Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πανεπιστημιακοί στηρίζουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Κείμενο υπογραφών

Εικοσιτρείς πανεπιστημιακοί υπογράφουν κείμενο υποστήριξης των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο κείμενό τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει συνθήκες πραγματικού κοινωνικού πολέμου που ήδη μετρά τα πρώτα του θύματα: H ανεργία έχει ξεπεράσει το 1.000.000, η UNICEF μιλά για 440.000 παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αυξάνονται οι αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν αντέχουν πλέον τον ευτελισμό της ζωής τους. Οι γονείς των φοιτητών μας παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, όταν δεν είναι απολυμένοι...


Σε αυτό τον πόλεμο, η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο. Πλάι στη μόνιμη υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήρθε το PSI και το «κούρεμα», διακυβεύοντας την ίδια τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και ανοίγοντας το δρόμο για τη γενικευμένη επιβολή διδάκτρων ή/και το κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών. Ο νόμος πλαίσιο 4009/2011 που από κοινού ψήφισαν οι δυνάμεις της κοινωνικής μειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ακολουθεί τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και επιδιώκει: Tην κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, τη γενίκευση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης.
Ευτυχώς, όμως, φάνηκε την τελευταία διετία ότι μέσα στην κοινωνία υπάρχουν αποθέματα αντίστασης. Από τις μεγάλες απεργίες μέχρι τις «πλατείες» και τις φοιτητικές καταλήψεις ζήσαμε και ζούμε μία πρωτότυπη, παλλαϊκή αντίσταση. Μέρος της ήταν και η επιτυχημένη αντίσταση στην απόπειρα εφαρμογής του νέου νόμου 4009/2011 με τη ματαίωση των εκλογών για τα Συμβούλια των ιδρυμάτων.
Σε ένα τέτοιο τοπίο γίνονται ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν από τις εκλογές να βγει «κυβερνητική λύση» που θα εφαρμόσει τις πολιτικές της κοινωνικής ερήμωσης - διάλυσης και ταπείνωσης. Εμείς λέμε ότι μπορεί και από τις κάλπες να βγει μήνυμα ανυπακοής, αντίστασης και ανατροπής.
Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να βγει ενισχυμένη εκείνη η Αριστερά που θα στηρίξει τους αγώνες και την εργατική λαϊκή αυτοοργάνωση, θα συμβάλει στο αναγκαίο σήμερα Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής, θα προβάλλει τους προγραμματικούς στόχους που ορίζουν τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και ανοίγουν το δρόμο για μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική: Ανατροπή του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας επί του λαού, ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ, για την πραγματική δημοκρατία. Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ και ταυτόχρονα εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Αναδιανομή του πλούτου και αξιοποίηση των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων σε ρήξη με τη λογική της αγοράς και του κέρδους.
Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι στις εκλογές πρέπει να είναι ενισχυμένη η αντικαπιταλιστική Αριστερά και ενισχυμένη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να ξαναγίνει η Αριστερά συνώνυμη με τη αντίσταση, την αλληλεγγύη, την ανατροπή.

Ανδρουλάκης Γιώργος - Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεροτζιάφας Γρηγόρης - Paris VI, Γεωργίου Χρίστος - Πανεπιστήμιο Πατρών, Γραμμένος Φάνης - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ζορμπαλά Τίνα - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ηλιόπουλος Δημήτρης - Πανεπιστήμιο Πατρών, Καλιαμπάκος Δημήτρης - ΕΜΠ, Κάργας Γιώργος - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Κατσιαμπούρα Γιάννα - ΕΙΕ/ΕΚΠΑ, Μαΐστρος Γιάννης - ΕΜΠ, Μανιάτης Γιώργος - ΕΚΠΑ, Μαρκέτος Σπύρος - ΑΠΘ, Μιχαλακόπουλος Θεόδωρος - ΕΜΠ, Μπιτσάκης Ευτύχης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μπόκαρης Θέμης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Νικολαΐδης Θύμιος - ΕΙΕ/ΕΚΠΑ, Οικονομάκης Γιώργος - Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρούσης Γιώργος - Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σακελλαρόπουλος Σπύρος - Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάμαρης Νίκος - Πανεπιστήμιο Πατρών, Σκορδούλης Κώστας - ΕΚΠΑ, Σωτήρης Παναγιώτης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χρύσης Αλέξανδρος - Πάντειο Πανεπιστήμιο.