Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Νέα Δημοκρατία: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις του μνημονίου»

Δημαγωγία Α. Σαμαρά, με υποστήριξη των αντεργατικών αλλαγών


Εχει ξεθωριάσει η περίφημη «αντιμνημονιακή στρατηγική» της Νέας Δημοκρατίας. Ο Α. Σαμαράς φουσκώνει επικοινωνιακά τη ρηχή αντικυβερνητική και «αντιμνημονιακή» δημαγωγία την ίδια στιγμή που υποστηρίζει την αναγκαιότητα των ουσιαστικών μέτρων του και δεσμεύεται ότι «η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ» θα εφαρμόσει τις επιταγές της τρόικας. 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ




Σε ένα πράγμα ήταν απολύτως ξεκάθαρος ο Α. Σαμαράς, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Γ. Πρετεντέρη. Ότι θα τηρήσει και θα σεβαστεί όλες τις απαράδεκτες συμφωνίες και υπογραφές του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως: «Όσα έχουν υπογραφεί ότι χρωστάμε στους ξένους ισχύουν 100%»! Δεν τολμάει καν να ψελλίσει κουβέντα περί επαναδιαπραγμάτευσης για «ένα άλλο μνημόνιο», ούτε να αγγίξει φυσικά το θέμα του υπέρογκου εξωτερικού χρέους. Απλά δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει αυτούσια τη συνταγή του σημερινού υπεραντιδραστικού μνημονίου, απλά προσθέτοντας στη ακραία νεοφιλελεύθερη σούπα και το δικό του «μείγμα πολιτικής». Αυτό σημαίνει την προώθηση των πιο σταθερών και στρατηγικών ανατροπών σε βάρος του κόσμου της εργασίας και την παράλληλη προώθηση της «ατζέντας της Δεξιάς»: Aστυνομοκρατία, όργιο καταστολής, ιδεολογική, δικαστική και πολιτική εκστρατεία ενάντια στις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις μαχητικές μορφές πάλης (πορείες, απεργίες, καταλήψεις, άσυλο).
Και όλα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», που μεταφράζεται στη γλώσσα της ΝΔ σε δημοσιονομική «εξυγίανση» και ενίσχυση των επιχειρήσεων (φορολογικές ελαφρύνσεις), κυρίως του τραπεζικού και βιομηχανικού λόμπι που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση.
Ο Αντώνης Σαμαράς προβάροντας «πρωθυπουργικό κοστούμι» και έχοντας «υπεύθυνη στάση», παρά την παράλληλη με το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπική κατρακύλα και της ΝΔ, επιχειρεί ταυτόχρονα να διασκεδάσει τις ανησυχίες του πολύ δεξιού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας το τρίπτυχο (της υποταγής): «ευθύνη, συνέπεια, συνέχεια»! Επανέλαβε, απευθυνόμενος περισσότερο στην αστική τάξη και λιγότερο στον ελληνικό λαό, ότι έχει υπερψηφίσει τις περισσότερες στρατηγικές αναδιαρθρώσεις του μνημονίου, τους 30 από τους 60 νόμους που έχει περάσει μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ, ενώ το «ανεύθυνο ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει μόνο 7 νόμους του Καραμανλή». Όχι μόνο δεν έκρυψε, αλλά αντιθέτως προέβαλε τη στήριξη που πρόσφερε σε μέτρα-τομές που απαίτησε η ΕΕ, όπως το φαστ τρακ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, το ξεπούλημα του ΟΣΕ, τη «συγχώνευση - κατάργηση φορέων του Δημοσίου».
Η γραμμή Σαμαρά συνοψίζεται στο «δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, αλλά τουλάχιστον θα δώσω εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις». Παράλληλα, ο αρχηγός της παραδοσιακής Δεξιάς για πρώτη φορά δεν απέκλεισε, στη συνέντευξή του, ακόμα και το «ακραίο» μελλοντικό σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης στην περίπτωση αποτυχίας των υπόλοιπων σχεδίων: «Θα έκανα τα πάντα για τη χώρα μου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση. Ακόμα δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να υπερασπίζεται διαρκώς την κυβέρνηση Καραμανλή και την –καταδικασμένη από τον ελληνικό λαό– πολιτική του.
Έλα όμως που ο Κώστας Καραμανλής έσπασε επιτέλους τη σιωπή του, μετά από ένα χρόνο και κάτι μήνες για να χαρακτηρίσει και αυτός μετά το Σγουρό, την Μπακογιάννη και τον Καρατζαφέρη «αναγκαίο κακό» το μνημόνιο! Σύμφωνα με διαρροές, ο Κ. Καραμανλής φέρεται στη συζήτηση που είχε με μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου να υποστήριξε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή (για την κυβέρνηση Παπανδρέου) από το να «προσφύγει στο ΔΝΤ ή σε άλλο μηχανισμό στήριξης»! Βεβαίως, «κύκλοι» του πρώην πρωθυπουργού διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο, αλλά η ζημιά για τη ΝΔ είχε γίνει και προκλήθηκε βεβαίως νέα αναταραχή. Η μόνη κριτική του Κ. Καραμανλή προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις αρχικές διαρροές, εξαντλήθηκε στο ότι έχασε χρόνο και στο ότι χειρίστηκε άκομψα το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε πολιτικά τον ελληνικό λαό, την ίδια ώρα που και η ίδια κάνει ακριβώς το ίδιο. Ο Α. Σαμαράς υποκριτικά τονίζει ότι «όποιος ψήφισε το μνημόνιο θα το κουβαλάει μαζί του μέχρι το τέλος», όταν αυτός –αν και κρατάει αποστάσεις από το «γράμμα» του μνημονίου– υπογράφει πλήρως το «πνεύμα» του. Είναι απαραίτητο ο λαός ταυτόχρονα με το ΠΑΣΟΚ να καταδικάσει και την –όχι και τόσο– κρυφή μνημονιακή, ρατσιστική και αντιδραστική ατζέντα της ΝΔ και την εκστρατεία του Σαμαρά που έχει σαν στόχο τη βαθύτερη και πιο σταθερή ενσωμάτωση των εργαζομένων στα σχέδια του κεφαλαίου και της τρόικας.

0 Τοποθετησεις: