Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ελληνική εμπλοκή στη Λιβύη

Ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τέσσερις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, οι αεροπορικές βάσεις της δυτικής Πελοποννήσου (Ανδραβίδα, Άραξος), του Ακτίου στην Ήπειρο και της Κρήτης (Σούδα), οι οποίες είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή, θα αποτελέσουν τη βάση των νατοϊκών δυνάμεων σε περίπτωση επιβολής ζώνης αποκλεισμού στη Λιβύη, μαζί με άλλα πέντε αεροδρόμια της Ιταλίας και τρία της Ισπανίας. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ η μεταφορά αεροπορικών δυνάμεων από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες ώρες θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, η επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης συνεπάγεται συντριπτικούς βομβαρδισμούς επιλεγμένων στρατιωτικών στόχων και κυρίως της αεράμυνας του λιβυκού στρατού (αντιαεροπορικά, θέσεις πυραυλικής άμυνας, σταθμούς ραντάρ κ.λπ.) με τη συμμετοχή ανδρών των ειδικών δυνάμεων και πληθώρα από σμήνη πολεμικών αεροσκαφών. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει για πρώτη φορά σε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς θεωρείται ότι δεν επαρκεί η αεροπορική δύναμη που μεταφέρουν τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.



ΔΙΚΤΥO ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚOΣ


Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ήδη έχουν αρχίσει και περιλαμβάνουν την εφαρμογή ζώνης επιτήρησης πάνω από τη Λιβύη. Της νατοϊκής αυτής απόφασης προηγήθηκαν οι αποστολές νατοϊκών αεροσκαφών AWACS, προκεχωρημένη βάση των οποίων αποτελεί το αεροδρόμιο του Ακτίου της Πρέβεζας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ελληνική συνεισφορά σε μέσα και στο ενδεχόμενο επιβολής «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στον εναέριο χώρο της Λιβύης, πέρα από τη διάθεση του ελληνικού εναέριου χώρου και του ελληνικού FIR - σε μήκος άνω των 600 χιλιομέτρων γειτονεύει με το FIR της Λιβύης. Σε μια τέτοια επιχείρηση, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWΑCS, που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, στελεχώνονται και με ελληνικά πληρώματα. Επίσης δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ.
Καλούμε τους φαντάρους και τους μόνιμους να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών τους στο ΝΑΤΟ.
\
Τηλ. Επικ. 6932955437