Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πολίτες κατά πολιτικών


Στην Αγγλία, φοιτητές οργισμένοι για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα ΑΕΙ, όρμησαν με πέτρες, μπογιές και λοστούς εναντίον της λιμουζίνας που προκλητικά περνούσε μέσα από τις γραμμές των διαδηλωτών για να μεταφέρει τον πρίγκιπα Κάρολο και τη δούκισα Καμίλα στο θέατρο.

Στην Ιταλία, χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο την ώρα που συζητιόταν η πρόταση μομφής εναντίον του «μαφιόζου» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έσπασαν και έκαψαν αυτοκίνητα και βιτρίνες, πέταξαν μολότοφ σε κυβερνητικά κτίρια και τράπεζες μόλις έμαθαν ότι ο Μπερλουσκόνι επιβίωσε πολιτικά έχοντας εξαγοράσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του μεταλλαγμένου νεοφασίστα Φίνι και δύο ακόμη του «αδιάφθορου» Ντι Πιέτρο.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα έστρωσαν στο κυνήγι και κάποιοι αψίκοροι σφαλιάρωσαν τον τέως υπουργό της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προσπάθησε επιδεικτικά και περιφρονητικά να διασχίσει τη διαδήλωση, την ίδια ώρα που η ΝΔ είχε ψηφίσει την προηγούμενη μέρα υπέρ των περικοπών των μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Είναι προφανές ότι το ρήγμα στις σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κατεστημένου μετατρέπεται ταχύτατα σε άβυσσο. Η βαθύτατη περιφρόνηση που δείχνουν οι πολιτικοί προς τη θέληση του λαού, η υπεροψία τους ότι τώρα πλέον μπορούν ατιμώρητα να λεηλατούν τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων, να τους αφαιρούν κάθε κοινωνική κατάκτηση στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας συνοδεύεται από την εμφάνιση μιας ιδιόμορφης βίας της εξουσίας, βαθύτατα αντιδημοκρατικής.

Οι αστοί πολιτικοί αδιαφορούν προκλητικά πλέον για κάθε ειρηνική, δημοκρατική έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας - πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες. Αρχίζουν έτσι να εισπράττουν τις συνέπειες.

0 Τοποθετησεις: