Και σήμερα τα άγρια ήθη του Φαρ Ουέστ αναβιώνουν στην πολιτισμένη Δύση, έστω και χωρίς τη διευκρίνιση «Dead or Alive».