Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αέρας στα πανιά σας

Καράβι για τη Γάζα 

Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντες σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Η επιτυχημένη αυτή αποστολή του Free Gaza Movement ενέπνευσε και άλλα εγχειρήματα, που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας από τη στεριά, όπως πρόσφατα το Viva Palestina.
 Μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, όμως, αυτές οι αποστολές του Free Gaza Movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ. Δρώντας σαν πειρατές της Μεσογείου, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, το κράτος του Ισραήλ διεμβόλισε το «Dignity», τον Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009 και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.



ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ*




Συνεπικουρώντας την πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν και κατέστειλαν την προσπάθεια 1.400 αγωνιστών του Gaza Freedom March να εισέλθουν στη Γάζα και να διαδηλώσουν μαζί με τους παλαιστίνιους αδερφούς τους, τον Δεκέμβριο του 2009.
Από την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, όταν οι ισραηλινές ειδικές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από τις ακτές του Ισραήλ) στον πολυεθνικό στολίσκο «Freedom Flotilla», σκοτώνοντας 9 συνανθρώπους μας, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους, οδηγώντας στη συνέχεια το σύνολο των συλληφθέντων σε ισραηλινές φυλακές, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.

Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν τρομοκρατούμαστε. Ήδη ετοιμάζεται για ακόμα μια φορά μια διεθνής αποστολή (Freedom Flotilla 2) που ως σκοπό θα έχει το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας από τη θάλασσα. Ένας στολίσκος που αποτελείται από περισσότερα πλοία (πάνω από 10), περισσότερους ανθρώπους, μεταφέροντας την ελπίδα και την αλληλεγγύη. Ήδη έχουν ετοιμαστεί πλοία από πολλές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, ΗΠΑ, Καναδάς, Σουηδία, Ολλανδία, Ελλάδα και άλλες ακόμα, ενώ το σύνολο των ανθρώπων θα προέρχεται από τουλάχιστον 50 χώρες. Η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου ελπίζουμε να μας βρει στη Μεσόγειο, πλέοντας για άλλη μια φορά για το λιμάνι της Γάζας, παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να ανακόψει εν τη γενέσει του αυτήν την προσπάθεια...

Επειδή ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του συνεχίζεται. Επειδή η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη, μολονότι το Ισραήλ διακηρύσσει ότι δεν την έχει πλέον υπό κατοχή. Επειδή ως κάτοικοι της Μεσογείου έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς της. Επειδή ο ελληνικός και ο παλαιστινιακός λαός συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς αδελφοσύνης, φιλίας και συνεργασίας. Επειδή εναντιωνόμαστε σε κάθε ξένη επέμβαση και κατοχή όπου γης. Επειδή η αλληλεγγύη των λαών δεν περιορίζεται από σύνορα και δεν υπακούει σε ηγεμονικές προσταγές. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπάμε στη Γάζα, μεταφέροντας στον αδελφό παλαιστινιακό λαό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.

* Ο Ηλίας Λάμπρου είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα