Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εργαζόμενοι ΟΤΑ: Ρεύμα υπέρ σύγκρουσης διαρκείας


Σε πανελλαδική κατάληψη των δημαρχείων προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από απόφαση της ομοσπονδίας τους, ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων τους μέσω της εφεδρείας και στη διάλυση των ΟΤΑ, με την ασφυκτική περιστολή των κονδυλίων που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη, μισθολογικών, λειτουργικών και κοινωνικών δαπανών των δήμων.



Σε κλοιό εργαζομένων βρέθηκαν πολλά δημαρχεία σε όλη τη χώρα. Από την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Πύργο και το Ναύπλιο, μέχρι τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τα Χανιά, εργαζόμενοι κατέλαβαν τους χώρους και πραγματοποίησαν συνελεύσεις.
Όπως δήλωσε στο Πριν, ο Νίκος Αδαμόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν με οργή και αγωνιστική διάθεση τη νέα εφόρμηση της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ σε όσα εργατικά δικαιώματα τους έχουν απομείνει. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συνελεύσεις με μαζική συμμετοχή και το βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι η διάθεση για ανυποχώρητο και μαχητικό αγώνα που θα φτάσει μέχρι τη νίκη εμπνέει ευρύτερα τμήματα εργαζομένων.

Πολλές συνελεύσεις αποφάσισαν ότι με το που θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, θα πρέπει να γίνει «μπλακ άουτ», με μαζικές καταλήψεις κτιρίων, γενική απεργία, διαδηλώσεις.
Ο κόσμος έχει ζυγίσει την μέχρι τώρα αγωνιστική εμπειρία του και αντιλαμβάνεται ότι μόνο μέσα από ένα «σκληρό» καθολικό και πανεργατικό απεργιακό αγώνα διαρκείας μπορεί να ανατραπεί αυτή η λαίλαπα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι καταλήψεις δημαρχείων συνεχίστηκαν και μετά την Τετάρτη, έως και σήμερα Κυριακή, όπως για παράδειγμα σε Νέο Ηράκλειο, Ρέντη και Υμηττό. Η επόμενη απάντηση των εργαζόμενων του κλάδου είναι την Τετάρτη, στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία, όπου η συμμετοχή τους αναμένεται να είναι καθολική.