Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο Οκτώβρης του μέλλοντός μας


Ήταν 7 του Νοέμβρη. Σαν σήμερα, το 1917, ξεκινούσε η Οκτωβριανή Eπανάσταση. Με το παλιό ημερολόγιο ήταν Οκτώβρης, όταν τα σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών της Πετρούπολης, εμπνεόμενα από την επαναστατική πολιτική των μπολσεβίκων και του Λένιν, αποφάσιζαν να κινητοποιηθούν για την κατάληψη της εξουσίας. Το μεγάλο άλμα στον ουρανό είχε ξεκινήσει. Κι ακόμα κι αν η πορεία προς τον κομμουνισμό ανακόπηκε, έμεινε μετέωρη και τελικά το εκμεταλλευτικό καθεστώς που προέκυψε από την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία κατέρρευσε, η σημασία αυτού του γιγαντιαίου οκτωβριανού βήματος της ταξικής πάλης σημαδεύει το μέλλον. 






Γιατί ο Οκτώβρης, για μας, δεν είναι παρελθόν, παρελάσεις, νοσταλγία και ευκαιρία αυτοεπιβεβαίωσης του κόμματος ή της «ελέω θεού» πρωτοπορίας. Ο Οκτώβρης είναι εντός του μέλλοντός μας.
Ποτέ δεν ήταν πιο αναγκαίο να ανοίξει ξανά η συζήτηση για την επαναστατική δυνατότητα και τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική, απ’ ό,τι σήμερα. Σήμερα, που ο καπιταλισμός –και στην Ελλάδα και διεθνώς– δοκιμάζεται από μια ιστορικής σημασίας κρίση, που αναδεικνύει τον αντιδραστικό και ξεπερασμένο του χαρακτήρα. Ένα κοινωνικό σύστημα «ζόμπι», που τρέφεται με ζωντανή εργασία, αλέθοντας ζωές και όνειρα εργαζομένων. Και που προσπαθεί και πάλι να φορτώσει τα βάρη της κρίσης του στην εργατική τάξη και στα υπό εκμετάλλευση στρώματα.
Απέναντι σε όλα αυτά, η αναγκαιότητα αλλά και η δυνατότητα της «επανίδρυσης» του κομμουνισμού, της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης στον 21ο αιώνα έρχεται στο προσκήνιο. Για να ανοίξει ξανά η συζήτηση και η πάλη για την αναγκαία αντικαπιταλιστική επανάσταση, για την εργατική εξουσία - δημοκρατία και για τη διεθνιστική κομμουνιστική απελευθέρωση. Χωρίς αυτή την πυξίδα, η Αριστερά μετατρέπεται σε δύναμη διαμαρτυρίας, σε αμήχανο καταγραφέα αντιδράσεων χωρίς προοπτική και ελπίδα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθεί αποφασιστικά η αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά, που δεν μένει κολλημένη στον «υπαρκτό καπιταλισμό», ούτε στον ανύπαρκτο σοσιαλισμό. Για τους Οκτώβρηδες του μέλλοντος, τις επαναστάσεις της νέας εποχής.

0 Τοποθετησεις: