Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ποδόσφαιρο: Γελοιότητα επί… δικαίων και αδίκων



Ο θαυμαστός κόσμος του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν θα πάψει ποτέ να προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη φορά η νέα πράξη στην ιλαροτραγωδία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα «αποκατάσταση των αδικιών» σε βάρος των ΠΑΕ Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα. Μέσα σε μια νύχτα οι τρεις αυτές ΠΑΕ βρέθηκαν να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής όπως κατ’ αντίστροφο τρόπο με συνοπτικές διαδικασίες είχαν βρεθεί πέρυσι να υποβιβάζονται επίσης μέσα σε μια νύχτα από τη Σούπερ Λίγκα στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κανείς πότε οι αποφάσεις ήταν σωστές. Πέρυσι ή φέτος; Η αδικία, αν υπήρξε, αποκαθίσταται με άλλη εξόφθαλμη αδικία, η οποία παραβιάζει τόσο την αρχή της νομιμότητας όσο και της ισονομίας;

του Μάκη Γεωργιάδη




Αν κάποιος δεν θυμάται καλά τα επεισόδια του σίριαλ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ΠΑΕ Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου υποβιβάστηκαν για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Σκάνδαλο για το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ακόμη και από το βήμα της Βουλής κομπορρημονούσε και κερδοσκοπούσε πολιτικά κάνοντας λόγο για εξάρθρωση των κυκλωμάτων και πάταξη της ανομίας. Η ΠΑΕ Ηρακλής υποβιβαζόταν για πλαστή φορολογική ενημερότητα στη Β΄ Εθνική και αργότερα στο περιφερειακό επειδή προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια. Μια σειρά ομάδων όπως ο Ιωνικός, ο Εθνικός ή η Αναγέννηση Καρδίτσας υποβιβάζονταν για ελαφρότερα παραπτώματα αλλά στην παρούσα φάση καμία άρση των αδικιών δεν προβλέπεται... Τι συμβαίνει τελικά; Είναι μάλλον περιττό να προσπαθεί κανείς να δώσει λογική εξήγηση. Η γελοιοποίηση και αυτογελοιοποίηση των παραγόντων και της ίδιας της πολιτείας είναι ολοφάνερη.

Στην πραγματικότητα, εάν επρόκειτο για αποκατάσταση μιας αδικίας, η λογική λέει ότι οι ΠΑΕ θα έπρεπε να επανέλθουν στην κατηγορία στην οποία αγωνίζονταν πριν τελεστεί η αδικία. Δηλαδή στη Σούπερ Λίγκα, καθώς καμία δεν είχε υποβιβαστεί με αγωνιστικά κριτήρια. Στο διάστημα αυτό του υποβιβασμού όλως τυχαίως άρθηκαν και οι οικονομικές συνέπειες των συλλόγων καθώς μετατράπηκαν σε ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία μάλιστα ευνοούνται πλέον έναντι των υπολοίπων που μετέχουν στη Β΄ Εθνική. Μάλιστα, η απόφαση για επανατοποθέτηση των τριών ΠΑΕ στη Β΄ Εθνική έχει τη στήριξη τόσο της ΕΠΟ όσο και της πολιτείας, έστω κι αν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που υποβίβαζε τις ομάδες! Έτσι, μέσα σε μια νύχτα η ΕΠΟ πρότεινε αποκατάσταση της «αδικίας» και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φούτμπολ Λίγκ 1 (Β΄ Εθνικής) θεώρησε αυθαίρετα ως απόφαση και αποφάσισε την αλλαγή της προκήρυξης του πρωταθλήματος και τη διεξαγωγή του με 21 και όχι με 18 ομάδες όπως ήταν αρχικά! Η κλήρωση δε αυτού του πρωταθλήματος έχει ήδη λόγω των διενέξεων αναβληθεί τρεις φορές με τελευταία την 21 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα ...απόπειρα κλήρωσης έχει οριστεί για αύριο 24 Σεπτεμβρίου μετά από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λίγκας με τον υφυπουργό Αθλητισμού και φυσικά την απάντηση της Σούπερ Λίγκας στην αναμενόμενη αναδιάρθρωση των κατηγοριών η οποία προβλέπει 18 ομάδες για την Α΄ Εθνική από τη νέα περίοδο με άνοδο τεσσάρων ομάδων από τη Φούτμπολ Λίγκ και υποβιβασμό δύο ομάδων.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το ζήτημα είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων...